Ładowarka

Santana

Nowy na Forum
Hey, kupilem wlasnie Mustanga Mach e, podpowie ktos jaką ładowarke moge dokupic? Mam sile 16A. Ceny ładowarek bardzo się różnią. Na co patrzeć?

kdldz

Zadomawiam się
Kilka w miare oczywistych kwestii:

- format (wallbox lub mobilna)
- moc maksymalna (11kW vs 22kW) oraz natezenie pradu (6, 8, 10, 12, 16A itp)
- adaptery (3F16A -> 3F32A -> 1F32A -> zwykly wtyk)
- feature w stylu bluetooth, wifi, karty rfid, pomiar zuzycia energii

pozostaja jeszcze kwestie bezpieczenstwa:

- mobilne, "firmowe" evse ktore maja rozne wtyczki, jak np ta ktora daja do MME, maja wbudowany czujnik temperatury we wtycze ktory obnizy prad gdy nagrzeje sie gniazdko. takie zwykle chinczyki, do ktorych adaptery to po prostu wtyczka 3F z jednej strony i schuko z drugiej, jak taka odpalisz z pradem 16A przez 20+ godzin to moze stopic gniazdko, wtedy przydaje sie opcja sterowania pradem na evse tak aby ustawic 6-8A max.
- mobilne, "firmowe" evse czesto nie beda dzialac bez uziemienia. chinczyki dzialaja ;-)

Z punktu widzenia ceny, baaardzo drogie sa ladowarki ktore maja wbudowane zabezpieczenie roznicowe RCD Typ B wykrywajace uplyw pradu stałego. Zwykle roznicowki na prad stały nie reaguja, tylko na zmienny, i takie zbezpieczenie samo w sobie kosztuje kupe kasy. Niektore EVSE maja je wbudowane, takie kosztuja czesto 4-5 tys. Te tansze tego nie maja - ostatnio jak sprawdzalem to nawet tesla wall connector tego zabezpieczenie nia ma, dlatego jest tak tani ten wallbox.

Ja mam w domu RCD Typ B w skrzynce z bezpiecznikami (kosztowalo cos kolo 2000zl) i do tego najtansza ladowarka Zencar 11kW. Na codzien uzywam tego zencar w domu wlasnie z 3F16A, jak potrzebuje to biore ze soba na wakacje z zestawem adapterów ;-)

PeBruY

Zadomawiam się
Hey, kupilem wlasnie Mustanga Mach e, podpowie ktos jaką ładowarke moge dokupic? Mam sile 16A. Ceny ładowarek bardzo się różnią. Na co patrzeć?
Ja używam od ponad roku chińczyka Feyree na siłę (16A) i jestem zadowolony. Jedyną wadą jaka widzę jest to, że minimalny prąd ładowania jaki da się ustawić to 8A, a nie 6A. Temperaturę też mierzy, nawiązując do poprzedniego posta. Dałem 831zł za wersję z WiFi (jest niewiele droższa, więc warto dołożyć).

Santana

Nowy na Forum
Kilka w miare oczywistych kwestii:

- format (wallbox lub mobilna)
- moc maksymalna (11kW vs 22kW) oraz natezenie pradu (6, 8, 10, 12, 16A itp)
- adaptery (3F16A -> 3F32A -> 1F32A -> zwykly wtyk)
- feature w stylu bluetooth, wifi, karty rfid, pomiar zuzycia energii

pozostaja jeszcze kwestie bezpieczenstwa:

- mobilne, "firmowe" evse ktore maja rozne wtyczki, jak np ta ktora daja do MME, maja wbudowany czujnik temperatury we wtycze ktory obnizy prad gdy nagrzeje sie gniazdko. takie zwykle chinczyki, do ktorych adaptery to po prostu wtyczka 3F z jednej strony i schuko z drugiej, jak taka odpalisz z pradem 16A przez 20+ godzin to moze stopic gniazdko, wtedy przydaje sie opcja sterowania pradem na evse tak aby ustawic 6-8A max.
- mobilne, "firmowe" evse czesto nie beda dzialac bez uziemienia. chinczyki dzialaja ;-)

Z punktu widzenia ceny, baaardzo drogie sa ladowarki ktore maja wbudowane zabezpieczenie roznicowe RCD Typ B wykrywajace uplyw pradu stałego. Zwykle roznicowki na prad stały nie reaguja, tylko na zmienny, i takie zbezpieczenie samo w sobie kosztuje kupe kasy. Niektore EVSE maja je wbudowane, takie kosztuja czesto 4-5 tys. Te tansze tego nie maja - ostatnio jak sprawdzalem to nawet tesla wall connector tego zabezpieczenie nia ma, dlatego jest tak tani ten wallbox.

Ja mam w domu RCD Typ B w skrzynce z bezpiecznikami (kosztowalo cos kolo 2000zl) i do tego najtansza ladowarka Zencar 11kW. Na codzien uzywam tego zencar w domu wlasnie z 3F16A, jak potrzebuje to biore ze soba na wakacje z zestawem adapterów ;-)
Dziękuję bardzo za tak rozwinięta odpowiedź. Na pewno posłużę się nią przy wyborze ładowarki, pozdrawiam serdecznie

Santana

Nowy na Forum
Ja używam od ponad roku chińczyka Feyree na siłę (16A) i jestem zadowolony. Jedyną wadą jaka widzę jest to, że minimalny prąd ładowania jaki da się ustawić to 8A, a nie 6A. Temperaturę też mierzy, nawiązując do poprzedniego posta. Dałem 831zł za wersję z WiFi (jest niewiele droższa, więc warto dołożyć).
Witam, dziekuje za odpowiedź, też brałem ta ladowarke pod uwagę. Nie jest droga. Porównam sobie jeszcze parametry z zencar. Pozdrawiam serdecznie

nabrU

Moderator
Tak dla zasady @Santana : ładowarka jest wewnątrz samochodu - to to coś co zamienia napięcie AC (zmienne) z gniazdka czy EVSE na napięcie DC (stałe) do ładowania baterii HV.

Nie ma dobrej nazwy w języku polskim na EVSE (czyli urządzenie do ładowanie EV) więc przyjęła się nazwa 'ładowarka', która technicznie nie jest prawidłową nazwą

Dawid1991

Zadomawiam się
Ja mam Zencar 11kW od ponad 2 lat. Sprawuje się bardzo dobrze. Nigdy żadnych problemów. Dodam że ładuje na dworze, więc zimą nieraz -15 a latem +30. I nigdy żadnych problemów. Także polecam.

Piotr Zakrawacz

Nowy na Forum
Czyli da się ładować mustanga mocą 22kW AC ?
Klient ma ładowarkę 22kW AC i niestety pojazd przyjmuje tylko 11kW
Obecnie Ford dodaje wallbox-a 22kW, czy modele z 2024 mogły mieć ograniczenie ?