staarek
Fachowiec
Wychodzi na to że patrzę na zły parametr (żywotność akumulatora hybrydowego) to prawdopodobnie ten 12V bo carscanner nie pokazuje % dla VW ID tylko trzeba patrzeć na maksymalną pojemność baterii podaną w wh i przeliczyć sobie samemu soh.
Tez mam ID3 i z tego co pamietam, to Car Scanner (nawet w wersji Pro) nie pokazuje SOH. Jest jednak kilka innych opcji po ktorych mozna oszacowac SOH (nie wiem tylko, na ile dokladnie) 'Maximum energy content of the traction battery' i 'HV battery energy content' (przy pelnym naladowaniu). Nie wiadomo tylko, czy to wartosci netto czy brutto. Auto kupilem (uzywane) u dilera i dostalem z zakupem raport stanu baterii (91%) co mysle, ze bylo w miare dokladnie (choc ten certyfikat zaklada roznice rzedu +-10%), auto mialo 3 lata i 17tys km przebiegu. To wersja 77kwh i przy mojej jezdzie (99% autostrada) robie w lecie 430-470 km, takze mysle ze ten akumulator powinien miec te ok 90% sprawnosci. 72% to byloby bardzo malo, moim zdaniem albo blad odczytu, albo ktorys z modulow jest uszkodzony. Jakie przebiegi jestes w stanie zrobic na 'pelnej' baterii?