Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

nabrU

Moderator

Też fanem tego programu nie jestem, ale info o wekslach jest w pierwszym linku zaraz na początku strony, którą przytoczyłeś:

1739186601505.png

umcus

Pionier e-mobilności
Nic nie jest ukrywane? Może nie celowo, ale faktem jest, że nie ma nigdzie wzmianki o wekslu in blanco w oficjalnych komunikatach NFOŚiGW. Zobacz sobie na oficjalną konferencję ze startem programu i na oficjalną stronę. Nawet w załącznikach na tej stronie nie ma takiej informacji.

https://www.gov.pl/web/nfosigw/program-naszeauto-do-40-tys-zl-doplaty-do-samochodu-elektrycznego
Proponuję, żebyś przyjrzał się uważniej stronie, którą wkleiłeś. Jest cała masa materiałów... A zresztą, @nabrU już napisał co trzeba :)

Rozumiem krytykę, jeśli tylko jest merytoryczna. Do tego programu można się przyczepić na wiele sposobów, Ty wybrałeś sposób co najmniej dziwny.

dragunov

Zadomawiam się
Proponuję, żebyś przyjrzał się uważniej stronie, którą wkleiłeś. Jest cała masa materiałów... A zresztą, @nabrU już napisał co trzeba :)

Rozumiem krytykę, jeśli tylko jest merytoryczna. Do tego programu można się przyczepić na wiele sposobów, Ty wybrałeś sposób co najmniej dziwny.

Na oficjalnej stronie, którą podałem nie ma żadnej informacji o wekslach i w załącznikach opisujących ten program na dole tej strony także nie ma takich informacji. Oczywiście jak wejdziesz w szczegóły skaładania wniosku to tę informację znajdziesz, czego dowodem jest ten wątek.

Chodzi o to, że większość ludzi, którzy natrafią na ogólne informacje o programie NaszEauto, przed podjęciem decyzji zakupowej, nigdy nie dowie się o konieczności podpisania weksla in blanco aż do momentu składania wniosku.

umcus

Pionier e-mobilności
Na oficjalnej stronie, którą podałem nie ma żadnej informacji o wekslach i w załącznikach opisujących ten program na dole tej strony także nie ma takich informacji. Oczywiście jak wejdziesz w szczegóły skaładania wniosku to tę informację znajdziesz, czego dowodem jest ten wątek.

Chodzi o to, że większość ludzi, którzy natrafią na ogólne informacje o programie NaszEauto, przed podjęciem decyzji zakupowej, nigdy nie dowie się o konieczności podpisania weksla in blanco aż do momentu składania wniosku.
Mylisz się. Powodem jest brak umiejętności czytania (tak, wtórny analfabetyzm się pogłębia), brak chęci czytania i brak rozumienia czytanych treści. I wreszcie brak chęci dowiedzenia się czegokolwiek więcej, niż napiszą w nagłówku pudelka czy innej gazety wyborczej. To są prawdziwe przyczyny tego, że większość o wekslu dowie się w momencie, gdy będą musieli go dostarczyć.

Bo jak sam odkryłeś, wszystkie informacje masz podane na tacy. Ba, został nawet webinar Q&A nagrany. Gdzie zadałem pierwsze pytanie, właśnie o weksel i na te pytanie została jako pierwsza udzielona odpowiedź. Nikt niczego nie ukrywa, bądźmy poważni.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jest deklaracja wekslowa a ktoś pisał że nie ma ?. Jest wyraźnie wszystko w niej napisane i dla kogo ta kasa więc nikt inny jej nie dostanie jak wetnie weksel
Wiec4 nie wiem co to za strachy na lachy ?

Last edited:

StaryZłom

Zadomawiam się

Jest deklaracja wekslowa a ktoś pisał że nie ma ?. Jest wyraźnie wszystko w niej napisane i dla kogo ta kasa więc nikt inny jej nie dostanie jak wetnie weksel
Wiec4 nie wiem co to za strachy na lachy ?

