umcus

Pionier e-mobilności
Przy 36 miesiącach nie ma stracha.
gorzej przy 24 miesiącach bo:
Płacimy fakturę rezerwacyjną, auto przyjeżdża do dealera w celu przygotowania i rejestracji.
Podpisujemy umowę 04.03.2025 r. i 1 ratę (minus faktura rezerwacyjna) która jest przedpłatą by procedować rejestrację auta - wpłacamy po podpisaniu umowy leasingowej - załóżmy 6.03.2025 r.
kolejna rata (nr 2.) według harmonogramu to 6.04.2025 r.
czekamy na przygotowanie auta do rejestracji.
po formalnościach odbieramy auto i podpisujemy protokół np 22.03.2025 r. od tego miejsca powinno upłynąć minimum 24 miesiące umowy leasingowej.
tymczasem harmonogram wskazuje kolejne raty do spłaty:
2. 06.04.2025 r.
3. 06.05.2025 r.
...
25. 06.03.2027 r.

Czyli od daty protokołu do daty ostatniej raty mamy dokładnie 23 miesiące i 12 dni.
czyli nie spełniamy warunków.

Chyba ze to jakoś inaczej jest to niech ktoś nas oświeci :)
Jest dokładnie jak napisałeś. Dlatego moim zdaniem branie w leasing/najem na 24 miesiące zasadniczo wyklucza możliwość skorzystania z dotacji.

Edek

Zadomawiam się
Jeszcze doszły mnie słuchy, że przy protokole odbioru następuję aktualizacja harmonogramu spłat.
ale czekam na wyjaśnienia jak to wygląda.
Z jednej logicznie, bo jeżeli odbiór następuje np 5 tygodni po pierwszej racie, to czemu mamy płacić raty jeżeli jeszcze nie posiadamy przedmiotu leasingu.
Z drugiej strony, jak odbiór nastąpi przed datą drugiej raty, to czemu miałaby następować aktualizacja harmonogramu.

Ludwik666

Nowy na Forum
Dzisiaj zadzwoniłem do dealera i zapytałem, jak wygląda u nich procedura? Uzyskałem informację, że pierwszą dużą ratę 36900 zł wpłacam przed rejestracją. Nie pamiętam kiedy dokładnie. Umowę wynajmu podpisuję dopiero w dniu odbioru samochodu i od tego momentu biegnie 24 miesiące. Nie wiem, co o tym myśleć? :)

Ironeska

Fachowiec
Moja żona pisze projekty z dofinansowaniem eu i zawsze wychodzi z zasady "okres trwania plus 1 dzień" tak aby nikt się nie przy..... i nie trzeba było zwracać dotacji.
Ojjjj a były 2 przypadki ze firmy musiały zwracać granty + odsetki

Tak ze róbcie sobie zapas tego 1 dnia

Bazoski

Nowy na Forum
Mercedes w finansowaniu Lease&Drive Mój elektryk domyślnie ustawia okres umowy w miesiącach na 25, gdzie dla pozostałych opcji finansowania jest 24, podejrzewam, że inni też pójdą w ich ślady. Wydaje się to najsensowniejszym i najbezpieczniejszym podejściem.

Przy okazji to mój pierwszy post także witam :) jestem jedną z osób, które nowy program zachęcił do rozpoczęcia pierwszej przygody z BEV

Edek

Zadomawiam się
Mercedes w finansowaniu Lease&Drive Mój elektryk domyślnie ustawia okres umowy w miesiącach na 25, gdzie dla pozostałych opcji finansowania jest 24, podejrzewam, że inni też pójdą w ich ślady. Wydaje się to najsensowniejszym i najbezpieczniejszym podejściem.

Przy okazji to mój pierwszy post także witam :) jestem jedną z osób, które nowy program zachęcił do rozpoczęcia pierwszej przygody z BEV
a na który model się zdecydowałeś i w jakiej opcji? najem czy leasing czy zakup własny? :)

Bazoski

Nowy na Forum
a na który model się zdecydowałeś i w jakiej opcji? najem czy leasing czy zakup własny? :)
Jeszcze nic nie wziąłem ze względu właśnie na wątpliwości co do możliwości skorzystania z dopłaty. Celuję w najem 24/25 miesięcy na JDG. Aktualnie moim faworytem jest Skoda Elroq 50 z pakietem Clever i wybranym kolorem = 166.250 zł brutto. Potrzebuję typowo drugiego auta do kręcenia się po mieście. Opłata miesięczna powinna wyjść w okolicach 1.200-1.300 zł netto uwzględniając ubezpieczenie. Skoda ma już dedykowane finansowanie "BEV Skoda Najem all inclusive" pod ten program dopłat, ale jeszcze nie jest dostępny na stronie, mam kalkulację od sprzedawcy. No i jest tam właśnie 24 miesiące, co wydaje się teraz ryzykowne, ale jeszcze z nimi nie poruszałem tego tematu.

