Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 173
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 169

nabrU

Moderator
Zużycia oczywiście dalej nie pokazuje uczciwie, ale za to tesla staje się popularna.

A co tam znowu pokazuje Ci 'nieuczciwie'? Nie masz zakładki 'Postój' i 'Jazda' (czy jak tam to jest w polskiej Tesli)?

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
I nie widze nawet nastepcy, ktory byłby wart uwagi za 3-4 lata. Ani technologicznie ani zasiegowo ani tym bardziej cenowo.

Kolejny refresh 3jki?
Odgrzewany kotlet X/S?
Tegoroczny refresh S/X jest potwierdzony.
Mocno uzasadnioną spekulacją są nowe technologie w S/X przeniesione z CT: 48V, steerbywire, 800V pack, znaczna poprawa adaptacyjnego zawieszenia, dalsze wyciszenie kabiny, dodatkowa przednia kamera, może nawet skrętna tylna oś...

Jak ktoś mieszka w nieprzeregulowanym rejonie, może też liczyć na użyteczne FSD

Prędzej czy później będzie też cybertruck w Europie.

Szkoda troche, jak sie patrzy co sie dzieje :(
tak

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
A co tam znowu pokazuje Ci 'nieuczciwie'? Nie masz zakładki 'Postój' i 'Jazda' (czy jak tam to jest w polskiej Tesli)?
Pokazuje jakieś wirtualne procenty zamiast kWh. Spalinówka nie pokazuje % baku tylko litry.

ELuk

Pionier e-mobilności
Pokazuje jakieś wirtualne procenty zamiast kWh. Spalinówka nie pokazuje % baku tylko litry.
Spalinówka litry ??? Jakie litry?
Tą ściemę co widzisz na wskaźnikach 🤣, myślisz, że to są rzeczywiste litry? Skalibrowany przepływomierz je mierzy i podaje na ekran?
Przecież większość aut podaje właśnie procent/ułamek zawartości zbiornika np 1/1, 1/2, 0.
W mercedesie jakoś jeszcze te wskazania mają odniesienia do rzeczywistości, a np w lexusie to kompletna ściema. Juz gdzieś pisałem, że podaje 0 zasięgu czyli pusty zbiornik, a jak nalewasz to się okazuje, że brakuje kilkunastu litrów do nominalnej pojemność, a już masz full.
Mityczne spalinówki ws oszukańcze BEVy… 😉🤣

vwir

Pionier e-mobilności
Tą ściemę co widzisz na wskaźnikach 🤣, myślisz, że to są rzeczywiste litry? Skalibrowany przepływomierz je mierzy i podaje na ekran?
Przecież większość aut podaje właśnie procent/ułamek zawartości zbiornika np 1/1, 1/2, 0.
No nie. Komputer pokładowy w spaliniakach liczy zużycie na podstawie ilości paliwa wtryskiwanego przez wtryskiwacze. W sumie prosta sprawa, ale nie jest to brane z pływaka w zbiorniku.

daniel

Señor Meme Officer
No nie wiem. Mi Skoda podaje litry na 100 km. Ma jeszcze opcję włączenia VCDSem pozostałej ilości paliwa w baku, ale w sumie nigdy się za to nie zabrałem.

Tesla przy jeździe podaje Wh/km, a na postoju procenty. Czy się mylę? Dawno tam nie zaglądałem, bo w zasadzie nie mam po co.
W mercedesie jakoś jeszcze te wskazania mają odniesienia do rzeczywistości, a np w lexusie to kompletna ściema. Juz gdzieś pisałem, że podaje 0 zasięgu czyli pusty zbiornik, a jak nalewasz to się okazuje, że brakuje kilkunastu litrów do nominalnej pojemność, a już masz full.
Mityczne spalinówki ws oszukańcze BEVy… 😉🤣
Ale zasięg podaje do rezerwy, a nie do zera.

ELuk

Pionier e-mobilności

Ale zasięg podaje do rezerwy, a nie do zera.
No nie, mój lexus rezerwa włącza się dużo wcześniej, po czym zasięg spada i w końcu jak jest 0, to przy tankowaniu wchodzi 48-52 litry dla zbiornika o pojemności 64 litry.
Coraz bardziej mnie to irytuje, bo albo sobie muszę w głowie kalkulować rzeczywisty zasięg i jechać ze stresującym wezwaniem do tankowania, albo trzeba tankować ponad 100 km wcześniej niż można by. 🤨
To na długiej trasie dodaje dodatkowe postoje (@cooler by nie przeżył 😉).

daniel

Señor Meme Officer
No nie, mój lexus rezerwa włącza się dużo wcześniej, po czym zasięg spada i w końcu jak jest 0, to przy tankowaniu wchodzi 48-52 litry dla zbiornika o pojemności 64 litry.
Coraz bardziej mnie to irytuje, bo albo sobie muszę w głowie kalkulować rzeczywisty zasięg i jechać ze stresującym wezwaniem do tankowania, albo trzeba tankować ponad 100 km wcześniej niż można by. 🤨
To na długiej trasie dodaje dodatkowe postoje (@cooler by nie przeżył 😉).
Kurde, może tak u mnie też jest? Dawno nie jechałem Skodą do rezerwy....

Fenrise

Pionier e-mobilności
Sama Tesla raczej nie padnie, ale widać że Musk stał się dla niej paskudnym balastem. Odmienić nastroje mogłoby być wywalenie go na zbity pysk. Ale zaraz odezwą się głosy, że jak braknie Elona, to zaraz Tesla zacznie klepać Fabie z silnikami od kosiarki i dołączać kapelusze i kosze na grzyby do każdego sprzedanego auta.
No nie. Myślę, że jest tam na tyle ogarniętych inżynierów i ludzi od marketingu aby utrzymać i pociągnąć "legendę" marki innowacyjnej. Zwłaszcza że po wylaniu Muska mieliby ku temu ekstra ciśnienie.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
USA rękami (gębami?) Elona i Trumpa bardzo skutecznie rozwalają w drobny mak swoją pozycję i reputację, militarną i ekonomiczną, którą budowały od wieku. Coś o czym Rosja czy Chiny mogły tylko marzyć. Można sobie wyobrazić nastroje w Tajwanie.
Przykro mi to mówić ale w świetle ostatnich oficjalnych już wypowiedzi jak ta (na poczatek wystarcza 2 minuty)
okazuje sie ze ta budowana pozycja była fikcją dla nieogarniętych. Po zwyciestwie Trumpa pojawia się coraz więcej oficjalnych przemówień jasno pokazujących ze USA zawsze było agresywnym mocarstwem a tylko ich "soft power" ta miękka propaganda była w stanie wytworzyć wrażenie kraju który walczy w interesie "dobra"
Nigdy tak nie było, zawsze wywoływali wojny w swoim interesie a teraz cała zmiana polega na tym ze "maska opadła". Trump i Elon okazują się prostymi chłopakami i nie bawią się w zakulisowe zawolaowane działania, tylko wszystko prosto z mostu i taka jest jedyna róznica miedzy nimi, a poprzednimi administracjami
Dla przypomnienia za administracji Bidena nagle USA opuściło Afganistan i swoich tam sprzymierzeńców. Teraz robia to samo z Ukraina, to jest to samo tylko inaczej odbierane, bo w czasach Agfganistanu jeszcze bawiono sie w pozory. Teraz juz sie nie bawią.

Last edited: