Na wszelki wypadek wynająłbym zamiast kupować.Na Tesli się zawiodłem, BYD zobaczę jak trochę pojeżdżę, oby tak jeździły jak wyglądają![]()
W razie czego leasingi będą się martwiły po kilku latach jak to odsprzedać nienaprawione, a nie Ty.
Na wszelki wypadek wynająłbym zamiast kupować.Na Tesli się zawiodłem, BYD zobaczę jak trochę pojeżdżę, oby tak jeździły jak wyglądają![]()
jakiś tam udział ma polityka referali na forumCiekawe spostrzeżenie, mega że nie żałowałeś sprzedać ze stratą, mi trochę było żal, ale zupełnie Cię rozumiem. W moim przypadku Amazing Tesli to mit, który jednak napędza wielu z tutaj piszących, nie wiem czym jeździli przed Teslą i czy naprawdę wcześniej męczyli się ze swymi autami że teraz tak chwalą i Tesla rzeczywiście jest od nich dużo lepsza...
Zgodze się że takie uwagi co do tesli/elektryka będą jeszcze w większym stopniu problemem w przypadku chińskiego autka...Biorąc pod uwagę zarzuty techniczne wobec tesli (generalnie słuszne moim zdaniem) oraz niezadowolenia z przebiegu sprzedaży (kwota i czas) a teraz chęć kupna elektrycznego drogiego BYD przychodzi mi na myśl jeden cytat z uniwersum walaszka 😄
View attachment 24724
Oczywiście z przymróżeniem oka, oby się sprawdził i nie irytował jak tesla. ja od seala i jego powierzchownego „blichtru” odbiłem się mocno, chyba gdzieś kiedyś opisywałem wrażenia po testowce.
TMY raczej bym zachował na Twoim miejscuCiekawa dyskusja, wiele z tego o czym piszecie podziela się z moimi przemyśleniami. Mam TLMY23LR. Za chwilę kończy mi się leasing 2 letni i okres trwałości dopłaty do elektryka.
No i mam zagwozdkę co dalej? Sprzedać z dużą stratą, zostawić dla żony jako drugie auto etc.. Mam JDG więc będę brał kolejny leasing i jego warunki są dla mnie istotne - no i kolejna dopłata jak padnie na elektryka a nie na ICE
Dużo się zastanawiałem nad BYD - (najpierw Seal U a teraz 7? - @zielony miałeś okazję tym jeździć?), wyszedł nowy Y (podoba mi się) nie wiem tylko jak jeździ - bo miałem ostatnio okazję zrobić jazdę testową 3HL no i powiem jedno - jak się przesiadłem z mojego Y to zobaczyłem że Tesla też może normalnie jechać - nie jak taczki. Na prawdę dużo lepiej się jedzie (fajnie wybiera nierówności) i nie odczułem żeby kierowanie stało się zauważalnie gorsze. Może jest minimalnie bardziej "gumowe" ale zysk z wygodnej jazdy to rekompensuje.
Więc coś z tym że Tesla traci zajefajność jest na rzeczy - jak dwa lata temu kupowałem to wybór Y był dla mnie oczywisty. Teraz tak już nie jest. Może jak zobaczę Junipera to zmienię zdanie? No a może jak BYD da dobre warunki leasingu to tam się skuszę?
ps. Jakbym miał gdzieś w rejonie Krakowa zaufany warsztat żeby wymienić amortyzatory na KONI z FSD to bym się nie zastanawiał ani chwili... (może możecie kogoś polecić?).
Też jestem sam ciekawy jak to będzie z tym modelem, ale jak mówi przysłowie kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
Od tygodnia śledzę fora zagraniczne i np. z serwisem jak i dostępnością części nie mają kłopotów z innymi modelami (2 duże magazyny w Europie), serwisów też jest więcej niż np. w Tesli, ale jak sobie poradzą w ewentualnymi naprawami w Polsce to nie wiem - podzielę się jak będę korzystał. W Polsce dopiero wchodzą na rynek, Europa już jeździ. Recenzje też widziałem różne.
