Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 172
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 168

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Problem w tym, że Elon (jak i Trump i jego "administracja) mówi Kremlem sugerując, że jak Ukraina przestanie walczyć i się podda to nastąpi pokój i zatrzymanie rozlewu krwi.
Trzeba być albo nieskończenie naiwnym, głupim, albo przekupionym aby znając historię Rosji albo wydarzenia z Buczy twierdzić, że ruscy nie "wyżyją" się na podbitym narodzie który sprawił im tyle problemu.
Ruskie nie podbiją całej Ukrainy, dostaną tylko część, tą cześć w której i tak mieli poparcie.
Janukowycz to ten prorosyjski którego obalił Majdan:
Screenshot 2025-03-11 at 15-17-43 1280px-Другий_тур_2010_по_округах-en.png (obraz PNG 1280×896...png

Dzieki zakończeniu wojny teraz, a nie np. za 5 lat po utracie kolejnych terytoriów Ukraina pozostanie dużym krajem z własną polityką budowaną na nienawiści do Rosji.

p.s. Jak wytłumaczysz ze ruskie nie wyżyły się na ludnosci podbitego Krymu?

To, co robi teraz Trump i Musk to właśnie ciśnięcie ofiary i wpychanie jej w łapy Rosji - czyli właśnie zmuszanie Ukrainy do kapitulacji i przegranej.
Jeśli nie zrobią tego teraz zrobia to za rok, albo za trzy lata na gorszych warunkach, bo do tego czasu stracą kolejne ziemie. Moze i działania Trumpa wydaja sie zdradą, moze i brutalne wobec Ukrainy ale jaki jest plan "B". Co w zamian? Przeciez Ukraina radzi sobie coraz gorzej, im dłuzej bedzie trwac wojna tym wiecej ziemi straca. Jaki sens więc ją kontynowac?
To jest jak z gangrena, im później sie zdecydujemy na amputacje tym wiecej trzeba bedzie uciąć

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
No nie, mój lexus rezerwa włącza się dużo wcześniej, po czym zasięg spada i w końcu jak jest 0, to przy tankowaniu wchodzi 48-52 litry dla zbiornika o pojemności 64 litry.
Najwyraźniej Lexus/Toyota tak ma, ja już się przyzwyczaiłem szukać stacji dopiero jak od dłuższego czasu mam 0 na kompie, a wtedy wchodzi 65-66 litrów do 79 litrowego baku. Miło mieć prawie 800km realnego zasięgu i tankować bez stresu w okolicy 650km jazdy autostradowej. Trasę 1200km robię z jednym tankowaniem :) Trasę 1600km z dwoma i mam jeszcze spory zapas na miejscu :)

AndrzejKulig

Fachowiec
Tesla nie upadnie całkowicie, za duza marka. Ktos kupi, zrestrukturyzuje itp. etc.

Ale upadła jako "fajna" marka, nie ten sam fun factor co wczesniej.
I nie widze nawet nastepcy, ktory byłby wart uwagi za 3-4 lata. Ani technologicznie ani zasiegowo ani tym bardziej cenowo.

Kolejny refresh 3jki?
Odgrzewany kotlet X/S?

Szkoda troche, jak sie patrzy co sie dzieje :(
Moim zdaniem to wszystkim wyjdzie na zdrowie. Wielce oburzeni Elona, niech kopiują elektryki z Chin, ostoi praw wszelkich, dobrodziejów ludzkości. Jak nie - to niemiecką motoryzacje, od zarania jej dziejów również krzeszącą pokój, miłość i co tam jeszcze chcecie. Dla właścicieli Tesli to win-win bo nie będą musieli obcować z tą umysłową i intelektualną arystokracją na SuperChargerach. I to nie jest tak że wszyscy anty-Elon, jest 50%/50%, tyle że jedna strona jest dużo głośniejsza i pewnie w znacznej części dobrze sponsorowana. Te "spontaniczne" akcje w Brytyjskim metrze, czy na wiatach przystanków. Jest część ludzi którzy w to wierzą - ich sprawa - ale nie chce mieć z nimi do czynienia w najmniejszym stopniu.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Temat marek chińskich jak i niemieckich był już wałkowany tutaj wielokrotnie. Konkluzja jest taka, że każda marka ma jakiś ciemny punkt w swojej historii, tylko że twarz i właściciel żadnej z nich nie wpierdziela się tu i teraz w kwestie naszego jak i globalnego bezpieczeństwa.

Jakieś dane na temat tego 50/50? I w jakich krajach? Bo jedyne badania na ten temat jakie udało mi się znaleźć to Norweski Nordstat z początku lutego 2025 w którym ponad 80% właścicieli Tesli ocenia działania Muska negatywnie. Rynek Chiński można pewnie pominąć, bo tam mało kogo obchodzi jakiś Musk i spadki Tesli są raczej powiązane z wyborami lokalnej konkurencji.

