Tesla filtry kabinowe

inter

Pionier e-mobilności
Po 13000 km, i roku, wymieniłem filtr kabinowy, ostatnio juz dochodziły zapachy z zewnątrz.
W TM3HL, nie ma zapinek trzeba odpowiednio szarpać za osłone pod schowkiem (ostrożnie bo są 2 przewody, oraz za wykładzinę z lewej strony.
Zdjęcie wyglada w miarę OK, ale na żywo to już mocno brudne.

Attachments

• IMG20250220140634.jpg
    IMG20250220140634.jpg
    307,8 KB · Liczba wyświetleń: 15
Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Próbowałem się zabrać do wymiany w ostatni weekend, ale bałem się, że coś złamię. Osłona wyginała się, ale nie chciała puścić. Stwierdziłem, że poczekam tydzień i spróbuję ponownie gdy będzie cieplej.
Nagrzej auto ;)

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Ta boczna osłona ma sporo zatrzasków, zdeydowane szarpnięcia ale na krótkim dystansie i puszczą. A może sie wygiąc ile chce, jest z miękkiego plastiku i dlatego ma tak dużo zatrzasków :)

Relevant

Fachowiec
Do filtrów Manna dołączona jest instrukcja wymiany do Tesli, z szacowanym czasem kwadrans. Mi zajęło 90 minut, także nie polecam robienia tego na zewnątrz w zimę.

Pedr

Posiadacz elektryka
Do filtrów Manna dołączona jest instrukcja wymiany do Tesli, z szacowanym czasem kwadrans. Mi zajęło 90 minut, także nie polecam robienia tego na zewnątrz w zimę.
Jak przetarłem szlak, to może następnym razem 15 minut starczy, ale ponad 1h spędziłem. Więcej wysiłku kosztowało mnie odsunięcie tapicerki po boku niż tej górnej osłony. Filtry po ok. 15 miesiącach faktycznie wymagały wymiany.

20250222_152541.jpg
20250222_154617.jpg20250222_161843.jpg

Jogur

Fachowiec
Jak przetarłem szlak, to może następnym razem 15 minut starczy, ale ponad 1h spędziłem. Więcej wysiłku kosztowało mnie odsunięcie tapicerki po boku niż tej górnej osłony. Filtry po ok. 15 miesiącach faktycznie wymagały wymiany.

View attachment 25187
View attachment 25189View attachment 25190
To jest wada tego układu, ze cały syf wpada do auta, zamiast wyfiltrować to pod maską - moze jakiś domorosły sposób na łapanie większych elementów?

W domu na czerpni powietrza do wentylacji mech. założyłem podwójnie złożoną zwykła czarną moskitierę - od czasu do czasu "wałki kurzu" roluję na niej, które nie zapychają wewnętrznych filtrów przed wymiennikiem a i owady też zatrzymane - do 3-ki też chyba potrenuję taki zestaw ;)

inter

Pionier e-mobilności
To jest wada tego układu, ze cały syf wpada do auta, zamiast wyfiltrować to pod maską - moze jakiś domorosły sposób na łapanie większych elementów?

W domu na czerpni powietrza do wentylacji mech. założyłem podwójnie złożoną zwykła czarną moskitierę - od czasu do czasu "wałki kurzu" roluję na niej, które nie zapychają wewnętrznych filtrów przed wymiennikiem a i owady też zatrzymane - do 3-ki też chyba potrenuję taki zestaw ;)
Ja dokupiłem dodatkową siateczkę, która jest na wlocie powetrza.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Poszukaj pod hasłem external filter, są u chińczyków kratki oraz całe filtry montowane gdzieś we wlocie pod maską.