Jakie opony zimowe do TM3 ?

Szatan

Posiadacz elektryka
Ja też wziąłem Pirelli SottoZero Serie 3 a myślałem nad Michelin Alpin 5, zdecydowałem się w koncu na Pirelli bo Tesla daje te opony jak ktoś u nich bierze zimówki. Opony napopmpowałem na 3.1barg jak Elon rekomenduje.
Myślałem nad całorocznymi Michelin CC ale jednak wole nie przekładać lenistwa nad wygodę poza tym raz do roku i tak trzeba opony zamieć miejscami.

Ja wziąłem zwykle Pirelli SottoZero Serie 3 bez homologacji Tesli czyli 650zł/sztukę.

domingo

Fachowiec
Ja tylko swoje 3gr dorzucę - wydaje mi się, że niektórzy mylą oponeo z porównywarką cen. Oponeo to tylko jeden z wielu sklepów, nie taki tani swoją drogą, to nie jest Ceneo.
Druga rzecz to kierowanie się testami/recenzjami/porównaniami. Klasy oporu toczenia, przyczepności i hałasu różnią się w zależności od rozmiaru tego samego modelu opony. Tak i w recenzjach przy jednym rozmiarze Opona nr1 jest nr1, a przy innym rozmiarze już na 5 pozycji, bo inne są lepsze. Jeśli w jakimś teście "gruby biały ludzik" wygrał z "kalendarzem" to jeszcze wiele nie znaczy. Dodając do tego sponsorowane (nieoznaczane) artykuły i cały ten rak w mediach, błądzimy jak dzieci i wszystko o kant d.. ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Ja tylko swoje 3gr dorzucę - wydaje mi się, że niektórzy mylą oponeo z porównywarką cen. Oponeo to tylko jeden z wielu sklepów, nie taki tani swoją drogą, to nie jest Ceneo.
Druga rzecz to kierowanie się testami/recenzjami/porównaniami. Klasy oporu toczenia, przyczepności i hałasu różnią się w zależności od rozmiaru tego samego modelu opony. Tak i w recenzjach przy jednym rozmiarze Opona nr1 jest nr1, a przy innym rozmiarze już na 5 pozycji, bo inne są lepsze. Jeśli w jakimś teście "gruby biały ludzik" wygrał z "kalendarzem" to jeszcze wiele nie znaczy. Dodając do tego sponsorowane (nieoznaczane) artykuły i cały ten rak w mediach, błądzimy jak dzieci i wszystko o kant d.. ;)
Dlatego po sprawdzeniu na kilku samochodach Falkena HS01 nie oglądając się na testy brałem także do TM3.
Generalnie się zgadzam, jak był hype na Nokiany to sie skusiłem i po 1 sezonie były do wywalenia. Jak Goodyear Eagle kupiłem bo miały pompować 27l/s wody i wygrywały w testach aquaplaningu to po 1 sezonie dostały bombli i też musiałem wywalić.
Natomiast jak odkryłem Dunlopy i Falkeny to zjeżdżam je do gołych drutów i ciągle trzymają jak głupie.
Już na szczęście są testy nie tylko nowych opon (nowe wszystkie są fajne) ale też zjechanych np do 30% i postarzanych na specjalnych bieżniach: i wtedy cuda wychodzą, najlepsze jako nowe marowe są gorsze niż tanie zjechane opony noname itp.
Tak miałem z Nokianami: 1 sezon rewelacja! Drugi: twardy plastik który nic nie trzyma, połowy opony już zresztą nie było nie wiedzieć czemu, jeżdziłem tak samo jak potem Dunlopami...

cooler

Pionier e-mobilności
Pomalowałem sprayem (2 puszki Boll mat /40minut) swoje szpetne budżetowe zimowe felgi na uważam wyjątkowo dobrych Nexenach, (ciche 3x, i dobre na wodę)
Dodatkową zaletą tych felg było to, że tanio i nie zbierają błota i śniegu (o ile taki będzie), czekam na klucz elektryczny, nie chce mi się wozić i mam zmieniacza w domu.
Będę aktywnie w weekend nadzorował.
Ps Micheliny u mnie mają przechlapane, fobia wynikająca z dawnych doświadczeń ale obecnie nie poparta niczym. Po prostu miałem z nimi niemiłe akcje i z punktu je p.. le

View attachment 2835View attachment 2836
Muszę powiedzieć że rewelacyjnie wyszło! Mi się też czarne podobają, najchętniej bym wziął czarne stalówki ale nie znalazłem w tym rozmiarze... A na zimę stalówki najlepsze. Jak na krawężniku się podda to się wyprostuje, a zawiecha nie dostaje w dupę i nie trzeba potem pół samochodu wymieniać.
BTW: ciekawe ile ten lakier wytrzyma, jeżeli długo to swoje srebrne felgi stalowe z zimówkami do Sienny też pociągnę tym cudem...

Bronek

Pionier e-mobilności
Gdy kupowałem, to szedłem po najmniejszej Lini oporu. W tamtych czasach Tm3 wchodziła na rynek i kliknięcie np w Oponeo nic nie dawało, trzeba by po parametrach itd. Jedynie witryna opony tanio pl po wpisaniu marki typu i rocznika od razu dawała opony, felgi i czujniki za ok?? 4500 komplet z wysyłką. Nie było obawy, że coś nie tak. A jako wartość dodana to okazało się, że serwis online mają dobry. Szybko zareagowali na moją obawę, że czujniki nie łapią. Rada się sprawdziła i zadziałały.
Ad malowanie. Kupiłem na Allegro odłuszczacz i farbę i do tego smary, bo chce wypróbować na skrzypienie zawisu lewego.
Szmata, psikamy odtłuszczaczem , wycieramy, farba 2x i po robocie. 40 minut max.
Ok 67 zł jak gdzieś obetre lub zlezie to pisknę osłanijąc tekturką. Felgi jak jeansy interesują tylko przy zakupie potem nikt "normalny" nie zwraca uwagi.
SmartSelect_20211119-155728_Brave_copy_1005x415.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Upuscilem powietrze na 2,7 przod i 2,8 tyl i jest spora poprawa w halasie na Nokianach.
Potestuje na roznych cisnieniach.
Ja 2,5 do 2,6 bara w zimówkach. Miękko i cicho

Sawa

Zadomawiam się
Jakie sklepy (online) polecicie? Gdzie kupowaliście i było bez niespodzianek? W zeszłym roku zamawiałem na oponeo i 3/4 opony przyjechały uszkodzone...

Najnowsze dyskusje