Edek

Zadomawiam się
No ale jak widzisz to wklej proszę screena fragmentu stanowiącym o tym.
to jest faq. faq nie jest regulaminem.
jeżeli chodzi Ci o zapis:
"W przypadku, gdy Wnioskodawcą jest osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą (JDG), zezłomowany pojazd musiał być użytkowany przez co najmniej 3 lata w ramach JDG."

to nie jest on równoznaczny z zapisem, ktory pojawia się po wyplenieniu połowy wniosku w generatorze.

umcus

Pionier e-mobilności
Zdecyduj się, o co Ci chodzi. Teraz patrząc z boku wygląda na to, że zwyczajnie przeoczyłeś to, co wielkimi wołami jest napisane i na stronie i w generatorze i tutaj w wątku (a na dokładkę w Q&A na yt) i teraz się o to wściekasz. Jedyny błąd jaki ktokolwiek popełnił, to Ty. Od dawna było wiadome, że musisz być:
1) ostatnim właścicielem (jako JDG, czyli w ŚT)
2) przez co najmniej 3 lata
żeby skorzystać z tej premii.

No chyba, że myślałeś, że możesz zezłomować samochód, który nie należy do JDG i zarazem skorzystać z premii jako JDG. Nie sądzisz, że to trochę mało logiczne? Chcesz złomować prywatny samochód, to korzystaj z premii jako osoba fizyczna, a nie JDG. Teraz to jest proste i logiczne, nie?

Reasumując: szkoda, łączymy się w bólu (nieironicznie). A na przyszłość ZANIM skorzystasz z jakiegoś programu dopłat, najpierw zapoznaj się z jego zasadami, nie czytaj samych nagłówków.

Vicek

Użytkownik
No ale jak widzisz to wklej proszę screena fragmentu stanowiącym o tym.
to jest faq. faq nie jest regulaminem.
jeżeli chodzi Ci o zapis:
"W przypadku, gdy Wnioskodawcą jest osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą (JDG), zezłomowany pojazd musiał być użytkowany przez co najmniej 3 lata w ramach JDG."

to nie jest on równoznaczny z zapisem, ktory pojawia się po wyplenieniu połowy wniosku w generatorze.
Nie wiem niestety jaki zapis jest teraz w połowie wniosku. Wiem, że zasada jest prosta - musisz być właścicielem auta 3 lata. O szczegóły liczenia tego okresu dla JDG były liczne zapytania osób zainteresowanych zanim zezłomowały i złożyły wniosek. Odpowiedź Funduszu jest jednoznaczna.
Nie wszystkie szczegółowe informacje można zawrzeć w regulaminie (a nawet jest to niewskazane). Od tego są zawsze kanały komunikacji z instytucją ogłaszającą nabór.

Edek

Zadomawiam się
Zdecyduj się, o co Ci chodzi. Teraz patrząc z boku wygląda na to, że zwyczajnie przeoczyłeś to, co wielkimi wołami jest napisane i na stronie i
Zapytam po raz kolejny gdzie, w ktorym miejscu.
YT i to forum nie jest oficjalnym kanałem informacyjnym urzędu.
No chyba, że myślałeś, że możesz zezłomować samochód, który nie należy do JDG i zarazem skorzystać z premii jako JDG. Nie sądzisz, że to trochę mało logiczne? Chcesz złomować prywatny samochód, to korzystaj z premii jako osoba fizyczna, a nie JDG. Teraz to jest proste i logiczne, nie?

Nie czytasz uważnie. JDG proawdze od 2 lat. od 2 lat auto jest w ŚT, a prywatnie auto jest od 8 lat.
OOW jest osoba fizyczna prowadząca JDG, nie JDG.
Zadam to samo pytanie, nie sądzisz, że to mało logiczne?

A na przyszłość ZANIM skorzystasz z jakiegoś programu dopłat, najpierw zapoznaj się z jego zasadami, nie czytaj samych nagłówków.

Tak też zrobiłem, zapoznałem się z wszystkimi materiałami dostepnymi na stronie programu, na której nie ma informacji, ktora pojawia się w generatorze:
Screenshot 2025-03-04 at 09-29-28 Generator wniosków o dofinansowanie.png

A obok pojawia się uwaga pomocy:
Screenshot 2025-03-04 at 09-47-46 Generator wniosków o dofinansowanie.png

"na warunkach określonych w programie" - w takim razie pytam, gdzie w warunkach programu jest określone to co napisane jest w czerwonej ramce?
NIGDZIE.
Jest to jedyne miejsce w którym pojawia się ta informacja.

I rozumiem, że jestes biegły w intenrety, że korzystasz z yt i dc. ale proszę, przyjmij do wiadomości również to, że są ludzie i blizej 60 a i też tacy przed 40, co wchodzą na gov.pl, czytają załączniki i postępują według wytycznych a pozniej okazuje się, że no przecież mimo ze wniosek wypełniamy i składamy po zakupie, to robimy to jednak przed zakupem bo pojawiają się inne informacje niż w regulaminie i opisie programu.

I nie, nie zezłomowałem jeszcze auto, i nie kupiełem ev bo zacząłem szperać.
ale moja siostra właśnie po zapoznaniu sie z regulaminem żyje w przekonaniu że otrzyma premie.

Last edited:

nabrU

Moderator
Od początku tego wątku widać, że to nie jest prosty i jasny program z punktu widzenia wnioskodawcy. Widać to chociażby po 78 stronach wątku ledwie po miesiącu trwania NaszEauto (czy też innym wątku tutaj o wekslach). I tutaj popieram @Edek w jego oczekiwaniach, aby wytłumaczenia były jasne, klarowne i nie pozostawiały wątpliwości co twórca programu miał na myśli. Bo nie każdy ma czas i ochotę, aby się 'doktoryzować' z programu NaszEauto.

Dla mnie najlepszym i najprostszym rozwiązaniem byłoby przydzielenie każdemu wnioskodawcy po równo (czyli np. 30k PLN) plus te 10k za złomowanie każdego pojazdu osobowego, gdy było się właścicielem przez 3 lata. Prosto, bez zagwozdek i pytań, a kasy pewnie i tak by starczyło. A już ideałem byłoby, gdyby ww. kwoty były odjęte od ceny u dealera i to on ogarniał dopłaty. Wiem.... marzenie ściętej głowy.

Edek

Zadomawiam się
Od początku tego wątku widać, że to nie jest prosty i jasny program z punktu widzenia wnioskodawcy. Widać to chociażby po 78 stronach wątku ledwie po miesiącu trwania NaszEauto (czy też innym wątku tutaj o wekslach). I tutaj popieram @Edek w jego oczekiwaniach, aby wytłumaczenia były jasne, klarowne i nie pozostawiały wątpliwości co twórca programu miał na myśli. Bo nie każdy ma czas i ochotę, aby się 'doktoryzować' z programu NaszEauto.
Dziękuję za zrozumienie.

A już ideałem byłoby, gdyby ww. kwoty były odjęte od ceny u dealera i to on ogarniał dopłaty. Wiem.... marzenie ściętej głowy.

Obawiam się, że wtedy cenniki skoczyłyby w górę o wartość dotacji, chociaż mam wrażenie, że już tak jest.