W Polsce chińskie auta mają złą renomę (większość ludzi bazuje na stereotypach), to nie te same auta jak kilka lat temu, już nie są tanie, a jakością wykonania i materiałami mogą spokojnie konkurować z wielkimi producentami europejskimi.
Na Tesli się zawiodłem, BYD zobaczę jak trochę pojeżdżę, oby tak jeździły jak wyglądają
Przynajmniej wszystkie części mają oryginalne, żadnych podróbek![]()
Nie wczoraj nim nie jeździłem, ale w przyszłym tygodniu mam umówioną jazdę w Niemczech. Ja także zastanawiałem się nad Seail U, ale Sealion 7 to już następny poziom wyposażenia oraz inna konstrukcja auta.Dużo się zastanawiałem nad BYD - (najpierw Seal U a teraz 7? - @zielony miałeś okazję tym jeździć?)
To miałewś pecha, że byłeś w salonie w Warszawie Tesli. Wszystko zależy od ludzi.Nie wczoraj nim nie jeździłem, ale w przyszłym tygodniu mam umówioną jazdę w Niemczech. Ja także zastanawiałem się nad Seail U, ale Sealion 7 to już następny poziom wyposażenia oraz inna konstrukcja auta.
Może to nieistotne ale także podejście pracowników salonu do osób oglądających auto lub zainteresowanych ich zakupem jest zupełnie inne niż w Tesli czy innych teraz oglądanych markach. Sprzedawca udzieli bardzo dużo cennych informacji odnoście auta, nawet tych które mógłby tylko zachować dla siebie i nie są publikowane na zewnątrz, czułem się zaopiekowany, a nie jak intruz jak to miało miejsce w warszawskiej Tesli.
Najlepiej samemu sprawdzić co komu pasuje, bo większość bazuje na filmach znalezionych w intrenecie a tam liczy sie tylko sensacja i klikobajty, a rzeczywistość jest zgoła inne. Nie wiem czy to zazdrość czy jednak "kościół" zwolenników Elona ma bardzo wiernych i zagorzałych wiernych - ja się z niego wypisuję.
Dokładnie. Dane które przyswajamy z różnych recenzji, artykułów czy nawet badań. Wymagaja mniejszej lub większej weryfikacji. Bo operują na półprawdach i niedopowiedzeniach. Jak samemu czegos nie sprawdzisz to prawdy ( większej części) się nie dowiesz. Bo całej prawdy to cholera nigdzie się nie dowiesz. Zwlaszcza na krotkiej jeździe.Nie wczoraj nim nie jeździłem, ale w przyszłym tygodniu mam umówioną jazdę w Niemczech. Ja także zastanawiałem się nad Seail U, ale Sealion 7 to już następny poziom wyposażenia oraz inna konstrukcja auta.
Może to nieistotne ale także podejście pracowników salonu do osób oglądających auto lub zainteresowanych ich zakupem jest zupełnie inne niż w Tesli czy innych teraz oglądanych markach. Sprzedawca udzieli bardzo dużo cennych informacji odnoście auta, nawet tych które mógłby tylko zachować dla siebie i nie są publikowane na zewnątrz, czułem się zaopiekowany, a nie jak intruz jak to miało miejsce w warszawskiej Tesli.
Najlepiej samemu sprawdzić co komu pasuje, bo większość bazuje na filmach znalezionych w intrenecie a tam liczy sie tylko sensacja i klikobajty, a rzeczywistość jest zgoła inne. Nie wiem czy to zazdrość czy jednak "kościół" zwolenników Elona ma bardzo wiernych i zagorzałych wiernych - ja się z niego wypisuję.
Nie chodzę do innego kościoła i nie dam się wkręcić w tą prymitywną rozmowęTo teraz będziesz w kościele BYD![]()