tak, kluczem 4 stronnym, wystarcza. Jak rozumiem Tesli chodzi o to że moment na kolach jest duży, i trzeba to przykręcić mocniej niż w aucie o momencie 200-300Nm. Przykręcałem na zawodach koła do n grupowego lancera, tam jest 600Nm i opona która trzyma jak wściekła, i moim zdaniem aż tak mierzyć nie trzeba, wystarczy "mocno" dokręcić. Raz w życiu prawie mi koła podpadały, w dostawczym aucie, a były przykręcane pistoletem ustawionym na konkretny moment, i poprawiane dynamometrycznym. Felgi były po renowacji, pomalowane miękkim lakierem, i wszystkie śruby się odkręcaly.Mierzysz "do pierwszego uh" bez uwzględnienia długości dźwigni?
Kluczem z trzymetrowym uchwytem można jednym palcem dokręcić na 175Nm.tak, kluczem 4 stronnym, wystarcza. Jak rozumiem Tesli chodzi o to że moment na kolach jest duży, i trzeba to przykręcić mocniej niż w aucie o momencie 200-300Nm. Przykręcałem na zawodach koła do n grupowego lancera, tam jest 600Nm i opona która trzyma jak wściekła, i moim zdaniem aż tak mierzyć nie trzeba, wystarczy "mocno" dokręcić. Raz w życiu prawie mi koła podpadały, w dostawczym aucie, a były przykręcane pistoletem ustawionym na konkretny moment, i poprawiane dynamometrycznym. Felgi były po renowacji, pomalowane miękkim lakierem, i wszystkie śruby się odkręcaly.
starałem się przekazać informację że dokręcanie kół nie wymaga aż takej precyzji. SPrawdzone na autach ciut mocniejszych niż maluch.Kluczem z trzymetrowym uchwytem można jednym palcem dokręcić na 175Nm.
Z kolei uchwytem 30cm nawet siłacz z trudem wyciśnie 175Nm
Może Ty masz niesamowite wyczucie siły, ale metoda "na oko" MZ nie nadaje się do rekomendowania na forum
tak , ja jestem zywym dowodem na to , zmienialem na letnie i za slabo dokrecilem ( standardowo myslalem ok 120 ) i cos zaczelo strzelac - skrzypiec w kolach przy skrecaniu - umowilem serwis i panowie uswiadomili mnie ze Perf. musi byc dokrecana z 170 NmPiszą internety, żeby śruby kół dokręcać do 175 Nm
Spotkał ktoś oficjalne (Tesla) źródło tej informacji? W instrukcji nie znalazłem.
Dla żaby 8cm z adapterem 3cm powinien wystarczyć najazd 5cm - czyli kawałek deski?Tesla jest nisko zawieszona (18" tym bardziej) a adaptery jeszcze zmniejszają dystans do "gleby".
"FLAKI" TO ROBIĄ TAK, iż MAMY KILKA CM jeszcze mniej . WARTO CHYBA WOZIĆ JAK W KAMPERZE JAKIŚ NAJAZD.
JA wjechałem na flakach na kamień i dopiero wtedy podnośnik trapezowy a potem "żabę"
Które to durnowate rondo?Durnowate rondo z wjazdem pod durnowatym kątem i wysokim kraweżnikiem ( to nie tłumaczy mnie ale przyczyniło się do wjazdu na ten krawężnik - auto obok mnie "zepchnęło" ) - mogłem fakt zahamować.