Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 173
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 169

lvlthn

Pionier e-mobilności
Tak, zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Ten facet ma istotne defekty i w ich kontekście zdecydowanie zbyt dużą władzę. Chciałem tylko uczciwie podejść do tematu rzekomych gróźb dotyczących odłączenia Starlinków.
Teraz nie odłączą, bo im sie za to płaci.

Ale dużo daje do myślenia na przyszłość.

Sam sie zastanawiałem nad backupem starlinka do duzej firmy - po tych komentarzach jest dla mnie na czarnej liście. Kieruję się biznesowo, taki kontrahent to tylko problemy.

lvlthn

Pionier e-mobilności
No i mają za swoje, akcje tesli zanurkowały poniżej 220USD, i tak, kiedyś tesla też traciła na wartości, ale nie tak szybko.
Tesla obecnie pada, tuz przed raportem kwartalnym.

Jakim kretynem trzeba być żeby udusić kurkę znoszącą złote jaja...

Makus

Pionier e-mobilności
Złote jajka to znosiła ta kura jak nie było kurnika w spacex i kurzej fermy w insider trading dzięki znajomosci z prezydentem. Na co komu jedna kura jak można mieć ich setki?
Rezerwy w bitcoin! Ktoś chwilę przed ogłoszeniem otworzył opcje z dźwignią 50, że bitcoin pójdzie w górę. A nie, jednak nie będzie rezerw! I znowu: chwilę wcześniej opcje na to, że pójdzie w dół. Cła. Jednak nie cła. A jednak cła! Może jednak nie!
I tak to się toczy, kto ma zarobić ten zarobi, a kto ich skaże? FTC które musi słuchać władzy?

macinowa

Posiadacz elektryka
No i mają za swoje, akcje tesli zanurkowały poniżej 220USD, i tak, kiedyś tesla też traciła na wartości, ale nie tak szybko.
Tesla obecnie pada, tuz przed raportem kwartalnym.

Jakim kretynem trzeba być żeby udusić kurkę znoszącą złote jaja...
Dramatyzujesz. Cena wróciła do podstawy impulsu z okresu wyborów. Fundamenty się nie zmieniły od czasu kiedy sprzedałeś na górce kilka tygodni temu.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Dramatyzujesz. Cena wróciła do podstawy impulsu z okresu wyborów. Fundamenty się nie zmieniły od czasu kiedy sprzedałeś na górce kilka tygodni temu.
Tak, cena wróciła, i...nadal spada(a właściwie spadła sprzed górki Trump-Musk)
Natomiast nastroje społeczene już nie wróciły, brak horyzontu o rozwój technologiczny Tesli(obecnie odstaje od konkurencji) i groźby ceł na UE też nie pomagają.

Nie wiem, jak nowe cła na UE mają sprawić, że nagle zwiększy się sprzedaż Tesli.
W obecnym stanie to tylko pogorszy sytuację(i tak złą)

Nowy, hipotetyczny model taniego auta nie jest gotowy.

FSD w EU praktycznie nie istnieje. Może za 2-3lata.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
A wg mnie przesadzacie z tym upadkiem Tesli. Widzę, że moja prywatna tesla 3 jest dużo fajniejsza niż te, którymi jeździłem w grudniu i w lipcu. Np. autopilot dużo lepiej działa, nie wywala dziwnych błędów, nie musiałem zaklejać kamery w środku. Zużycia oczywiście dalej nie pokazuje uczciwie, ale za to tesla staje się popularna. Po zaparkowaniu mojej zobaczyłem dwie kolejne zaparkowane w zasięgu wzroku na moim osiedlu.

Upadek Muska i usa to inna sprawa. Nawet wulkanizator, którego bardzo szanuje - stary warszawiak-fachowiec, o nim wspomniał "czy musiał mu pan dawać zarobić?". I szczerze zabolało, mimo fascynacji moją pierwszą własną teslą i pierwszym EV, mam to ciągle w tyle głowy.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Tesla nie upadnie całkowicie, za duza marka. Ktos kupi, zrestrukturyzuje itp. etc.

Ale upadła jako "fajna" marka, nie ten sam fun factor co wczesniej.
I nie widze nawet nastepcy, ktory byłby wart uwagi za 3-4 lata. Ani technologicznie ani zasiegowo ani tym bardziej cenowo.

Kolejny refresh 3jki?
Odgrzewany kotlet X/S?

Szkoda troche, jak sie patrzy co sie dzieje :(

daniel

Señor Meme Officer
Tesla nie upadnie całkowicie, za duza marka. Ktos kupi, zrestrukturyzuje itp. etc.

Ale upadła jako "fajna" marka, nie ten sam fun factor co wczesniej.
I nie widze nawet nastepcy, ktory byłby wart uwagi za 3-4 lata. Ani technologicznie ani zasiegowo ani tym bardziej cenowo.

Kolejny refresh 3jki?
Odgrzewany kotlet X/S?

Szkoda troche, jak sie patrzy co sie dzieje :(
Magazyny (MAGAzyny - przypadek?) energii, robot humanoidalny, autonomiczne taxi, roadster? Parę rzeczy w pipeline jest, więc ja bym się o firmę nie martwił.