moja żona umie, nie wiem jak ale jak ona jeździ to ma ok 10% niższe zużycie na każdej trasiehehe, nie wiem jak to trzeba "jeździć" żeby mieć niższe, trzeba mieć dużo czasu to pewne i może "popsute" auto
moja żona umie, nie wiem jak ale jak ona jeździ to ma ok 10% niższe zużycie na każdej trasiehehe, nie wiem jak to trzeba "jeździć" żeby mieć niższe, trzeba mieć dużo czasu to pewne i może "popsute" auto
może w "szpilkach" nie dociska akceleratora. dobra spokojnie bo się małżonka obrazi za tego typu humor.moja żona umie, nie wiem jak ale jak ona jeździ to ma ok 10% niższe zużycie na każdej trasie![]()
moja też kiedyś wsiadła i na trasie Wrocław-Karpacz-Wrocław wykręciła 13/100, pokazała mi że w TMY tak możnamoja żona umie, nie wiem jak ale jak ona jeździ to ma ok 10% niższe zużycie na każdej trasie![]()
ja pierdziu ale delikatna jazda, małżonka śmiało może startować w wyścigach ecodrivinguna trasie Wrocław-Karpacz-Wrocław wykręciła 13/100
Kurde to jest myśl, może trzeba Ją wysłać na jakiś konkurs to jeszcze coś wygraja pierdziu ale delikatna jazda, małżonka śmiało może startować w wyścigach ecodrivingu![]()
to może być bardzo ciekawe i odkrywcze, opisz sytuację jak będziesz miał więcej info.A po roku użytkowania porównamy to w firmie do HEV Toyoty i TDI VW. Będziemy też porównywać do id7 które za chwilę się pojawi i do wielu innych EV które jeżdżą już w firmie w Niemczech.
Czy jako firma macie coś z tego że zredukujecie CO2? Zysk finansowy/brak straty/opłat? Reputacyjny? Wymagania regulacyjne czy wymagania jako 3rd party jakiejś organizacji?Kurde to jest myśl, może trzeba Ją wysłać na jakiś konkurs to jeszcze coś wygra
Nie wiem czy licznik A w Tesli nadal pokazuje dobrze ale od 02.08 2024 przejechałem 28 086km i do grudnia pokazywał średnią 18,1 kWh/100. 20% miasto+krajowki, 80% drogi S i A.
Nie jeżdżę powoli ale też nie przeginam zbytnio z przekraczaniem przepisów.
Odkąd temperatury spadają to ta średnia wzrasta, teraz mam 20,9. TMY LR AWD.
Zobaczymy co będzie na koniec zimy.
A po roku użytkowania porównamy to w firmie do HEV Toyoty i TDI VW. Będziemy też porównywać do id7 które za chwilę się pojawi i do wielu innych EV które jeżdżą już w firmie w Niemczech.
Owszem zużycie kWh/100 oraz stawka za kWh ma ogromne znaczenie ale patrzymy na całościowe, roczne koszty związane z użytkowaniem danego auta. Niestety w pełni u nas wychodzą dopiero po trzech latach, gdzie auta mają 160-180 tyś.
Zakładamy że nie będzie drożej, ale są też założenia że jednak będzie, jak będzie w rzeczywistości to się okaże. Zmiana na EV podyktowana jest głównie redukcją CO2, to jest kluczowe. Koszty wzrosną, trudno, trzeba będzie znaleźć sposób jak na nie zarobić.
Nie spodziewam się że to będzie odkrywcze, chodzi mi tylko o to żeby wyraźnie, krótko napisać jakie są różnice w całościowych kosztach bo brakuje takich informacji, są ale trzeba ich długo i głęboko szukaćto może być bardzo ciekawe i odkrywcze, opisz sytuację jak będziesz miał więcej info.
Oczywiście że tak, w Niemczech, na Bawarii to już działa, opłaca się redukować CO2 nawet ponosząc koszt na inwestycje i zmiany.Czy jako firma macie coś z tego że zredukujecie CO2? Zysk finansowy/brak straty/opłat?
Tak. Zielone certyfikaty, redukcja CO2 wszystko kosztuje. Ostatecznie finansuje to konsument.Więc dla nas w kosztach całościowych wszystko ma znaczenie, nie tylko koszt kWh i zużycie.