To samo o rzekomym finansowaniu protestów. Jakieś źródła? Bo na razie to jedynie Elon coś gada o Sorosie i Hoffmanie i jakimś "śledztwie", ale nie przedstawia żadnych dowodów. W tym stylu to ja też mogę powiedzieć, że zgodnie z moim "śledztwem" Musk to marsjanin. I mam ku temu równie solidne poszlaki.

macinowa

Posiadacz elektryka
Bo na razie to jedynie Elon coś gada o Sorosie i Hoffmanie i jakimś "śledztwie", ale nie przedstawia żadnych dowodów. W tym stylu to ja też mogę powiedzieć, że zgodnie z moim "śledztwem" Musk to marsjanin. I mam ku temu równie solidne poszlaki.
Między Tobą a Muskiem jest subtelna różnica w dostępie do informacji. On ma aktualnie praktycznie nieograniczony dostęp, a Ty masz dostęp przez dziurkę od klucza.

Froggy

Posiadacz elektryka
Ruskie nie podbiją całej Ukrainy, dostaną tylko część, tą cześć w której i tak mieli poparcie.
Janukowycz to ten prorosyjski którego obalił Majdan:

Dzieki zakończeniu wojny teraz, a nie np. za 5 lat po utracie kolejnych terytoriów Ukraina pozostanie dużym krajem z własną polityką budowaną na nienawiści do Rosji.
Pozostanie kadłubowym państwem bez dostępu do części strategicznych zasobów (Donbas).
Bardzo ciekawe jest też to, jak poparciem dla Janukowycza sprzed 15 lat (a więc sprzed "inwazji zielonych ludzików") uzasadniasz kacapski podbój.
Zaręczam tobie, że te 15 lat znacznie zmieniło nastawienie ludności Ukrainy do Rosji.

p.s. Jak wytłumaczysz ze ruskie nie wyżyły się na ludnosci podbitego Krymu?
Powiedz to krymskim Tatarom.

Jeśli nie zrobią tego teraz zrobia to za rok, albo za trzy lata na gorszych warunkach, bo do tego czasu stracą kolejne ziemie. Moze i działania Trumpa wydaja sie zdradą, moze i brutalne wobec Ukrainy ale jaki jest plan "B". Co w zamian? Przeciez Ukraina radzi sobie coraz gorzej, im dłuzej bedzie trwac wojna tym wiecej ziemi straca. Jaki sens więc ją kontynowac?
To jest jak z gangrena, im później sie zdecydujemy na amputacje tym wiecej trzeba bedzie uciąć

Nie, to nie lata 30-te, gdy gangrenę leczyło się amputacjami i pierwszymi chemioterapeutykami (sulfonamidami).
Dziś gangrenę leczy się w pierwszej kolejności antybiotykami i w komorach tlenowych.
Zachód przespał najlepszy moment na pomoc Ukrainie (przed jesienną kontrofensywą z 2022 roku) i teraz powinien pomoc zwielokrotnić, a nie wymuszać na Ukrainie pokój na niekorzystnych dla niej warunkach, odcinając ją przy okazji od środków walki (uziemienie ukraińskich F-16, odcięcie od danych wywiadowczych).

Fenrise

Pionier e-mobilności
Pozostanie kadłubowym państwem bez dostępu do części strategicznych zasobów (Donbas).
Bardzo ciekawe jest też to, jak poparciem dla Janukowycza sprzed 15 lat (a więc sprzed "inwazji zielonych ludzików") uzasadniasz kacapski podbój.
Zaręczam tobie, że te 15 lat znacznie zmieniło nastawienie ludności Ukrainy do Rosji.

Powiedz to krymskim Tatarom.

Nie, to nie lata 30-te, gdy gangrenę leczyło się amputacjami i pierwszymi chemioterapeutykami (sulfonamidami).
Dziś gangrenę leczy się w pierwszej kolejności antybiotykami i w komorach tlenowych.
Zachód przespał najlepszy moment na pomoc Ukrainie (przed jesienną kontrofensywą z 2022 roku) i teraz powinien pomoc zwielokrotnić, a nie wymuszać na Ukrainie pokój na niekorzystnych dla niej warunkach, odcinając ją przy okazji od środków walki (uziemienie ukraińskich F-16, odcięcie od danych wywiadowczych).
Odpowiedziałem mu w wątku o polityce międzynarodowej, bo znów ten temat odchodzi od wszechwiedzącego Muska :)

Który jak na swój "nieograniczony" dostęp do informacji jakoś dalej wychodzi na ignoranta, który zamiast przyznać się do błędu - starą szkołą zwala w mało wiarygodny sposób winę na innych.

Wczoraj widziałem czarnego HL nawet w swojej dziurze, też ładnie oklejony.

arc

Fachowiec
Między Tobą a Muskiem jest subtelna różnica w dostępie do informacji. On ma aktualnie praktycznie nieograniczony dostęp, a Ty masz dostęp przez dziurkę od klucza.
Ja bym wierzył Muskowi. Np. w to:

Elon Musk: "Some of the things that I say will be incorrect and should be corrected."​