Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

krzyss

Pionier e-mobilności
Nic nie kumasz nie bronie a tłumacze jak krowie na rowie o co kaman , a sie czepiasz , ja tylko piszę ze to narmalka i jedna z częstych form a nie jakiś super archaizm że nie ma sie czego w tym przypadku bać.a zabezpieczenie wybiera ten co coś daje . A że uważa nas za potencjalnych niewypłacalnych kombinatorów i oszustów ,to jak z tym wiaderkiem do kompostownika tylko to potwierdza .. Tylko Wojt powołuje sie na ustawę która w tym przypadku nie obowiązuje obywatela a sposób ankietowania jest śmieszny.
Akcja czyste powietrze o dotacje wygenerowały setki pozwów dla firm co kantowaly na potęgę , więc wymyśli krótką ścieżkę odzyskania kasy jak trafia na cwaniaków.
Tu dają kase narodowi bez sprawdzania dochodów wypłacalności w kredytach jest inaczej jak nie stac cie na rate to kasy nie dostaniesz . Samochód jest kiepskim zabezpieczeniem a zresztą jego przecież nie zabezpieczają cesji własności itp nie ma
No racja, ale w sumie to ten weksel powinien byc wypisany na kogo jest. Kwota rozumiem ze moze byc inna bo odsetki itp.
Jak by hyl wypisany, to by nie bylo o czym mowic.
Ale co z tego jak mi nie chca dac na S.C :(

Bronek

Pionier e-mobilności
Deklaracja okresla w jakiej sprawie a weksel moga przekazac firmie windykacyjnej itp .Jest ryzyko większe ale wszystko zależy kto go otrzymuje czy Rysiek w dresie czy poważna instytucja . Kwoty nie ma bo odsetki nieznane i tego nie da się na wekslu napisać w np %
Ja tu nie bronię tej ostrej formy zabezpieczenia ale chce uświadomić iz w tym przypadku gdy będziemy spełniać warunki dotacji nie ma się czego bać
To jest jak z paleniem sie elektryków są pożary ale ....
Ludzie nawet nie wiedza jak dostają kredyty itp co podpisują a często jest to właśnie taki weksel A bank itp zanim z nim ruszy do sądu i tak stosuje inne metody i próby ściągnięcia należności...

luk49696

Posiadacz elektryka
Tak naprawdę to wekslem zabezpieczamy kwotę 11 250PLN i to w jednym przypadku - to tak dużo kasy że fundusz musi chcieć zabezpieczenie?
Te 11 250 PLN to dopłata w przypadku niskich dochodów osób fizycznych i tego tylko fundusz nie sprawdzi na już - tylko ile osób wyda na samochód kasę w gotówce by "ukraść" 11 250PLN :):):)
Pozostałe składniki dotacji za KDR 5 tys, złomowanie - max 10 tys może sprawdzić natychmiastowo bez problemu.

Pozostałe kwoty dotacji są dostępne dla każdego bez spełniania szczególnych warunków - można to zabezpieczyć wpisując w CEPIK uwagę o dotacji. Wtedy sprzedaż takiego auta nie będzie możliwa.

Więc takich mamy urzędasów którzy pracując dla nas obywateli za nasze podatki nie myślą.

Last edited:

SokolEV

Posiadacz elektryka
Akcja czyste powietrze o dotacje wygenerowały setki pozwów dla firm co kantowaly na potęgę , więc wymyśli krótką ścieżkę odzyskania kasy jak trafia na cwaniaków.

NaszEauto jest dużo prostsze od Czystego Powietrza, nie ma miejsca na większe przekręty i kwoty są niższe. Z resztą jakby w Czystym Powietrzu ściągali z weksli, to ściągnęli by kasę od ofiary, a nie od naciągacza. Bo przecież, to nie naciągacz dostawał dotację.

Tu dają kase narodowi bez sprawdzania dochodów wypłacalności w kredytach jest inaczej jak nie stac cie na rate to kasy nie dostaniesz .

Kupuję auto za 200 koła, zapłaciłem już przecież tę kwotę dotacji, bo to co dostaję to zwrot. Jakim cudem miałoby mnie nie być stać na zwrócenie tej dotacji? A jak mnie jakimś cudem będzie stać, to i komornik z weksla nic nie ściągnie.

Samochód jest kiepskim zabezpieczeniem

Jakoś bankowi wystarcza jak mi daje leasing na 10x tyle.

umcus

Pionier e-mobilności
Jakoś bankowi wystarcza jak mi daje leasing na 10x tyle.
Bo jakoś bank ma więcej możliwości weryfikacji Twojej zdolności kredytowej i ogólnie wypłacalności. Fundusz tego nie robi, bo i nie ma tam tych wszystkich wspaniałych działów z analitykami, etc.

