Przed highlandem też wszyscy się zachwycali na temat jakości TM3 a jak pojawił się highland to nagle wszyscy zaczęli mówić jak to w końcu poprawiła się jakość materiałów wewnątrz. To jak to w końcu jest i było? Jakość była dobra czy w końcu się poprawiła? Szukając następcy Corolli chciałem poczuć lepszej jakości ale jak się okazało nie znajdę tego w Tesli. Wydaje ci się, że skąd wziął się najlepszy ”układ napędowy” w połączeniu z bogatym wyposażeniem modelu we wszelakie systemy pomagające w jeździe i poprawiające bezpieczeństwo w TM3 w porownaniu do innych elektryków na rynku? Właśnie stąd, że zaoszczędzono na reszcie. Jest to przecież jeden z najtańszych modeli w tej klasie na rynku, choć elektronika i elektryka jest najwyższych lotów. Wydaje Ci się, że skąd taka cena auta? Elon dopłaca do każdego egzemplarza z własnej kieszeni? Moja żona powiedziała po jeździe próbnej, że auto wydaje się niedokończone choć zachwyciła się ekranem z tyłu

Ja bym wolał zamiast ekranu z tyłu ekran z przodu. Jeśli chodzi o siedzenia to do tej pory myślałem, że w mojej Corolli są bardzo małe i niezbyt wygodne choć jazda 1500km nie stanowi dla nich problemów. Po przesiadce z TM3 do Corolli odrazu czujesz, że siedzisz na mięsistym siedzeniu a nie jak na krześle. TMY nie biorę pod uwagę, gdyż nie podobają mi się auta terenowe i crossovery. Poza tym zawieszenie w nim (a raczej jego brak) jest całkowicie nieakceptowalne. W TM3 jest już OK.
Co do kierunkowskazów to nie tyle jest to kwestia przyzwyczajenia co brak możliwości ich użycia w pewnych sytuacjach. Tak się składa, że mieszkam w UK a tutaj jest bardzo dużo malutkich rond i właśnie jazdę testową miałem w okolicy, gdzie takie ronda są. Nie jest możliwe aby sygnalizować prawidłowo jazdę po rondzie i chęć zjazdu z tego ronda, gdyż poprostu nie masz możliwości aby po pierwsze znaleźć odpowiednią stronę z przyciskami a po drugie odpowiedni przycisk i jedziesz jak „typowy” kierowca BMW. Oglądając filmy z USA z FSD widać tam jak samochód sam używa kierunkowskazów podczas jazdy i być może byłoby to rozwiązaniem w tym wypadku. Jeśli Tesla łaskawie wprowadzilaby automatyczne kierunkowskazy w połączeniu z ustawieniem celu w nawigacji problem by w znacznym stopniu został zniwelowany. Znam osobiście trzy osoby, które przez brak kierunkowskazów TM3 nie kupiły. Jedna z nich kupiła TMY. Dla mnie jest to poważny minus aby w ogóle zastanawiać się jak włączyć kierunkowskaz. To powinno być intuicyjne i automatyczne a bez dźwigni jest bardzo trudne i wymaga skupienia na tej czynności. Ktoś tutaj pisał, że dokupił akcesoryjną dźwignię kierunkowskazów i jest to doskonałym przykładem, że samochód jest niekompletny.
Kwestia „niskości” deski rozdzielczej to fakt. TM3 jest niski (płaski?) co w połączeniu z baterią w podłodze i w związku z tym trochę wyższym usytuowaniem siedzeń spowodowało, że deska rozdzielcza tak na oko jest o ok 10-15cm za nisko. Ja lubię jak mnie wnętrze „otula” dookoła. Jest to jednak wada na tyle mało istotna, że napewno nie będzie głównym czynnikiem branym pod uwagę przy kupnie auta.
Kamilthusz właśnie szczególnie w porównaniu do Corolli (taniego auta od producenta, który oszczędza tam gdzie się tylko da) dziwi jak bardzo TM3 jest do niej zbliżona a o siedzeniach z Corolli to Tesla może tylko pomarzyć

.
Część o trollingu w tym wypadku uznaję za komplement szczególnie teraz, gdy wyrażenie jakiejkolwiek negatywnej opinii o czymkolwiek jest uznawane za trolling. Ja tutaj nikogo nie wyzywam od fanbojów a niektórzy bardzo szybko i łatwo zaszufladkowali mnie jako trolla. Cóż takie czasy.
O odbijającej się listwie oświetlenia w przedniej szybie też nikt nie pisał a jest to fakt, który każdy widzi jednak niewielu o nim pisze i niewielu on przeszkadza. Ja mam akurat neutralny do tego stosunek.
Zeszliśmy znacząca z tematu tego wątku więc autora za to przepraszam.