BlackandWhite

Zadomawiam się
Bezdomnym już nie jestem, a gazet nie czytam 🤪

Jeździmy wkoło komina, nasze trasy są przewidywalne i stałe. Dom i panele są...a głównego auta spalinowego 7osobowego na razie się nie pozbywam, choć zdaję sobie sprawę, że to i tak nastąpi 🤨

W aktualnym leasingu Stellsantis na 2 lata, łączny koszt to średnioroczna utrata wartości auta używanego.

Last edited:

BlackandWhite

Zadomawiam się
W grudniu wzięliśmy Ioniqa5, tydzień temu sprzedaliśmy Zoe, ale teraz chcemy Jeepa Avengera za 488zl brutto dla żony, z odbiorem na koniec kwietnia. Trzecie sobie poczeka, jak córka po maturze zrobi prawko. Może przejmie Avengera , a my sprzedamy spaliniaka i weźmiemy coś większego...Środków na dofinansowanie jest na tyle dużo, że w planowanym terminie się nie wykorzysta. Państwo albo wydłuży program, albo zwiększy dopłaty, bo środków nie mogą przetransferować do innego celu, także trzecie im później tym lepiej 😁

Wyliczyłem, że używka za około 80tys mija się dzisiaj z celem. Spadek wartości około 10 tys rocznie daje taki sam koszt jak oferta Stellsantis -a.

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
Myślałem, że na JDG czyli na firmę, mogę skorzystać dowolną ilość razy, w tym przypadku planuję teraz drugi raz, a przed końcem programu trzeci. Z tego co piszesz to mogę tylko raz na firmę? Jeżeli tak, to czy drugi raz mogę ale wtedy na osobę fizyczną?
Możesz wyłącznie raz na jedną osobę, niezależnie czy jest to osoba fizyczna czy JDG. Natomiast możesz wziąć drugie auto na żonę, a trzecie na córkę (pamiętając o limitach i ew. premiach z tytułu niskich dochodów).
Środków na dofinansowanie jest na tyle dużo, że w planowanym terminie się nie wykorzysta. Państwo albo wydłuży program, albo zwiększy dopłaty, bo środków nie mogą przetransferować do innego celu, także trzecie im później tym lepiej 😁
Wydłużyć też nie mogą. Rzutem na taśmę, jak się zorientują pod koniec roku, że zostaje dużo środków, mogą w teorii zwiększyć dopłaty. Co będzie oczywiście nie w porządku z stosunku do tych, co wcześniej odbiorą dotacje, ale kto by się tam przejmował pierdołami ;)

eimi

Pionier e-mobilności
JDG to nie firma, to nadal osoba fizyczna w tym kontekście

arcykot

Zadomawiam się
W grudniu wzięliśmy Ioniqa5, tydzień temu sprzedaliśmy Zoe, ale teraz chcemy Jeepa Avengera za 488zl brutto dla żony, z odbiorem na koniec kwietnia. Trzecie sobie poczeka, jak córka po maturze zrobi prawko. Może przejmie Avengera , a my sprzedamy spaliniaka i weźmiemy coś większego...Środków na dofinansowanie jest na tyle dużo, że w planowanym terminie się nie wykorzysta. Państwo albo wydłuży program, albo zwiększy dopłaty, bo środków nie mogą przetransferować do innego celu, także trzecie im później tym lepiej 😁

Wyliczyłem, że używka za około 80tys mija się dzisiaj z celem. Spadek wartości około 10 tys rocznie daje taki sam koszt jak oferta Stellsantis -a.
Niekoniecznie, jak na osobę prywatną to chyba VAT przepada płacisz brutto dostajesz netto czyli jakieś ponad 6 tys do tyłu.
Dodaj jeszcze ubezpieczenie to będzie pewnie z 4 - 5 tys zł rocznie
No i potem trzymaj kciuki za zwrot auta aby Ci nie doliczyli ponad normalnego zużycia bo wtedy za pierdołe nawet ponad 5 tys do zaplaty

BlackandWhite

Zadomawiam się
Niekoniecznie, jak na osobę prywatną to chyba VAT przepada płacisz brutto dostajesz netto czyli jakieś ponad 6 tys do tyłu.
Dodaj jeszcze ubezpieczenie to będzie pewnie z 4 - 5 tys zł rocznie
No i potem trzymaj kciuki za zwrot auta aby Ci nie doliczyli ponad normalnego zużycia bo wtedy za pierdołe nawet ponad 5 tys do zaplaty
Wszystko to policzyłem. Za dwa lata wyjdzie 23 tysiące ze wszystkim. A zasady zwrotu z przewodnika PZMOT znam i czytam umowy...

polaris

Zadomawiam się
Wydłużyć też nie mogą. Rzutem na taśmę, jak się zorientują pod koniec roku, że zostaje dużo środków, mogą w teorii zwiększyć dopłaty. Co będzie oczywiście nie w porządku z stosunku do tych, co wcześniej odbiorą dotacje, ale kto by się tam przejmował pierdołami ;)
... albo dopuścić pozostałe podmioty poza JDG. Co prawda teraz to gdybanie ale nie bardzo wierzę że lud rzuci się na dotacje nawet jeżeli zwiększą limity. Co innego średni i większy biznes. Zobaczymy statystyki po pierwszym kwartale - będzie można wyciągnąć ostrożne wnioski.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Pierwszy kwartał nie będzie dawał żadnych prognoz według mnie. Ten kwartał będzie zawyżony, patrząc po pustych stokach dealerów. Czekający na program dokonają zakupów właśnie w tym kwartale, a potem wróci wszystko do normy....czyli promocji u dealerów zwłaszcza w ostatnim kwartale 🤑