tanczmy

Zadomawiam się
Ten mOnywateloPodpis to już jest od jakiś 8 lat odkąd pojawiły się dowody z warstwą elektroniczną i do niczego nie służy w praktyce.
No jak do niczego, możesz np. założyć sobie JDG bez kontaktu z żadnym urzędnikiem - złoto. To, że są wyjątki gdzie to nie wystarcza i potrzebny jest podpis wyższej "rangi", jest chyba zrozumiałe, pewnie ma to też jakieś podstawy prawne ale się nie znam. Profil/Podpis Zaufany działa bardzo miło i ułatwia na codzień mnóstwo rzeczy.

whoknows1111

Nowy na Forum
Czy dobrze rozumiem ten zapis:
"okres trwałości wynosi 2 lata od dnia zakończenia realizacji przedsięwzięcia, w którym to okresie OOW zobowiązany zostanie do spełnienia warunków określonych w niniejszym programie oraz w umowie o objęcie wsparciem, o której mowa w art. 14lzh ust. 2 ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju; "

+

"Zakończenie realizacji przedsięwzięcia to data wystawienia faktury VAT potwierdzającej zakup pojazdu elektrycznego oraz stanowiącej podstawę do rejestracji pojazdu (przez OOW), a w przypadku leasingu/ wynajmu długoterminowego jest to data przekazania OOW (Korzystającemu) pojazdu elektrycznego do używania albo używania i pobierania pożytków na podstawie protokołu przekazania pojazdu;"

Mój leasing zączał się 13 stycznia, umowa jest na dwa lata (koniec 02 luty 2027), pojazd odebrałem 3 lutego. Więc pomimo spełnienia warunku minimum dwóch lat umowy, braknie mi jednego dnia do pełnego okresu trwałości (liczonego od dnia wydania pojazdu)? :eek:

umcus

Pionier e-mobilności
No tak, to jest ten problem, który był wielokrotnie poruszany. Dlatego niektórzy rekomendowali zalecali zawieranie leasingów na minimum 25 m-cy, a najlepiej jeszcze dłużej, aby uniknąć takich wpadek. Rozwiązaniem jest przedłużenie leasingu.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Jestem przed decyzją o zamówieniu drugiego elektryka z programu Naszeauto i trafiłem na tą stronę:
Możecie mi wytłumaczyć poniższe dwa screeny. Tego z datami - chciałbym wiedzieć kiedy ostatecznie musiałbym podpisać umowę i zrobić wpłatę na ewentualną trzecią dotację. A ten drugi screen , wg którego wnioskodawca może tylko raz skorzystać z dotacji? Pierwsze auto mamy na firmę, a to drugie jeszcze się zastanawiamy firma lub prywatnie... Wiedziałem, że prywatnie można tylko raz, ale wg tego firma może też tylko raz skorzystać?!

Attachments

• Screenshot_20250228_233220.jpg
    Screenshot_20250228_233220.jpg
    424,8 KB · Liczba wyświetleń: 12
  • Screenshot_20250228_232720.jpg
    Screenshot_20250228_232720.jpg
    563,8 KB · Liczba wyświetleń: 12

umcus

Pionier e-mobilności
Jaką trzecią dotację? Nie rozumiem o jakie trzy auta chodzi.

Co do reszty: JDG = osoba fizyczna. Przysługuje jedna dotacja na osobę fizyczną. Możesz wziąć dotację albo na JDG albo na osobę fizyczną. Na pierwszym screenie masz wszystkie daty wyraźnie napisane, napisz czego konkretnie nie rozumiesz.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Jaką trzecią dotację? Nie rozumiem o jakie trzy auta chodzi.

Co do reszty: JDG = osoba fizyczna. Przysługuje jedna dotacja na osobę fizyczną. Możesz wziąć dotację albo na JDG albo na osobę fizyczną. Na pierwszym screenie masz wszystkie daty wyraźnie napisane, napisz czego konkretnie nie rozumiesz.
Myślałem, że na JDG czyli na firmę, mogę skorzystać dowolną ilość razy, w tym przypadku planuję teraz drugi raz, a przed końcem programu trzeci. Z tego co piszesz to mogę tylko raz na firmę? Jeżeli tak, to czy drugi raz mogę ale wtedy na osobę fizyczną?
Jeżeli powyższe jest prawdą, to poniższe już wtedy jest niemożliwe, ale opiszę:

Trzecia dotacja na firmę: chodzi o to, że chciałbym przed końcem programu skorzystać jeszcze raz, czyli trzeci. Podane są daty, ale nie bardzo je rozumiem, do kiedy najpóźniej musiałbym podpisać umowę o wpłacić pierwszą wpłatę.

Wychodzi na to, mając już jedną dotacje (firma żony), chcąc drugą dotację, biorę ją ma siebie (prywatnie, gdyż nie mam firmy, ale KRD :) a ewentualną trzecią weźmie moja dorosła córka, która właśnie skończyła 18lat, musiałaby tylko przedłużyć KRD specjalnym wnioskiem, dla osoby uczącej się do 25 roku życia. Nie ma prawa jazdy (chce je zrobić w tym roku), ale w warunkach nic nie piszą że wnioskodawca musi mieć uprawnienia do kierowania pojazdem 😉

Last edited: