2025.2

Hubi

Fachowiec
A da się zrobić coś podobnego jak w abrp czyli "naładuj w tym miejscu" nawet jak na mapie nie widać że to ładowarka ?

Tak dobrze to niestety jeszcze nie ma.
A przydało by się.

Przykład: ostatnio jadąc po A2 ładowałem się na Polenergii (MOP Rogoziniec/Chociszewo), która nie była w ogóle widoczna na mapie jako POI.
W związku z tym nawet po dzisiejszej aktualizacji auto nie zaczęłoby grzać baterii w drodze do tej ładowarki.

inter

Pionier e-mobilności
to była jedna z kilku funkcji dla której kupiłem commandera. Bardzo przydatne. Fajnie że to wprowadzają w aktualizacji (y)

Mam GEN2 i w TMY działa otwieranie Trunka i drzwi, wystarczy się zbliżyć do auta na 3m i po nastawionym czasie wszystko otwiera i zaprasza do środka.
Ale wyłączyłem tą funkcję, często otwierało wtedy kiedy nie chcę.
Za to otwieranie frunka przednią klamką działa super.

Ja nadal jestem zacofany i mam 24.45.32.2, to chyba przez to że ostatnio obgadałem Elona.
Frank na klamki u mnie zimą, jak był lód to był problem. Zanim otwarłem klamką, a nie wróciła na miejsce, i frank otwarty ;)

Last edited:

OldSeb

Posiadacz elektryka
Tak dobrze to niestety jeszcze nie ma.
A przydało by się.

Przykład: ostatnio jadąc po A2 ładowałem się na Polenergii (MOP Rogoziniec/Chociszewo), która nie była w ogóle widoczna na mapie jako POI.
W związku z tym nawet po dzisiejszej aktualizacji auto nie zaczęłoby grzać baterii w drodze do tej ładowarki.
To ciekawe bo na mapach Google na tych MOP-ach widać stacje ładowania. Albo zostały dodane na mapach po Twojej wizycie albo Tesla ciągnie dane jakoś inaczej.

Hubi

Fachowiec
To ciekawe bo na mapach Google na tych MOP-ach widać stacje ładowania. Albo zostały dodane na mapach po Twojej wizycie albo Tesla ciągnie dane jakoś inaczej.
Aż zszedłem do auta sprawdzić.
Na mapie praktycznie się nie wyświetlają (raz, na chwilę udało mi się wymusić pokazanie się POI na MOP Chociszewo).

Wyszukiwanie "polenergia" dało jednak wyniki. Niestety mam za daleko do tych punktów, żeby sprawdzić czy auto włączy podgrzewanie baterii 🤔

Attachments

• 20250130_103639_1.jpg
    20250130_103639_1.jpg
    1,9 MB · Liczba wyświetleń: 33
  • 20250130_103629.jpg
    20250130_103629.jpg
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 33

adamq

Fachowiec
Daj proszę znać jak działa ta nowa funkcja z podgrzewaniem baterii do szybkiego ładowania - czy da się włączyć przygotowanie do szybkiego ładowania, wybierając na mapie np. MOP, na którym wiem, że jest szybka ładowarka ale nie jest w żaden sposób oznaczona na mapie Tesli?

Wpisałem ładowarkę LIDLa, która była w okolicy i niestety nie uruchomiło podgrzewania baterii. W nazwie była informacja, że to ładowarka. Jeśli chodzi o ładowarki "obce" to od zawsze można było wybrać te w okolicy klikając na symbol pioruna na mapie (pojawiała się lista z m in. Greenway).

chewbacca

Posiadacz elektryka
Wpisałem ładowarkę LIDLa, która była w okolicy i niestety nie uruchomiło podgrzewania baterii. W nazwie była informacja, że to ładowarka. Jeśli chodzi o ładowarki "obce" to od zawsze można było wybrać te w okolicy klikając na symbol pioruna na mapie (pojawiała się lista z m in. Greenway).
No właśnie to samo u mnie. Dziś rano. Bateria LFP zimna a wybrana ładowarka znajdowała się bliziutko i ma 50kW (widoczna na mapie tesli nawet jako ładowarka CCS 50kW) i grzanie nie wystartowało. Nie ma szans, żeby przy tej temp na LFP poleciało 50kW bez grzania.... (oczywiście po najnowszym update'cie)

veron73

Zadomawiam się
No właśnie to samo u mnie. Dziś rano. Bateria LFP zimna a wybrana ładowarka znajdowała się bliziutko i ma 50kW (widoczna na mapie tesli nawet jako ładowarka CCS 50kW) i grzanie nie wystartowało. Nie ma szans, żeby przy tej temp na LFP poleciało 50kW bez grzania.... (oczywiście po najnowszym update'cie)
Możemy dajmy temu ficzerowi się rozbujać? Póki co to chyba nie mamy rzetelnych informacji jak w naszych (polskich) warunkach to miałoby działać? Jakie Elon przyjął założenia i jakie warunki muszą spełnić dane źródłowe (czytaj np. ładowarki wyświetlane przez Google maps) by ta funkcja poprawie zadziałała?

chewbacca

Posiadacz elektryka
Możemy dajmy temu ficzerowi się rozbujać? Póki co to chyba nie mamy rzetelnych informacji jak w naszych (polskich) warunkach to miałoby działać? Jakie Elon przyjął założenia i jakie warunki muszą spełnić dane źródłowe (czytaj np. ładowarki wyświetlane przez Google maps) by ta funkcja poprawie zadziałała?
Wiadomka. Tylko mówię jako ciekawostka, że opisywana przeze mnie ładowarka widniała nawet na liście stacji ładowania tesli (tej, która pojawia się po kliknięciu błyskawicy z prawej).

veron73

Zadomawiam się
Wiadomka. Tylko mówię jako ciekawostka, że opisywana przeze mnie ładowarka widniała nawet na liście stacji ładowania tesli (tej, która pojawia się po kliknięciu błyskawicy z prawej).
Pewnie łatwiej będzie o wnioski jak więcej aktualizacji zejdzie, ja póki co czekam.

adamq

Fachowiec