Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

StaryZłom

Zadomawiam się
Już abstrahując od absurdu weksla in blanko, deklaracji wekslowej, na której nie ma ani podpisu “drugiej” strony ani numeru weksla itp.

Ciekawi mnie jednak, co to za tęga głowa na to wpadła, by zebrać od ludzi 40 000 weksli i kto to w ogóle zatwierdził?
Gdzie oni zamierzają tyle papieru trzymać? Czy znają procedury bezpieczeństwa? Czy wyznaczyli ludzi odpowiedzialnych, którzy do tego mogą mieć dostęp? Czy mają ubezpieczenie na wypadek kradzieży, zgubienia weksli?

A na koniec najlepsze. Podobno będą odsyłać te weksle. Nawet jak wysłaliby 100 weksli dziennie i wysyłali codziennie w dni robocze, to zajmie im to ponad półtora roku! Koszt wysłania listem poleconym to powiedzmy 10zł * 40000 + praca jakiegoś pana Ziutka albo pani Ziutkowej i robi się lekko 0.5mln złotych. Ale przecież nas stać.

Ja i tak miałem czekać z ewentualnym kupnem do końca roku, jak pojawią się promocje związane z CAFE. Jak wyniknęła ta skandaliczna sprawa z wekslem in blanco, to póki co wysłałem skargę do UOKiK na NFOŚiGW. Tak czy inaczej czekam spokojnie. Jak poluzują wymagania to rozważę zakup lub wynajem, jak nie, to pasuję i cieszę się, że dalej mam 150k. Płakać nie zamierzam :)

BRAWO! Proszę informować o postępach z UOKiK.

nabrU

Moderator
Demonizujecie ...Jak pisałem wcześniej, strach ma wielkie oczy u tych co nie brali dużo wcześniej różnych produktów kredytowych .
To raz, a dwa jak ten strach się upowszechni w dobie społecznościówek, to albo to zmienią gdy będzie im rzeczywiście zależało aby program szybko wypalił albo zostawią , aby trwał i trwał jako propaganda.
Tak czy siak jak nie będzie innych obstrukcji , to jak pierwsi wezmą kasę reszta się przekona o ile nie będzie innych numerów i skonsumuje kasę .

Bronek, proszę Cię. Nie legitymizuj takim wpisem 'średniowiecznych' zasad tego programu.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Tak to dziala w tym kraju.
Akurat Polska jest ciekawym przykładem całkowitego misz-maszu jeśli idzie o różnorakie sprawy i dziedziny. Mamy bardzo dobre łącza internetowe, świetne pokrycie siecią GSM, rozbudowaną bankowość internetową w której 90% spraw włącznie z wzięciem kredytu na XXX tysięcy możesz załatwić z poziomu smartfona, e-recepty i tak dalej i tak dalej. A z drugiej strony dalej wręcz fetysz urzędów na punkcie ręcznie pisanych wniosków, podpisów, papierów, segregatorów, kartotek, listów wysyłanych pocztą, a teraz się okazuje że także i weksli.

krzyss

Pionier e-mobilności
Akurat Polska jest ciekawym przykładem całkowitego misz-maszu jeśli idzie o różnorakie sprawy i dziedziny. Mamy bardzo dobre łącza internetowe, świetne pokrycie siecią GSM, rozbudowaną bankowość internetową w której 90% spraw włącznie z wzięciem kredytu na XXX tysięcy możesz załatwić z poziomu smartfona, e-recepty i tak dalej i tak dalej. A z drugiej strony dalej wręcz fetysz urzędów na punkcie ręcznie pisanych wniosków, podpisów, papierów, segregatorów, kartotek, listów wysyłanych pocztą, a teraz się okazuje że także i weksli.
Ja teraz musze wyslac zeznanie ile wyprodukowalem smieci organicznych…
Mialem kompostownik i urzad wzywa mnie do sprawozdania ile naprodukowalem eko smiecia… spowodowali wlasnie ze zlikwidowalem kompostownik i bede placil 9% wiecej za smieci :)

A jednoczesnie kazda moja wizyta w wydziale komunikacji konczy sie rozmowa z naczelnikiem, bo urzednik wie lepiej…

nabrU

Moderator
Mamy bardzo dobre łącza internetowe, świetne pokrycie siecią GSM, rozbudowaną bankowość internetową w której 90% spraw włącznie z wzięciem kredytu na XXX tysięcy możesz załatwić z poziomu smartfona, e-recepty i tak dalej i tak dalej.

To powyżej to technologia, która działa (w większości) bez udziału człowieka. Człowiek ją tylko zainstalował, skonfigurował, nadzoruje itp.

A z drugiej strony dalej wręcz fetysz urzędów na punkcie ręcznie pisanych wniosków, podpisów, papierów, segregatorów, kartotek, listów wysyłanych pocztą, a teraz się okazuje że także i weksli.

A to powyżej to 100% człowiek i jego 'władza'.

mikxo

Fachowiec
Panowie , i jak sie zaopatrujecie na weksel i dotacje ? podpisujecie i bierzecie dofinansowania ?
Ja muszę poczekać do września (dopiero wtedy będę miał JDG od 3 lat), ale nawet jak nic w kwestii weksli się nie zmieni to podpisuję i biorę dotację.

Bronek

Pionier e-mobilności
Bronek, proszę Cię. Nie legitymizuj takim wpisem 'średniowiecznych' zasad tego programu.
Wszystko zależy kto usiadł do projektowania założeń . Jakie ma mniemanie o innych . Bo bywały częste niestety u nas sytuacje , wstawił ktoś okno i wziął dużą dotację na termomodernizację. Itp
Sam Premier przepisał majątek na żonę aby w razie windykacji nie miec nic itd .
Ten co układał te klocki podszedł do przyszłych beneficjentów jak do potencjalnych podobnych Premierowi Polaków i jako zabezpieczenie zaproponował najprostszą i jedną z najbardziej skutecznych czasowo metod zabezpieczenia .
To nie jest nic archaicznego ,to jest jedno z najrzetelniejszych sposobów odzyskania szybko kasy od cwaniaka . Z krotka do tego drogą. Owszem jak to bankrut to też nic weksel nie da.

Punkt widzenia od punku siedzenia . Poprzednie dotacje i programy czy to Covidowe czy inne teraz są kontrolowane i wychodzi jacy to my jesteśmy ...znam kilku biznesmenów co muszą zwrócić kase bo żle ją wydali itd ..i to nie jest łatwo z nich ją ściągnąć.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja teraz musze wyslac zeznanie ile wyprodukowalem smieci organicznych…
Mialem kompostownik i urzad wzywa mnie do sprawozdania ile naprodukowalem eko smiecia… spowodowali wlasnie ze zlikwidowalem kompostownik i bede placil 9% wiecej za smieci :)

A jednoczesnie kazda moja wizyta w wydziale komunikacji konczy sie rozmowa z naczelnikiem, bo urzednik wie lepiej…
No nie mów . Wyślij im na wiaderka tygodniowo
Chcąc w kg tonach czy m3?
Ja bym im zrobil obliczenia z obierkami ziemniaków oddzielnie .To się nadaje do telewizji.
Głupotę trzeba tępić a nie jej ulegać , wyśmiać najlepiej
Teraz z tekstyliami zrobili kolejnego potworka