Moja Dacia Spring na sprzedaż

Status
Wątek zablokowany, brak możliwości zamieszczania nowych wypowiedzi
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość

Ronin78

Posiadacz elektryka
Biorąc pod uwagę, że nowa Spring (nowy model) startuje od 86k pln - dotacja (max 40) to w zasadzie dotacje tak psują rynek, że używki są nie sprzedawalne, bo rozsądne pieniądze to tragicznie niskie pieniądze. Dotacje to zło, kupując Leaf'a liczyłem się z tym i liczę się z tym, że zostanie u mnie minimum te 10lat gdzie w zasadzie na starej umowie z PV i nadwyżce robiąc łącznie te 200kkm się praktycznie wróci finansowo, a potem przejmie go syn lub za symboliczną kasę się sprzeda. Żonglowanie EV w garażu to sport dla bogatych.

S

Gość
Przeceniamy liczbę osób które łapią się na 40 tys dopłaty. Ja kupiłem to auto już dość tanio więc nie mam teraz bólu "d". Konę też kupiłem używaną nie przez przypadek.

vwir

Pionier e-mobilności
Biorąc pod uwagę, że nowa Spring (nowy model) startuje od 86k pln - dotacja (max 40) to w zasadzie dotacje tak psują rynek, że używki są nie sprzedawalne, bo rozsądne pieniądze to tragicznie niskie pieniądze.
Zgadzam się, ale sprzedający nie są bez winy. Nawet jeśli to będzie 30tys dopłaty, to dzisiaj ktoś za nowszy model (poliftingowy) musi zapłacić maksymalnie 60tys pln (90tys za topową wersję, minus 30tys dopłat).

"Standardem" (o ile można o czymś takim mówić) w przypadku nowych samochodów jest 50% utrata wartości w 4 lata (i to licząc mocno optymistycznie): https://punkta.pl/akademia/dla-kierowcow/spadek-wartosci-samochodu-ile-tracimy-kupujac-nowe-auto/

No to teraz jeśli widzę ofertę sprzedaży czteroletniego auta za ponad 70% tego ile kosztowałby mnie nowy to czy rzucę się na taką ofertę czy nie?

Wasp

Posiadacz elektryka
Te auto można było kupić za 76 minus dotacja w wersji topowej. Nowe.

Odrzuciłem bo nie dało się wypożyczyć na testy i ze względu na 1 gwiazdkę w testach ncap. A szukam elektryka do miasta jako drugie auto.

Powodzenia w sprzedaży.

S

Gość
No jasne że można. Tylko że nie każdy ma max dotację.
I sprawdź czy za 76 jest wersja topowa, jak Ci się wydaje, bo moim zdaniem nie. Ta wersja nie ma nawet klimy.
Były takie egzemplarze do początku lutego ale odparowały w ciągu kilku dni.

Wasp

Posiadacz elektryka
No jasne że można. Tylko że nie każdy ma max dotację.
I sprawdź czy za 76 jest wersja topowa, jak Ci się wydaje, bo moim zdaniem nie. Ta wersja nie ma nawet klimy.
Były takie egzemplarze do początku lutego ale odparowały w ciągu kilku dni.
Tak, to były wersje Extreme przeceniona na 76900. Ale tak jak piszesz dostępne przed ogłoszeniem nowych dotacji. Później już się wszystko wyprzedało. Teraz nie wiem. nie sledzę już

Status
Wątek zablokowany, brak możliwości zamieszczania nowych wypowiedzi