Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 172
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 168

vwir

Pionier e-mobilności
Pokazał, rozkład "żywych" osób w systemie. Napisał, że wiele z nich wciąż pobiera SS. Nie napisał, że wszyscy.
Ile to jest wiele z 22 milionów które tam widnieją jako 100+? Już wiemy, że na pewno mniej niż 100tys (0,5%). Ile mniej? Nie wiadomo, bo ŻYJĄCYCH stulatków+ w stanach jest nadal 101tys: https://www.pewresearch.org/short-r...rojected-to-quadruple-over-the-next-30-years/
Ile zostanie tych, którzy nie żyją a pobierają emeryturę? Będzie z tysiąc czy niebardzo? To daje jakies 0,005% z tych 22 milionów. Już rozumiesz skalę? To jest Twoje/Elona "wiele"?

NYT "sprostował", że przecież nie wszyscy z listy pobierają SS - zaledwie najwyżej 90000 osób 🧐
90tys. nienależnych emerytur daje prawie dwa miliardy $ rocznie. Czy uważasz, że to nie jest duża ilość kasy? Można ją spożytkować lepiej?
W USA nadal żyje 101tys osób które ma ponad 100 lat. Ilość osób pobierających świadczenia które ma ponad 100 lat to 89tys. Czego nie rozumiesz?

Musk od zawsze pisze szybko, krótko, bez wchodzenia w szczegóły. Moim zdaniem to mniejszy problem, niż próby przypisania jego wypowiedziom znaczeń sprzecznych z ich treścią
Nie chodzi o szczegóły ale o sugerowanie czegoś, co nie ma miejsca. Masz tam wyżej żywy przykład jak ludzie zrozumieli ten wpis. Czemu ciężko się dziwić, bo napisał go jak rasowy populista, który "wcale tak nie napisał, tylko zasugerował, a w sumie to nie wie ile ich jest, może zero a może pięciu, a co się w ogóle czepiacie, tak sobie napisał bo pisze bez wchodzenia w szczegóły".

Last edited:

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Ile to jest wiele z 22 milionów które tam widnieją jako 100+? Już wiemy, że na pewno mniej niż 100tys (0,5%). Ile mniej? Nie wiadomo, bo ŻYJĄCYCH stulatków+ w stanach jest nadal 101tys: https://www.pewresearch.org/short-r...rojected-to-quadruple-over-the-next-30-years/
Ile zostanie tych, którzy nie żyją a pobierają emeryturę? Będzie z tysiąc czy niebardzo? To daje jakies 0,005% z tych 22 milionów. Już rozumiesz skalę? To jest Twoje/Elona "wiele"?

W USA nadal żyje 101tys osób które ma ponad 100 lat. Ilość osób pobierających świadczenia które ma ponad 100 lat to 89tys. Czego nie rozumiesz?
Masz rację.
Wiesz może, co z pozostałymi świadczeniami opartymi na nieaktualnych SSN?

ClassicGOD

Leaf on the wind
Masz rację.
A są takie? Czy tylko Musk twierdzi że są takie? Jakieś dane poza wypocinami Muska? Bo ja to widze aktualnie tak:

Dane spisu powszechnego: 100k osób > 100lat
Dane w systemie ubezpieczenia społecznego: 89k osób > 100 lat pobiera emerytury
Informacje od ludzi pracujących z systemem: maksymalnie 90k osób > 100 lat pobiera emerytury
Musk: Miliony wampirów!
Fanboye Muska: Musk odkrył konspiracje i miliardowe straty!
Musk wywołany do tablicy: Ok może nie emerytury ale na pewno pobierają inne świadczenia! Nie mam konkretów ale na pewno tak jest. Zaufajcie mi.

vwir

Pionier e-mobilności
Masz rację.
Zapytaj Elona. Skoro zaczął taki temat to powinien mieć takie dane. Przecież bez tego by nie zaczął, prawda?

Edit:
Mogę poszukać źródła, ale widziałem na którejś stronce że emerytury bezpośrednie dla osób ponad stuletnich to 89k, a ilość wszystkich świadczeń dla osób ponad stuletnich to 94k. Poszukam gdzie to widziałem. Te dodatkowe 5k to na przykład emerytury, które przechodzą na bliskich (żona bierze emeryturę po zmarłym mężu, który miał ponad 100 lat, renty i tego typu tematy)

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności

"Vancouver Auto Show usunęło Teslę po tym, jak firma miała wiele okazji do dobrowolnego wycofania się" – oświadczył Eric Nicholl, dyrektor wydarzenia cytowany przez Carsoops. "Naszym priorytetem jest bezpieczeństwo uczestników, wystawców i personelu" - dodał organizator.

Jest to jakiś pomysł - zakazać teslom wjazdu na parkingi, bo istnieje ryzyko że ktoś je podpali i rykoszetem ucierpią inne auta....

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Czy wy jesteście z IT? Czy kiedykolwiek spotkaliście się z bigdata i do tego rozsianym legacy? Bo komentujecie jak typowe Janusze z „chłopskim rozumem”.

tak jestem.
jakie big data!
baza "zus" to nie big data.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Nie chodzi o długość siurków, tylko gość użył słowa bigdata w zupełnie nieadekwatnym kontekście. Bigdata używa się gdy masz duży zbiór różnorodnych i zmiennych danych, na których musisz robić jakieś analizy i przetwarzanie.
Tymczasem tutaj nie dosyć, że zbiór jest mały (setki milionów osób to NIE jest dużo danych) to jeszcze wspomniane bazy danych powstały w czasach używania wszelkich relacyjnych baz, gdzie zwykły SQL da wynik. Nie ma potrzeby odpalania żadnych mechanizmów znanych z bigdata.
tak.
takie ilości ~10-50GB w sql to 20lat temu na oracle 8 śmigały aż miło na podstawowm sprzęcie do analizy.
z tym że to rozmiar na dysku zaindeksowanych danych w plikach db,
archiwum takie moglo mieć parę GB max.
nie mówię tutaj o produkcjnej bazie OLTP!!!
tylko aby puścić parę agregacji na krzyż.

ale jak kto się nie zna to bazę z 10MB może spartolic i nie będzie wydajna.

Last edited: