Cześć
Czytając forum oraz obserwując rynek, doszedłem do wniosku, ze w moim przypadku najbardziej opłacalne będzie wzięcie auta na abonament/leasing z dużym wykupem – nie chcę brać na siebie ciężaru sporej utraty wartości oraz późniejszych ew. problemów przy sprzedaży kilkulatka. Na to przyjdzie czas, jak się już w 100% przekonam i wtedy wezmę już „normalny” leasing.
I tutaj mam pytanie do osób, które skorzystały z wynajmu 24 mce (bo taki dopuszcza dotacja Nasze Auto).
Mianowicie – zapytałem oficjalnym kanałem mailowym, że chciałbym skorzystać z oferty najmu elektryka w abonamencie (JDG) – najem ten jest na 24 mce. W warunkach przyznania dotacji zawarto informację, że czas trwania przedsięwzięcia musi wynosić min 24 mce – zatem czy jeśli przykładowo podpiszę umowę leasingu 1.04.2025, 2.04.2025 samochód zostanie zarejestrowany i 3.04.2025 zostanie odebrany to od kiedy jest liczony okres trwałości.
Dostałem odpowiedź: „Okres trwałości liczy się od daty przekazania OOW (Korzystającemu) pojazdu elektrycznego do używania albo używania i pobierania pożytków na podstawie protokołu przekazania pojazdu” i tyle z odpowiedzi
I tutaj pojawia się problem, ponieważ wg moich (i nie tylko) wyliczeń zabraknie kilku dni, aby były pełne 24 mce.
Pytał o to wcześniej w tym wątku jeden z użytkowników ale nie dostał jednoznacznej odpowiedzi.
Wiem, że jest rozwiązanie – wynajem na 36 mcy ale to już nie jest tak atrakcyjne finansowo, jak właśnie 24 mce. 25 mcy też nie wchodzi w grę (bo nie ma takiej opcji) – pewnie problem z ubezpieczeniem na kolejny okres itp.
Czy zatem opcja 24 mce jest tylko chwytem marketingowym dealerów typu „weź, bo spełnia warunki dotacji, ale jak jej nie dostaniesz, to Twój problem/ryzyko a nie nasz”?
Czy ktoś z Was podjął to ryzyko i jak ewentualnie zabezpieczył kwestię zwrotu auta przed upływem 24 mcy?