e-C3 trafia do salonów

Citroen eC3

Zadomawiam się
Jak wrażenia? Też byłem zapisany na e-c3 ale wczoraj kupiłem nowe e-c4 za 120tys z 2023. Przekonała mnie bardzo atrakcyjna cena, większy moment obrotowy i pompa ciepła w e-c4.
Kupiłbym pewnie e-c3 gdyby można było się tym autem gdzieś przejechać. Dodatkowo na chwilę obecną w Polsce to nie ma chyba jeszcze ani jednej recenzji tego auta...
Dla nas eC4 było nie do przejścia w kwestii designu. Co do wrażeń, mocno negatywnie jeszcze nic nie zaskoczyło (po za aplikacją MyCitroen, która jest tragiczna, jakby nie patrzeć w EV nie jest ciekawostką- zarządzanie ładowaniem i wstępnym grzaniem).
Typowe auto segmentu B. Przy czym rzeczywiście komfort resorowania przy jednoczesnym poprawnym prowadzeniu się jest zaskakujący (pozytywnie). W mieście bardzo dobrze się tym jeździ. Analogicznie z miejscem przy tej kubaturze, jest dobrze. Pozycja al'a SUV, wysokie wsiadanie. Wygodne auto.
Po za tym typowe cechy EV, nisko położony środek ciężkości, reakcja na gaz itd. Jeżdżąc po Trójmieście wystarczająco, jednak korzystając z dróg szybkiego ruchu nawet na niewielkich odcinkach trzeba być czujnym w kwestii zasięgu.
Bądź co bądź przy temp. 2-4 st. (ciepły garaż) przy 80% baterii zasięgu jest tak na 200-220km.
Wykonanie auta bardzo solidne, spasowanie, materiały wykończeniowe. Postarali się.
Trochę rzeczywiście może brakować pompy ciepła, ale dla Żony zasięg do 200 km jest w pełni wystarczający, więc pytanie, czy w ogóle w tym przypadku to "must have".

piotras24

Zadomawiam się
Jak wygląda kwestia przyspieszenia do 100 w eC3 ? Na stronie nie mogę tego znaleźć.
Oglądaliśmy w salonie i żonie się podobał. Plan jest taki, żeby dojeżdzała nim do pracy 15km w jedną stronę.
Tylko że z tych 15 km, 13km to jazda S'ką, do tego mocno pod górkę i czasem sporo tirów. Mam wątpliwości czy te auto się do tego nadaje. W salonie nie mieli auta do jazdy próbnej, więc nie mam jak tego zweryfikować.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Akurat tego bym się nie obawiał. Nie trafiłem jeszcze na eC3 do jazd. Grają w jakiegoś durnego durnia z klientami.

Michal

Moderator
Jak wygląda kwestia przyspieszenia do 100 w eC3 ?

piotras24

Zadomawiam się
hm... niby 11.5 do 100, wiec nie tak zle, ale przy maks 135 to nie wiadomo jak to będzie szlo od 100 do 120. Taki Inster z większą baterią ma 10.5 i max prędkość 150. Niby od 10 lutego mają go mieć w salonie we Wrocławiu.

S

Gość
eC3 to krążownik przy Insterze więc to zupełnie inne auta i lepsze przyspieszenie może paść ofiarą, kiedy okaże się jak mały jest inster.
Kiedy zacząłem wypytywać dlaczego nie mają eC3 do jazd zaczęli coś bąkać że czekają na program dopłat. Jakieś 2 tygodnie temu było od ręki dostępne ponad 140 Springów, teraz są 3. Oby Citroen nie został ze swoimi wynalazkami jak Himilsbach z angielskim.

otto18

Nowy na Forum
Po obdzwonieniu okolicznych salonów dowiedziałem się od kumatego handlowca, że nie będzie w nabliższej dającej się przewidzieć przyszłości elektrycznej demówki c3, bo salony jeśli taką demówkę zarejestrują to są na tym aucie 30k w plecy na dzień dobry, bo oni doracji nie wezmą, bo są firmą inna niż jdg, a klient też nie będzie mógł wziąć dotacji, bo auto zarejestrowane....

S

Gość
Czyli widac że to nie przypadek tylko celowe działanie Citroena. Swoją drogą ciekawe czy w ogóle im schodzą auta którymi nawet przejechać się nie można. Reklamy lecą z pudernicami, że auto za 67 tys bodajże - tanioszka. Podjadę do lokalnego C pogadam z handlowcem i "pochwalę" się że już sobie kupiłem, a na jego telefon o możliwości jazdy próbnej się nie doczekałem.

vwir

Pionier e-mobilności
Po obdzwonieniu okolicznych salonów dowiedziałem się od kumatego handlowca, że nie będzie w nabliższej dającej się przewidzieć przyszłości elektrycznej demówki c3, bo salony jeśli taką demówkę zarejestrują to są na tym aucie 30k w plecy na dzień dobry, bo oni doracji nie wezmą, bo są firmą inna niż jdg, a klient też nie będzie mógł wziąć dotacji, bo auto zarejestrowane....
Czyli nie przeczytali ustawy i nie wiedzą o istnieniu tablic dealerskich. Zajebiście…