Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 173
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 169

vwir

Pionier e-mobilności
Jego odpowiedź jest jeszcze "lepsza".

View attachment 25694
Takie moje małe "sprawdzam" drogi elonie. Ilość starlinków na Ukrainie to zapewne tysiące. Nie miliony, (bo nie każdy mieszkaniec ma starlinka) ani nawet setki tysięcy (bo nie każdy żołnierz ma starlinka) ale dziesiątki tysięcy już mogą być. Przyjmijmy 10tys, można sobie policzyć według swojego widzimisię. Skoro płacimy za to 50 milionów rocznie, to wychodzi 5 tys $ rocznie za sztukę. Sporo, ale raczej pokrywa w pełni koszty zarówno kupna jak i funkcjonowania. No to o jakim "tiny fraction" pisze elon?

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Takie moje małe "sprawdzam" drogi elonie. Ilość starlinków na Ukrainie to zapewne tysiące. Nie miliony, (bo nie każdy mieszkaniec ma starlinka) ani nawet setki tysięcy (bo nie każdy żołnierz ma starlinka) ale dziesiątki tysięcy już mogą być. Przyjmijmy 10tys, można sobie policzyć według swojego widzimisię. Skoro płacimy za to 50 milionów rocznie, to wychodzi 5 tys $ rocznie za sztukę. Sporo, ale raczej pokrywa w pełni koszty zarówno kupna jak i funkcjonowania. No to o jakim "tiny fraction" pisze elon?
wg jakiejs strony jest to 25tys sztuk.
czyli wychodzi 2tys$ /rocznie
nie powiem ze tanio.

Makus

Pionier e-mobilności
Skala kłamstw tej administracji jest tak duża, że nie przykładałbym zbytnio uwagi do tego co mówią. Niestety są tacy co wierzą w te wszystkie kłamstwa

vwir

Pionier e-mobilności
wg jakiejs strony jest to 25tys sztuk.
czyli wychodzi 2tys$ /rocznie
nie powiem ze tanio.
No to też się zgadza. Właściwie pokrywamy 100% kosztu, a nie jakieś "tiny fraction". Najdroższy abonament kosztuje 100$ na miesiąc (w drodze, bez ograniczeń): https://www.starlink.com/pl/service-plans

ztsgusz

Pionier e-mobilności
SpaceX z kolei stwierdził w październiku 2022, że abonament, do którego mają dostęp terminale Starlink na Ukrainie to abonament za $4500, czyli jeżeli dobrze rozumiem "dla firm, mobilność na lądzie, priorytetowe dane mobilne - 5 TB". Nie wiem, czy od tego momentu coś się zmieniło. Teoretycznie przy pełnych stawkach dla jednego terminala to rocznie 262 440 zł, czyli dla 25 tys. sztuk to 6 561 000 000 zł (6 561 mln zł).

1741593995458.png

Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink_in_the_Russian-Ukrainian_War
By October 2022, SpaceX said it had paid for about 70% of the service provided to Ukraine and claims to have offered that highest level – $4,500 a month – to all terminals in Ukraine, despite the majority only having signed on for the cheaper $500 per month service.[52] Which CNN noted represented 1.3% of the service rate SpaceX said it needed the Pentagon to start paying.[52] This was interpreted by CNN as an attempt by SpaceX to obtain government funding, or a disinterest in the war.[52]

vwir

Pionier e-mobilności
SpaceX z kolei stwierdził w październiku 2022, że abonament, do którego mają dostęp terminale Starlink na Ukrainie to abonament za $4500, czyli jeżeli dobrze rozumiem "dla firm, mobilność na lądzie, priorytetowe dane mobilne - 5 TB". Nie wiem, czy od tego momentu coś się zmieniło. Teoretycznie przy pełnych stawkach dla jednego terminala to rocznie 262 440 zł, czyli dla 25 tys. sztuk to 6 561 000 000 zł (6 561 mln zł).

View attachment 25712

Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink_in_the_Russian-Ukrainian_War
Ej no bez jaj... 5TB? W sensie napisać mogli co tam tylko chcieli, na początek pewnie dali max, żeby przypadkiem "nie brakło". Tylko tak naprawdę abonament za 1125pln od tego za 21870pln odróżnia jedynie ilość danych. Trochę mi się nie chce wierzyć, że potrzeba 25tys urządzeń z limitem 5TB każde. To już się robi 125 000 TB danych ;)

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Ej no bez jaj... 5TB? W sensie napisać mogli co tam tylko chcieli, na początek pewnie dali max, żeby przypadkiem "nie brakło". Tylko tak naprawdę abonament za 1125pln od tego za 21870pln odróżnia jedynie ilość danych. Trochę mi się nie chce wierzyć, że potrzeba 25tys urządzeń z limitem 5TB każde. To już się robi 125 000 TB danych ;)
Pewnie tak, ale 1125 zł * 12 * 25000 to nadal = 337 500 000 zł (337 mln zł), czyli więcej niż płacimy. A to tylko 50 GB danych priorytetowych (czyli po 50GB nadal działa, tylko wolniej) miesięcznie. A OneWeb jest od komercyjnych stawek Starlinka jeszcze znacznie droższy ($799/miesiąc za 50GB "Shared Limited Data" z hard cap, czyli po 50GB odcięcie), czyli $799 * 12 * 25000 = $239 000 000.

Nie wiem dokładnie jak wykorzystywany jest Starlink na Ukrainie, ale przykładowo jeden strumień 24/7 z kamery 16Mb/s (2MB/s) to ok. 5,1 TB miesięcznie. Oczywiście 16Mb/s to bardzo wysoka jakość na jedną kamerę, ale równie dobrze może to być 16x kamer 1Mb/s.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Pewnie tak, ale 1125 zł * 12 * 25000 to nadal = 337 500 000 zł (337 mln zł), czyli więcej niż płacimy.
No więcej, ale w takiej sytuacji pokrywamy ponad 50% (ponad 190mln pln), więc ciężko by było mówić o "tiny fraction".

Nie wiem dokładnie jak wykorzystywany jest Starlink na Ukrainie, ale przykładowo jeden strumień 24/7 z kamery 16Mb/s (2MB/s) to ok. 5,1 TB miesięcznie. Oczywiście 16Mb/s to bardzo wysoka jakość na jedną kamerę, ale równie dobrze może to być 16x kamer 1Mb/s.
Jasne, ale też nie sądzę, że wszystkie urządzenia są non-stop w 100% w użyciu. Podejrzewam, że przynajmniej połowa leży jako backup, nie jest używana prawie wcale, albo jest zniszczona z powodu działań wojennych.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Elon to sobie strzelił w stopę, teraz NIKT rozsądny nie będzie chciał starlinka jako pewne, niezawodne medium do komunikacji.

Bo kto wie, co mu odpierdzieli w przyszłości, gość jest tak niestabilny, a rynek takich omija z daleka.
Tu się liczy hajs i renoma, a nie co on sobie myśli.