BP jednak woli ropę...

nabrU

Moderator

krzyss

Pionier e-mobilności
U mnie 110 kkm przez 4 lata 3 miesiące i nic nie wydałem, poza zmianą opon :p
Nie wymieniales filtrow ? Wycieraczek ?
Nie czysciles hamulcow, plynu nir zmieniales ?
No jednak cos trzeba robic ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Zrobilem tesla 120kkm przez 4 lata i na serwisy wydalem 3000.- PLN
Ja ICE zrobiłem w 7 lat 130k km i też wydałem ok 3000 PLN tylko na serwisy olejowe.
Filtry, opony, sprzątanie i mycie kosztuje tyle samo co w Tesli. Nawet na klocki i tarcze wydałem po tych 7 latach tyle samo co w Tesli na nowe tarcze i klocki po 2 latach.
cudowne auta dajace mozliwosc spokojnej jazdy!
No właśnie, spokojnej a nie szybkiej i bezproblemowej.
Jakbym chciał spokojnie to bym wybrał pociąg :)

Michal

Moderator
No raz filtry za chyba 200 zł + ozonowanie :p

Last edited:

boolean1981

Zadomawiam się
Ja ICE zrobiłem w 7 lat 130k km i też wydałem ok 3000 PLN tylko na serwisy olejowe.
Filtry, opony, sprzątanie i mycie kosztuje tyle samo co w Tesli. Nawet na klocki i tarcze wydałem po tych 7 latach tyle samo co w Tesli na nowe tarcze i klocki po 2 latach.

No właśnie, spokojnej a nie szybkiej i bezproblemowej.
Jakbym chciał spokojnie to bym wybrał pociąg :)
ICE w ropie to jednak fajna rzecz. Jednak w serwisie droższe (mam na myśli dealera), bo okresowy przegląd to. 2-3k PLN w ASO. Wydaje mi się że po prostu należy zastanowić się czego potrzebujemy. :)

cooler

Pionier e-mobilności
ICE w ropie to jednak fajna rzecz. Jednak w serwisie droższe (mam na myśli dealera), bo okresowy przegląd to. 2-3k PLN w ASO. Wydaje mi się że po prostu należy zastanowić się czego potrzebujemy. :)
Benzyna :) By Toyota USA. Więc i tak bez gwarancji, więc tylko olej, filtry i resztę sam.
W sumie na Polo żony nic nie wydałem przez 4 lata i ok 60k km bo zdaje się przeglądy i serwisy olejowe miałem w cenie zakupu... Także bezproblemowe i ciągle oryginalne hamulce i opony.
Nie całe ICE to zło, chyba że mówimy o markach premium, bo tam ma być drogo.

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Zasięgu nigdy za wiele ... ale jak już pisałem jeżeli miałbym stanąć na 10 minut co 2h jadąc z prędkością 140km/h, czyli powiedzmy okolice 300km zasięgu również zimą, to byłoby pięknie
Brałbym jak Reksio burą s..kę :) Zwłaszcza gdyby te 300km zimą przy 140 było w zakresie 10-80%. Ale to już właśnie bliżej 120kWh musiało by być.

nabrU

Moderator
Koniec greenwashingu?

Ależ oczywiście. W ojczyźnie BP jej marka BP Pulse (podobnie jak Shell Recharge) ma sporo ładowarek DC (mając oczywistą przewagę nad innymi CPO poprzez posiadanie już istniejących lokalizacji) mimo to od lat zajmują końcówki rankingów. Drogie, dość awaryjne. Jak dla mnie zwykła pokazówka...

P.S. W DE Aral Pulse (którego właścicielem jest BP) ma się chyba trochę lepiej jakościowo.

1740608325345.png

1740608630202.png

1740608375295.png

cooler

Pionier e-mobilności
Ależ oczywiście. W ojczyźnie BP jej marka BP Pulse (podobnie jak Shell Recharge) ma sporo ładowarek DC (mając oczywistą przewagę nad innymi CPO poprzez posiadanie już istniejących lokalizacji) mimo to od lat zajmują końcówki rankingów. Drogie, dość awaryjne. Jak dla mnie zwykła pokazówka...

P.S. W DE Aral Pulse (którego właścicielem jest BP) ma się chyba trochę lepiej jakościowo.

View attachment 25388

View attachment 25390

View attachment 25389
Może i dobrze się stało, firmy pokazały swą prawdziwą naturę.
Niech elektrykami i infrastrukturą zajmą się firmy, które widzą w tym sens, inaczej zawsze będzie to tylko produkt drugiej kategorii dla nikogo (małe baterie, słaba efektywność) do mydlenia oczu lub pozwalający dalej sprzedawać ICE i produkty ropopochodne.

Ev3

Pionier e-mobilności
Niektórzy mają to w pakiecie, za który i tak muszą płacić leasingowi.

Ev3

Pionier e-mobilności
Brałbym jak Reksio burą s..kę :) Zwłaszcza gdyby te 300km zimą przy 140 było w zakresie 10-80%.
To bierz:

Choć pewnie problemem (pretekstem) będzie te dodatkowe kilka minut ładowania.
No ale za to prędkości mieli dużo wyższe, więc w sumie przy 140 pewnie się spokojnie zepnie w 10 minut....