Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 173
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 169

Makus

Pionier e-mobilności
I właśnie po to mamy EU, żeby chroniła użytkowników. Dziki zachód jest niestety faktycznie dziki, płacący użytkownik póki co jako tako jest chroniony, ale już pracownicy nie

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Tak naprawdę to jeżeli USA miałoby zamiar odciąć Ukrainę albo nawet Europę od internetu satelitarnego typu LEO (czyli z niskim pingiem), to mogą, a Europa nie zrobi wtedy nic.

Pewnie prędzej czy później pojawi się żądanie opłacenia abonamentu w pełnej "komercyjnej" wysokości, natomiast odcięcie od Starlinka to jedno (OneWeb jest "tylko" kilka-kilkanaście razy droższy), ale trzeba pamiętać też o tym, że satelity OneWeb są wynoszone na orbitę oczywiście przez SpaceX - nie bez powodu, bo z europejską konkurencją dla SpaceX jest bardzo słabo. Brak możliwości wynoszenia satelit - brak możliwości rozbudowy sieci.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Bez przesady z tym imposybilizmem Europy. W 2022 EU uruchomiła projekt Iris2, którego satelity ma wynosić Ariane6 z Gujany Francuskiej.

Jakoś cicho o tym było, bo SpaceX naj naj naj, ale 4 dni temu Ariane6 z sukcesem umieściła francuskiego satelitę szpiegowskiego CSO-3 na orbicie.

Wiec nie jest tak, że Europa "nic nie ma, nic nie może, poza włażeniem w dupę Muskowi".

A dzięki postępującemu prorosyjskiemu zachowaniu Amerykanów, podejrzewam że ten jak i inne projekty dostaną solidnego przyspieszenia. I słusznie.

TomRS

Pionier e-mobilności
Bez przesady z tym imposybilizmem Europy. W 2022 EU uruchomiła projekt Iris2, którego satelity ma wynosić Ariane6 z Gujany Francuskiej.

Jakoś cicho o tym było, bo SpaceX naj naj naj, ale 4 dni temu Ariane6 z sukcesem umieściła francuskiego satelitę szpiegowskiego CSO-3 na orbicie.

Wiec nie jest tak, że Europa "nic nie ma, nic nie może, poza włażeniem w dupę Muskowi".

A dzięki postępującemu prorosyjskiemu zachowaniu Amerykanów, podejrzewam że ten jak i inne projekty dostaną solidnego przyspieszenia. I słusznie.
Trochę kurde późno... ostatnie 3 lata przespane ...

Fenrise

Pionier e-mobilności
Hmm, ja wiem że opozycja musi stawać na rzęsach i wykonywać niesamowite szpagaty i figury retoryczne aby udawać, że wcale sobie nie zaprzeczają, ale come on. Kto tu się "ośmieszył"?

1. Musk (po raz kolejny) sugeruje odłączenie Starlinków i jaki to on wszechmocny nie jest.

2. Sikorski odpowiada jak jest. Płacimy za usługę - wymagamy.

3. Zarówno Musk jak i Rubio się wycofują i zaprzeczają, że przecież wcale nie chcieli wyłączyć.

Pomijam infantylne teksty o małym człowieku (Sikorski jest wyższy od Muska, tak BTW) i sugestie że powinniśmy padać na kolana i dziękować, że w ogóle mamy zaszczyt na nich spoglądać. Trudno się dziwić, że Amerykanie tracą sympatię świata (można poza Rosją).

pompon

Posiadacz elektryka
1. Musk (po raz kolejny) sugeruje odłączenie Starlinków

Ale gdzie?
Chodzi o to zdanie "Their entire front line would collapse if I turned it off"?
To było raczej napisane w kontekście tego, że Starlink był ważnym elementem obrony.

Jakbym na wycieczce z kolegami powiedział, że "gdybym nie zrobił nam kanapek to byśmy teraz głodni byli" to nie znaczy że grożę nie robieniem kanapek, tylko że zwracam uwagę na mój wkład w to żebyśmy mieli lepiej.

Chłop naprawdę dużo pierdoli, ale mam wrażenie że akurat grożenie odcięciem Starlinka próbuje mu się wepchnąć w usta.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Ale gdzie?
Chodzi o to zdanie "Their entire front line would collapse if I turned it off"?
To było raczej napisane w kontekście tego, że Starlink był ważnym elementem

Chłop naprawdę dużo pierdoli, ale mam wrażenie że akurat grożenie odcięciem Starlinka próbuje mu się wepchnąć w usta.
Biorąc pod uwage ostatnie groźby i ich realne zrealizowanie m.in. odłączenie od danych wywiadowczych, to komentarze Muska nie są na miejscu i w niezbyt dobrym momencie.

Kimkolwiek druga strona jest, nazywanie go małym człowiekiem to porażka dyplomatyczna na całej linii.

Równie można powiedziec że Trump to ruski pionek. Taka sama retoryka.

pompon

Posiadacz elektryka
Biorąc pod uwage ostatnie groźby i ich realne zrealizowanie m.in. odłączenie od danych wywiadowczych, to komentarze Muska nie są na miejscu i w niezbyt dobrym momencie.

Kimkolwiek druga strona jest, nazywanie go małym człowiekiem to porażka dyplomatyczna na całej linii.

Równie można powiedziec że Trump to ruski pionek. Taka sama retoryka.

Tak, zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Ten facet ma istotne defekty i w ich kontekście zdecydowanie zbyt dużą władzę. Chciałem tylko uczciwie podejść do tematu rzekomych gróźb dotyczących odłączenia Starlinków.