SokolEV

Posiadacz elektryka
Bo jakoś bank ma więcej możliwości weryfikacji Twojej zdolności kredytowej i ogólnie wypłacalności. Fundusz tego nie robi, bo i nie ma tam tych wszystkich wspaniałych działów z analitykami, etc.

Może i ma, ale tego nie robi. Brałeś leasing? Ktoś Cię weryfikował gdzieś? Ja brałem do tej pory dwa i nie szła za tym żadna weryfikacja. Wystarczy wpisać w tabelkę we wniosku dochód. Nawet nie musisz go dokumentować w żaden sposób.

"W większości przypadków stosują jednak procedurę uproszczoną – zwłaszcza, jeśli przedsiębiorca prowadzi firmę od długiego czasu i chce sfinansować popularny przedmiot, np. samochód osobowy. Wystarczy wtedy, że złoży on wniosek wraz z pisemnym oświadczeniem o wynikach finansowych swojej firmy. Leasingodawca nie bada wtedy zdolności kredytowej na podstawie przychodów czy biznesplanu."

Nie widzę też powodu, dla którego NFOŚiGW by nie mógł sprawdzić, chociażby w BIKu, wnioskodawcy, jak mu zależy. Ale w sumie po co ma sprawdzać, jak ja już dostałem leasing od banku na prawie 8-10x tyle.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Ciągle mnie szokuje idea weksla, gdy zapłaciłem całość samochodu gotówką. Serio to się w głowie nie mieści.
I jak to zwykle nieudacznicy w rządzie obecnym i poprzednim i pewnie przyszłym zwalają na UE, że Bruksela kazała. Żenada.
Wiem, że mogę nie brać tych pieniądzy, ale traktuje je jako zwrot podatku, jako etatowiec płacę je absurdalnie wysokie, żona ma JDG i w sumie też nie ma lekko. Gdyby miała, to ona by mi kupiła teslę,a nie ja jej.

umcus

Pionier e-mobilności
Może i ma, ale tego nie robi. Brałeś leasing? Ktoś Cię weryfikował gdzieś? Ja brałem do tej pory dwa i nie szła za tym żadna weryfikacja. Wystarczy wpisać w tabelkę we wniosku dochód. Nawet nie musisz go dokumentować w żaden sposób.
Być może Ciebie nie sprawdzali, ale mnie w BIKu sprawdzali, choć akurat oni nie musieli. Ale procedura jest procedurą, odhaczyć trzeba, żeby dupochron był. Jakby nie było, banki mają więcej metod perswazji niż NFOŚiGW, bo mają całe działy do tego, żeby dłużnika ścigać. Wybrali ich zdaniem najlepszy sposób.
Nie widzę też powodu, dla którego NFOŚiGW by nie mógł sprawdzić, chociażby w BIKu, wnioskodawcy, jak mu zależy. Ale w sumie po co ma sprawdzać, jak ja już dostałem leasing od banku na prawie 8-10x tyle.
Bo zapewne nie chcą sprawdzać. Chcą mieć pewność, że dostaną swoją kasę. Natomiast cała dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Weksel jest i można to zaakceptować lub nie. Dużo rzeczy można inaczej zrobić. Np. nie płacić podwójnej składki zdrowotnej, jak ma się JDG i etat. To jest dopiero złodziejstwo i bandytyzm państwa, a nie jakiś weksel.

umcus

Pionier e-mobilności
Wiem, że mogę nie brać tych pieniądzy, ale traktuje je jako zwrot podatku, jako etatowiec płacę je absurdalnie wysokie, żona ma JDG i w sumie też nie ma lekko. Gdyby miała, to ona by mi kupiła teslę,a nie ja jej.
Chyba sam bym się na siebie obraził, jakbym machnął ręką na te 30kpln. Szczerze mówiąc, tylko dotacja + wrzucenie w koszty zracjonalizowało mi ten wydatek. Co do etatowca, z IKZE korzystasz? :)

Bronek

Pionier e-mobilności
W Bicu sprawdzali wszystkich , teraz może być problem dla takiego sprawdzenia gdy ktoś zastrzeże PESEL .
Sprobujcie zastrzec Pesel np EObywatel i np spróbować bez brania wziąć coś na raty dla pucu ? np na Allegro itp..Poprosza o czasowe odblokowanie.. Do tej pory gdy ktoś nie mial konta na BIC to nawet nie informowano kto grzebie w danych i sprawdza . To sie zmieniło

Biurokracja ma się dobrze , zrobili apke US ale żeby zmienić głupi email jakis stary nieaktualny itp..... to dzwonila do mnie panienka z UC bo walczylem z supportem apki . Trzeba zlozyc wniosek w CEDIG o zmianę danych . Nie zwylka edycja a wniosek i kilkoma podstronami.
To zajmuje kilkanascie minut dla glupiego maila. Niby bez papieru ale czas kosztuje .