umcus

Pionier e-mobilności
zwrócą Ci na konto 40000 zł nie 35250 zł, więc o jakim netto mówisz?
wybierz we wniosku opcje najmu/leasingu i wtedy aby otrzymać 35000 zł zwrotu musisz wpłacić 35000 zł netto lub inaczej 43050 zł brutto pierwszej wpłaty...
Jemu o to właśnie chodzi - znalazł dobrą ofertę najmu, ale nie przewidział, że do ceny najmu jeszcze będzie musiał doliczyć VAT, którego nie odzyska, a przez to oferta już nie jest taka piękna jak myślał.

Vicek

Fachowiec
Komentowałem wpis kolegi, który właśnie o tym pisał. VAT jest w tym programie nie kwalifikowany.
Znajdujesz nowe auto za 40 tys brutto, kupujesz za gotówkę. Ile dostaniesz zwrotu?

swistak

Posiadacz elektryka
Tylko tego mi brakuje do złożenia wniosku.
Mam JDG.
Nie miałem pomocy de minimis (sprawdziłem na podanej przez Was stronie dla pewności).
Co tutaj piszecie, lub skąd macie dane. Z PITa dot. JDG?

Attachments

• jdg.jpg
    jdg.jpg
    124,2 KB · Liczba wyświetleń: 18

Edek

Zadomawiam się
Siema wszystkim,
właśnie wyszło że znowu babole Urząd zrobił.
także przestroga!

W regulaminie/opisie programu nigdzie nie ma wzmianki o tym, że złomowane auto właściciela JDG może łapać się na premiowane 10.000 tylko wtedy gdy było wprowadzone przez minimum 3 lat do ewidencji środków trwałych prowadzonej działalności.

Czyli kupujesz auto, złomujesz stare, wypełniasz wniosek i okazuje się ze lepiej było strupa sprzedać, bo jak otworzyłeś JDG 2 lata temu, to już premii 10.000 nie dostaniesz, lepiej było sprzedać strupa niż liczyć na klarowność programu #naszEauto

Co śmieszniejsze, jak czytamy regulamin to OOW jest osoba fizyczna prowadząca JDG, więc wymóg 3 letniego okresu widnienia pojazdu w ewidencji prócz tego, że OOW musi być posiadaczem tego auto, jest bardzo na wyrost, jeżeli nie ma ograniczenia czasowego prowadzenia JDG.

umcus

Pionier e-mobilności
Znajdujesz nowe auto za 40 tys brutto, kupujesz za gotówkę. Ile dostaniesz zwrotu?
Czy to pytanie retoryczne, bo już się zgubiłem? :)

Tylko tego mi brakuje do złożenia wniosku.
Mam JDG.
Nie miałem pomocy de minimis (sprawdziłem na podanej przez Was stronie dla pewności).
Co tutaj piszecie, lub skąd macie dane. Z PITa dot. JDG?
Tu masz poradnik krok po kroku:
.

Edek

Zadomawiam się
Była o tym mowa, nawet w tym wątku
Gdzie była mowa o tym w materiałach dostepnych na stronie projektu? przeczytałem wszystkie załaczniki od a-z i nie ma o tym mowy.
Trafiłem tutaj niecący szukając info o ev3. program naszelektryk nie opiera sie na wątku tutaj.

Edek

Zadomawiam się
Dramatyzujesz, żadnych baboli nie ma. Wszystko jest opisane. Nawet w tym wątku.
Gdzie jest opisane? W którym miejscu na stronie projektu jest to napisane?
W regulaminie nie ma, w opsie nie ma, w materiałach dostępnych na gov.pl nie ma.

Na serio chciałbym dostrzec to w oficjalnych informacjach a nie doszukiwać się po forach albo grupach.
Teraz kupiłem auto, złomuje stare, wypełniam wniosek i okazuje się ze lepiej było strupa było sprzedać, bo jak otworzyłem JDG 2 lata temu, to już premii 10.000 nie dostane bo nie wszedłem na forum?
Gdzie tu przejrzystość i czytelność programu?