Wrażenia po pierwszych kilometrach.

Piotr_Z

Zadomawiam się
Hej,
Dziś odebrałem Nissana Ariya (63 kWh) i zrobiłem trasę ok. 300 km. po drogach krajowych (bez ładowania, zostało mi jeszcze energii na ok. 50 km.).
Z zakupu jestem bardzo zadowolony. Autko jest ładnie wykończone w środku, wygodne i praktyczne.
Zużycie energii też wyszło całkiem spoko: już pod domem spadło wraz ze średnią prędkością do 16,3 kWh/100 km.
Ale trzeba przyznać, że jechałem spokojnie i bez szaleństw, z wyłączoną klimatyzacją.
Zrobię update wpisu za czas jakiś z dokładniejszą recenzją.

483021587_1173298897724691_8588731177090455461_n.jpg

jezile

Fachowiec
Hej,
Dziś odebrałem Nissana Ariya (63 kWh) i zrobiłem trasę ok. 300 km. po drogach krajowych (bez ładowania, zostało mi jeszcze energii na ok. 50 km.).
Z zakupu jestem bardzo zadowolony. Autko jest ładnie wykończone w środku, wygodne i praktyczne.
Zużycie energii też wyszło całkiem spoko: już pod domem spadło wraz ze średnią prędkością do 16,3 kWh/100 km.
Ale trzeba przyznać, że jechałem spokojnie i bez szaleństw, z wyłączoną klimatyzacją.
Zrobię update wpisu za czas jakiś z dokładniejszą recenzją.

View attachment 25519
Fajny hud. Czemu z wyłączoną klimą?

Piotr_Z

Zadomawiam się
Fajny hud. Czemu z wyłączoną klimą?
Było dość ciepło więc dałem lekki nawiew na szybę i włączyłem grzanie foteli. To zapewniło mi odpowiedni komfort i zmniejszyło zużycie energii. Następną trasę przetestuję z włączoną klimą i z większą prędkścią. Jadąc pierwszą trasę nie byłem pewny, czy zrobię ją całą trasęz włączoną klimatyzacją więc ustawiłem zachowawcze parametry jazdy, żeby się przekonać ile na maksa mógłbym przejechać. Wyszło, że w trasie mogę liczyć na 350 km. spokojnym tempem.

Emhyr

Zadomawiam się
U mnie (też nowa Ariya 63kWh) wyszło 19kWh/100km (klima w trybie auto, grzanie fotela i kierownicy też). Trasa 90% autostradowa, ale tempomat 110km/h, szybciej tylko przy wyprzedzaniu. Zrobiłem 295 km, zostało 12% baterii.
W kwestii 'recenzji', to jak na razie mogę tylko powiedzieć, że fabryczna nawigacja TomTom jest bezużyteczna w zasadzie. Pomimo że pokazuje, że jest w najnowszej wersji i nie ma dostępnych aktualizacji OTA ani WiFi nie widać na niej najnowszych odcinków espresówek / obwodnic. Soft auta trochę trąci myszką, ale działa poprawnie. Aplikacja na telefon ma swoje humory i czasem trzeba 3x kliknąć funkcję, żeby zadziałała. Natomiast co do samej jazdy nie mam uwag.

Last edited:

Ronin78

Posiadacz elektryka
Te 300km to macie pewnie po zakupie do domu, wokół komina to inny temat będzie. Uważam Ariyę za bardzo rozsądne EV, wygodnie wsiadać, pojemne, oraz jak widać przy głowie na karku jak na gabaryty oszczędne.

eimi

Pionier e-mobilności
Nie boicie się kupować nowego auta od firmy która jest na skraju bankructwa? (obawy o dostępność części, naprawy, gwarancja).

nabrU

Moderator
O ładowanie się nie martwię, bo na stałe mieszkam w UK a tu ładowarek odgroma.

Witam 'ziomala' ;) Wpisz sobie lokalizację w profil zgodnie z poniższym:

Capri to chyba nikt tu jeszcze nie jeździł, więc będziesz chyba pierwszy. Jaką wersję zamówiłeś?