Jaki macie SOH ?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Wiem. Ale celowo pytam bo ostatnio pewien fachowiec u mnie odczytał SOC i wpisał to jako SOH. Szczegóły pominę.Mojw pytanie dotyczyło: czy nie pomyliłeś tych parametrów? (bez obrazy)

Ferrari95

Fachowiec
Nigdy nie sprawdzałem SOH baterii, ale po 2 latach i 4 miesiącach oraz 97 tyś. km przebiegu samochód deklaruje takie same zasięgi jak po wyjeździe z salonu.

nabrU

Moderator
VW miały trochę problemów, szczególnie z wczesnymi wersjami, poczytaj posty consigliero. Wymieniali mu moduły baterii. Nawet jeden uszkodzony moduł będzie dawał takie właśnie efekty: mały zasięg i niski SOH. Poza tym SOH przy niskich temperaturach otoczenia będzie znacznie zaniżone.

Tak jak @vwir napisał. Poczytaj poniżej i zerknij na wykres napieć wszystkich cel. Będzie gołym okiem widać, czy i które są do wymiany:

Tu dość ciekawy filmik o SOH na trochę większej próbie. Widać, że jest różnica w podejściu między producentami. Koreańczycy stosują chyba logikę jakiegoś ukrytego bufora dla utrzymania SOH blisko 100%.

Pytanie było o ID.3 a nie o Teslę, Konę czy inne (wystarczy zerknąć w jakim dziale jesteśmy :p)

walik22

Zadomawiam się
Wychodzi na to że patrzę na zły parametr (żywotność akumulatora hybrydowego) to prawdopodobnie ten 12V bo carscanner nie pokazuje % dla VW ID tylko trzeba patrzeć na maksymalną pojemność baterii podaną w wh i przeliczyć sobie samemu soh.

Attachments

• 483556071_3456653331134530_7125938746757934971_n.jpg
    483556071_3456653331134530_7125938746757934971_n.jpg
    104,2 KB · Liczba wyświetleń: 24

nabrU

Moderator
Wychodzi na to że patrzę na zły parametr (żywotność akumulatora hybrydowego) to prawdopodobnie ten 12V bo carscanner nie pokazuje % dla VW ID tylko trzeba patrzeć na maksymalną pojemność baterii podaną w wh i przeliczyć sobie samemu soh.

No i się wyjaśniło. A byłoby zaraz że VW to szajs i ma degradację 30% w kilka lat :p

W ogóle to jesteś pewien, że wgrałeś profil dla ID.3, bo baterii 1000V to on nie ma...

vwir

Pionier e-mobilności
1023V? Cos te dane są kompletnie z .... pupy. Masz wybrany właściwy profil?

walik22

Zadomawiam się
Chyba ok co?

Attachments

• pobrane (1).jpg
    pobrane (1).jpg
    48,2 KB · Liczba wyświetleń: 20

nabrU

Moderator
O ile dobrze pamiętam CarScanner (w wersji nawet Pro) nie pokazywał mi SOH w ID.3 (do sierpnia 2023). Czy to robi teraz - wątpię.

Sugeruję poczytać wątek Consiego zalinkowany powyżej, tam wstawialiśmy sporo skrinów z CarScannera, bo to co widać na powyższych obrazkach to jakieś głupoty.