Na wekslu nie ma informacji, że jest ważny tylko z deklaracją. Na deklaracji nie ma podpisu funduszu, więc nie jest dla nikogo dokumentem wiążącym (podpisuje tylko jedna strona). Przypadkowy zdobywca jednego i drugiego może wyrzucić deklarację a w wekslu wpisać cokolwiek chce i będzie on ważny.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie tak to nie dziala. To dłużnik ją wypełnia określając dla kogo ten weksel ma być,a nie ten co wesel przyjmuje .Obydwoje ją podpisuja i w niej jest dla kogo . Umowa jest nieważna skoro to jest integralna jej część i figuruje jako załącznik tej umowy itd.

Deklaracja wekslowa chroni dłużnika , gdy swoich praw będzie dochodzić osoba, której wręczono weksel. Jeśli więc weksel trafi do osoby trzeciej – zobowiązanie stanie się zobowiązaniem abstrakcyjnym. !

Określa, w jaki sposób i w jakich okolicznościach weksel in blanco może zostać uzupełniony o brakujące informacje (czyli kasę). W umowie tej wystawca i wierzyciel ustalają, przy zaistnieniu jakich okoliczności może zostać uzupełniony i o jakie wartośc. I tam to jest

Mnie to wali ale jeszcze raz powtarzam, to jest normalne gdzie potencjalnymi oszustami i tymi co złamią umowę wg "darczyńcy" i z jego doświadczenia lub zapobiegliwości wynika iż beneficjenci takiej dotacji i mogą stwarzać kłopoty ze ściągnięciem od nich kasy w przypadku nie przestrzegania przez nich umowy.
Nie widzę opcji aby ktoś inny mógł wykorzystać ten weksel , ale gdy będzie przyczyna to stanie się on ostateczną po wezwaniu do wyjaśnień lub zwrotu formą windykacji

Last edited:

nabrU

Moderator
Mnie to wali ale jeszcze raz powtarzam, to jest normalne gdzie potencjalnymi oszustami i tymi co złamią umowę wg darczyńcy i z jego doswiadczenia lub zapobiegliwosci są beneficjeci takiej dotacji i mogą być kłopoty ściagniecia kasy w przypadku nie przestrzegania umowy.

Na prawdę @Bronek jesteś miszcz w wykładaniu 'kawy na ławę' ;)(y)

SokolEV

Posiadacz elektryka
Jak trzeba liczyć wiaderka z gównem, to absurd i temat dla telewizji ale jak trzeba podpisać weksel in blanco, to wielcy obrońcy biurokracji. Się zdecydujcie. Czy większość ludzi, mimo weksla, weźmie dotacje? Tak. Ale to nie znaczy, że ten weksel jest spoko. Tłumaczenie, że fundusz potrzebuje zabezpieczenie jest bez sensu, bo nikt zasadności samego zabezpieczenia nie kwestionuje tylko jego formę. Mogli zrobić gwarancję bankowe, dodatkowe ubezpieczenie albo już niech będzie ten weksel ale wypełniony, z kwotą dotacji. Jakoś bank Ci da kredyt na 10x tyle i nie potrzebuje weksla in blanco jako zabezpieczenie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nic nie kumasz nie bronie a tłumacze jak krowie na rowie o co kaman , a sie czepiasz , ja tylko piszę ze to narmalka i jedna z częstych form a nie jakiś super archaizm że nie ma sie czego w tym przypadku bać.a zabezpieczenie wybiera ten co coś daje . A że uważa nas za potencjalnych niewypłacalnych kombinatorów i oszustów ,to jak z tym wiaderkiem do kompostownika tylko to potwierdza .. Tylko Wojt powołuje sie na ustawę która w tym przypadku nie obowiązuje obywatela a sposób ankietowania jest śmieszny.
Akcja czyste powietrze o dotacje wygenerowały setki pozwów dla firm co kantowaly na potęgę , więc wymyśli krótką ścieżkę odzyskania kasy jak trafia na cwaniaków.
Tu dają kase narodowi bez sprawdzania dochodów wypłacalności w kredytach jest inaczej jak nie stac cie na rate to kasy nie dostaniesz . Samochód jest kiepskim zabezpieczeniem a zresztą jego przecież nie zabezpieczają cesji własności itp nie ma