anetok

Nowy na Forum
Jestem przed decyzją o zamówieniu drugiego elektryka z programu Naszeauto i trafiłem na tą stronę:
Możecie mi wytłumaczyć poniższe dwa screeny. Tego z datami - chciałbym wiedzieć kiedy ostatecznie musiałbym podpisać umowę i zrobić wpłatę na ewentualną trzecią dotację. A ten drugi screen , wg którego wnioskodawca może tylko raz skorzystać z dotacji? Pierwsze auto mamy na firmę, a to drugie jeszcze się zastanawiamy firma lub prywatnie... Wiedziałem, że prywatnie można tylko raz, ale wg tego firma może też tylko raz skorzystać?!

Jestem przed decyzją o zamówieniu drugiego elektryka z programu Naszeauto i trafiłem na tą stronę:
Możecie mi wytłumaczyć poniższe dwa screeny. Tego z datami - chciałbym wiedzieć kiedy ostatecznie musiałbym podpisać umowę i zrobić wpłatę na ewentualną trzecią dotację. A ten drugi screen , wg którego wnioskodawca może tylko raz skorzystać z dotacji? Pierwsze auto mamy na firmę, a to drugie jeszcze się zastanawiamy firma lub prywatnie... Wiedziałem, że prywatnie można tylko raz, ale wg tego firma może też tylko raz skorzystać?!

Z programu Naszeauto możesz wciąć dotację tylko raz. Jeśli skorzystałeś wcześniej z Mój elektryk, to możesz skorzystać z Naszeauto ale na innego elektryka.

Jak rozumiem te dwa (różne) auta masz z różnych programów? Więc jest ok. Ale 3 auta nie możesz wziąć.

w Naszeauto: jak wcześniej ktoś napisał, nieważne czy na JDG czy prywatnie możesz wziąć dotację tylko raz. Co więcej wszyscy współwłaściciele auta, o ile są, nie mogą skorzystać z dotacji. W skrócie 1 osoba (prywatnie czy na dzialalności) może tylko 1 raz skorzystać z dotacji naszeauto.

na tej stroncje w faq: https://naszeeauto.pl/najczesciej-zadawane-pytania-o-program-naszeauto/ też jest to wyjaśnione.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Z programu Naszeauto możesz wciąć dotację tylko raz. Jeśli skorzystałeś wcześniej z Mój elektryk, to możesz skorzystać z Naszeauto ale na innego elektryka.

Jak rozumiem te dwa (różne) auta masz z różnych programów? Więc jest ok. Ale 3 auta nie możesz wziąć.

w Naszeauto: jak wcześniej ktoś napisał, nieważne czy na JDG czy prywatnie możesz wziąć dotację tylko raz. Co więcej wszyscy współwłaściciele auta, o ile są, nie mogą skorzystać z dotacji. W skrócie 1 osoba (prywatnie czy na dzialalności) może tylko 1 raz skorzystać z dotacji naszeauto.

na tej stroncje w faq: https://naszeeauto.pl/najczesciej-zadawane-pytania-o-program-naszeauto/ też jest to wyjaśnione.
Trzecie auto wzięłaby córka lat 18 plus 3 miesiące, ma dowód osobisty i przedłużoną KRD. Co prawda dochód zerowy i żadnej historii kredytowej, ale przy wpłacie 35000zl netto i racie 150zł/mc nie powinno być problemu. W przyszłym tygodniu składa wniosek o finansowanie, zobaczymy czy przejdzie 😉

Jusand

Posiadacz elektryka
Trzecie auto wzięłaby córka lat 18 plus 3 miesiące, ma dowód osobisty i przedłużoną KRD. Co prawda dochód zerowy i żadnej historii kredytowej, ale przy wpłacie 35000zl netto i racie 150zł/mc nie powinno być problemu. W przyszłym tygodniu składa wniosek o finansowanie, zobaczymy czy przejdzie 😉
A możesz przypomnieć na jakie auto? Bo chciałbym taki sam myk zrobić w przypadku mojej córki :)