Jaki macie SOH ?

staarek

Fachowiec
Wychodzi na to że patrzę na zły parametr (żywotność akumulatora hybrydowego) to prawdopodobnie ten 12V bo carscanner nie pokazuje % dla VW ID tylko trzeba patrzeć na maksymalną pojemność baterii podaną w wh i przeliczyć sobie samemu soh.

Tez mam ID3 i z tego co pamietam, to Car Scanner (nawet w wersji Pro) nie pokazuje SOH. Jest jednak kilka innych opcji po ktorych mozna oszacowac SOH (nie wiem tylko, na ile dokladnie) 'Maximum energy content of the traction battery' i 'HV battery energy content' (przy pelnym naladowaniu). Nie wiadomo tylko, czy to wartosci netto czy brutto. Auto kupilem (uzywane) u dilera i dostalem z zakupem raport stanu baterii (91%) co mysle, ze bylo w miare dokladnie (choc ten certyfikat zaklada roznice rzedu +-10%), auto mialo 3 lata i 17tys km przebiegu. To wersja 77kwh i przy mojej jezdzie (99% autostrada) robie w lecie 430-470 km, takze mysle ze ten akumulator powinien miec te ok 90% sprawnosci. 72% to byloby bardzo malo, moim zdaniem albo blad odczytu, albo ktorys z modulow jest uszkodzony. Jakie przebiegi jestes w stanie zrobic na 'pelnej' baterii?

walik22

Zadomawiam się
Tez mam ID3 i z tego co pamietam, to Car Scanner (nawet w wersji Pro) nie pokazuje SOH. Jest jednak kilka innych opcji po ktorych mozna oszacowac SOH (nie wiem tylko, na ile dokladnie) 'Maximum energy content of the traction battery' i 'HV battery energy content' (przy pelnym naladowaniu). Nie wiadomo tylko, czy to wartosci netto czy brutto. Auto kupilem (uzywane) u dilera i dostalem z zakupem raport stanu baterii (91%) co mysle, ze bylo w miare dokladnie (choc ten certyfikat zaklada roznice rzedu +-10%), auto mialo 3 lata i 17tys km przebiegu. To wersja 77kwh i przy mojej jezdzie (99% autostrada) robie w lecie 430-470 km, takze mysle ze ten akumulator powinien miec te ok 90% sprawnosci. 72% to byloby bardzo malo, moim zdaniem albo blad odczytu, albo ktorys z modulow jest uszkodzony. Jakie przebiegi jestes w stanie zrobic na 'pelnej' baterii?
A jaką masz wartość w 'Maximum energy content of the traction battery'?

walik22

Zadomawiam się
Żaba zakupiona 71850wh

nabrU

Moderator
Wnioskuję, że Żaba to raczej ID.3 w wersji Pro S z aku 77kWh

consigliero

Pionier e-mobilności
Nie dalej jak wczoraj mieliśmy wycieczkę i szacowany zasięg to ponad 300 km. Po załadowaniu do 87% wczoraj podczas drogi powrotnej, dzisiaj na wieś dojechaliśmy przejeżdżając 245 km i pozostało 19% baterii z GOM na poziomie 65 km . Auto ma przejechane jakieś 152000 km. Rano przed powrotem na wieś zmieniliśmy opony na letnie 19 cali

walik22

Zadomawiam się
Ja wracałem 100km A2 tempomat na 180(licznik165 gps160) to zjadł pół baterii a dzisiaj będzie przejażdżka autostradą 200km spokojniej zobaczymy.