Fotowoltaika - jaki koszt?

Bronek

Pionier e-mobilności
Kolobrzeg 9,8 kwp podzielone wsch/ pdn- 4 lata i 9 miesiecy 46 MWh liczone od maja
Solar Edge optymizery pod kazym 28 szt. , najlepszy rok u mnie to 22r ponad 10 MWh
Czyli m/w tyle ile moc nominalna instalacji ciut ponizej ale z racji uwarunkowań przyrody drzewa i dach itd...

krzyss

Pionier e-mobilności
Masz spadek produkcji co rok, mam też instalację na Solar Edge, ale za wyjątkiem pierwszego minimalnie lepszego roku następne 2 lata są równe.
Nawiasem mówiąc optymalizatory zżerają dość sporo energii, mam też instalację z optymalizatorami Tigo i widzę różnicę na korzyść Tigo.
No spada, ale znajomy zakladal w podobnym czasie i tez ma mniej od 2022.
Tutaj jest trudna sytuacja bo jest sosna, jak slaba zima to ona nie gubi wszystkich igiel. A sasiad odmawia obciecia czubka ;)

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Kolobrzeg 9,8 kwp podzielone wsch/ pdn- 4 lata i 9 miesiecy 46 MWh liczone od maja
Solar Edge optymizery pod kazym 28 szt. , najlepszy rok u mnie to 22r ponad 10 MWh
Czyli m/w tyle ile moc nominalna instalacji ciut ponizej ale z racji uwarunkowań przyrody drzewa i dach itd...
Bronek ale podaj lata na tym SE, ile bylo rok po roku ?

zlp

Pionier e-mobilności
No spada, ale znajomy zakladal w podobnym czasie i tez ma mniej od 2022.
Tutaj jest trudna sytuacja bo jest sosna, jak dlaba zima to ona nie gubi wszystkich igiel. A sasiad odmawia obciecia czubka ;)
Dobrze, że masz optymalizatory, wybaczają zacienione panele. Jeśli to możliwe można dołożyć paneli i nadrobią ten cień.
Na mojej instalacji bez optymalizatorów cień masztu antenowego robił różnicę.

KrzysztofFly

Moderator
Tuchola 9,96 kWp, na gruncie niemal idealnie na południe (186°), kąt pochylenia 30°.
2020 - 6471 kWh (produkcja od końca maja)
2021 - 10044 kWh
2022 - 10854 kWh
2023 - 10213 kWh
2024 - 10733 kWh
2025 - 1300 kWh

Bronek

Pionier e-mobilności
Bronek ale podaj lata na tym SE, ile bylo rok po roku ?
20r - od 20 maj : 6,6
21r : 9,3 Mwh
22r : 10,2
23r: 9,4 MWh
24r: 9,1 MWh
25r 1 MWh do dziś
Od poczatk .kazdy panel Północ zaznaczona w górnym lewym rogu
Te wschodnie maja ok 10% mniejsza sprawność

Screenshot_20250326-224139_mySolarEdge.jpg

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Dobrze, że masz optymalizatory, wybaczają zacienione panele. Jeśli to możliwe można dołożyć paneli i nadrobią ten cień.
Na mojej instalacji bez optymalizatorów cień masztu antenowego robił różnicę.
Nad instalacja poza podgladem juz nie mam kontroli ;)
Miejaca nie ma juz za wiele, moze trzy panele by sie dalo upchnac ale tez zacienione pewnie. Tyle sie dalo na tym dachu, a kat chyba 16-18’ wiec tez bez szalu. Ale sie juz prawie zwrocila.

krzyss

Pionier e-mobilności
20r - od 20 maj : 6,6
21r : 9,3 Mwh
22r : 10,2
23r: 9,4 MWh
24r: 9,1 MWh
25r 1 MWh do dziś
O !
Czyli widac ze proporcje podobne rok do roku.

Attachments

• IMG_4101.png
    IMG_4101.png
    290,5 KB · Liczba wyświetleń: 4

zlp

Pionier e-mobilności
Nad instalacja poza podgladem juz nie mam kontroli ;)
Miejaca nie ma juz za wiele, moze trzy panele by sie dalo upchnac ale tez zacienione pewnie. Tyle sie dalo na tym dachu, a kat chyba 16-18’ wiec tez bez szalu. Ale sie juz prawie zwrocila.
3 panele to więcej niż 1kWp i z 1000kWh rocznie. Zależy ci brakuje Ci prądu, czy zostaje, falownik je raczej ogarnie.