Kona Electric w praktyce

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
No widzisz.. Dzięki za inspirację, bo nie pomyślałem żeby na niemieckiej sprawdzić. Komunikat mam "keine Rückrufe* und Serviceaktionen* vor." czyli nic. Na polskiej również nic. Na vindecoderz był ślad kilku akcji ale sądząc po dacie były one wykonane jeszcze przed wydaniem auta.
Pytanko jak masz navi z guzikami po bokach to masz bluelinka?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Nie. Nie mam ani nawigacji ani bluelinka.
Udało mi się zidentyfikować moja wersję wg starych specyfikacji niemieckich jako Kona Electro plus Trend-paket.
Specyfikacja ta nie pasuje natomiast do polskich wersji style/premium/platinium.
Bluelinka by się przydał, bez nawigacji dam radę, jedynie problem z "programowaniem" ładowań i ewentualnym autouruchamianiem kondycjonowania baterii "przed". Ja jednak jeżdżę wokół komina w rozumieniu zasięgu czyli promień 200 km. Jak będę musiał dalej to sobie poradzę "manualnie".

Attachments

• Specyfikacja Kona Electric 2020.pdf
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 3
  • 2020-hyundai-kona-electric-germany.pdf
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 4
S

Gość
Przejrzałem witrynę aktualizacyjną Hyundaia i nic tam dla mnie nie ma. Ona dotyczy w mojej ocenie wyłącznie nawigacji. Ale u mnie jest OK, co ma działać to działa. Nie wiem czy update czegoś nie popsuje, jak to często bywa

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Udało mi się zidentyfikować moja wersję wg starych specyfikacji niemieckich jako Kona Electro plus Trend-paket.
Specyfikacja ta nie pasuje natomiast do polskich wersji style/premium/platinium.
Bluelinka by się przydał, bez nawigacji dam radę, jedynie problem z "programowaniem" ładowań i ewentualnym autouruchamianiem kondycjonowania baterii "przed". Ja jednak jeżdżę wokół komina w rozumieniu zasięgu czyli promień 200 km. Jak będę musiał dalej to sobie poradzę "manualnie".
Jak masz bluelink to nie używasz programowania bo jest szybciej i elastyczniej. Nie licz na kondycjonowanie baterii bo moim zdaniem to w Konie nie istnieje. Mój też jest z Niemiec sam go przyprowadziłem tam nazywał się Style i nie ma polskiego odpowiednika bo w 2021 roku w przedlifcie ładowarka trójfazowa w Polsce była tylko w najbogatszej wersji, a Niemczech chyba w każdej.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Podpowiedz gdzie znaleźć stare niemieckie specyfikacje Hyundaja szukam Ioniqa 5 z lat 2021/2022

S

Gość
Wczoraj znalazłem - jakieś czeskie chyba forum. Bez opłaty możesz ściągnąć tylko 1 plik dziennie więc ostrożnie klikaj :)
Ale tych specyfikacji i katalogów jest tam masa, min polska instrukcja obsługi do Kony której nie miałem. Natomiast samo forum wydaje się puste. Przynajmniej Kont.

S

Gość
grzanie tyłka
To też ale plus kierownica no i bateria 64... Założyłem (widać błędnie) że przy tej pojemności musi być już ładowarka 3f. Ja nie mam takowej (sprzedający miał wallboxa który u niego został) ale zakładam że skoro piny w gnieździe są obsadzone to 3f działa. Póki co ja ładowarki 3f nie mam a publicznych nie próbowałem.
Tempomat aktywny "do zatrzymania" fajnie działa, rekuperacja "łopatką do zatrzymania" też fajnie działa. Generalnie jestem mega zadowolony. Oby tak zostało.

piotras24

Zadomawiam się
Byłem wczoraj na jeździe testowej Koną. W sumie jedyna rzecz, która mnie denerowała to ten dzwięk "statku kosmicznego" zaraz po wrzuceniu biegu drive (to się chyba AVAS nazywa).
Jakoś tego nie słyszałem (albo nie zwróciłem uwagi) jak jeździłem EV3. Wygląda na to, że ten dźwięk nie był tam tak wkurzający.

Macie podobne odczucia ? Mógłby ktoś skomentować kto jeździł kilkoma elektrykami czy w Konie rzeczywiście jest to głośniej ?

Trochę słabo jak mi tak będzie cały czas buczeć w głowie jak będę stał gdzieś w korku na ulicy.