Mam jeszcze jedno pytanie, jak cisza wewnątrz i zawieszenie w porównaniu do golfa? Bardziej twardo/tak samo/bardziej miękko? Ciszej czy głośniej w środku?
Pytasz w dobrym momencie bo właśnie wróciłem z ostatniej przejażdżki Golfem przed jutrzejszą sprzedażą. 😅
Jeśli chodzi o zawieszenie - Tesla jest bardziej miękka i lepiej sobie radzi z wybieraniem nierówności. Przez swoją charakterystykę jest też bardziej "pontonem" niż Golf, z pewnością przy 160km/h+ bardziej pewnie czuje się w Golfie. Osobiście nie lubię jeździć szybko, więc mimo wszystko stawiam na komfort i Teslą jeździ mi się znacznie przyjemniej.
Wyciszenie różni się diametralnie. Jak wsiadłem do Golfa po 2 tygodniach jeżdżenia Teslą to sprawdzałem czy wszystkie drzwi i okna są na pewno zamknięte bo taki hałas był.. xD
Ale światła... pod względem jasności.. już nie widzę praktycznie żadnej różnicy.. ALE (!) pod względem działania to te w Tesli są goooooorsze... Tak na oko.. segmenty, które wygasza Tesla są 2x większe niż te w Golfie. Aż nie chce mi się wierzyć, że Tesla dała jeszcze mniej pixeli niż te marne kilkanaście (czy tam 30) na lampę w VW..
Prędkość wygaszania segmentów też w VW znacznie na plus. Prędkość i jakość wykrywania aut - bardzo mocno na plus do VW. Myślę, że VW celnie wygasza segmenty "w czas" w 85% przypadków, a Tesla.. obiektywnie w 60% przypadków.
Znacznie częściej mrugają mi długimi, gdy jadę Teslą, aniżeli Golfem.
Podsumowując. Bardzo się cieszę z Tesli, i po przejażdżce Golfem jestem utwierdzony w 100%, że dokonałem lepszej wymiany. Już nie wspominam tu nic o tym jak zajebiście nieprzyjemnie jeździ się silnikiem spalinowym. 😅 Hałasuje, trzęsie, odczuwa się rozsprzęglanie i zasprzęglanie skrzyni (DSG).. Wciskasz pedał przyśpieszenia, a to zamiast jechać to buczy i się trzęsie >.<
Po weekendowej trasie nad morze (350km w dwie strony w jeden dzień), uważam, że na trasie też super się spisuje Tesla. W przyszłym tygodniu jadę do Belgii, więc będzie kolejny sprawdzian. Kompletnie mi nie przeszkadza wizja 30min ładowania co 250-300km. Nawet z chęcią sobie odpocznę ^.^
PS. Jutro publikuje film z wyjazdu nad owe morze, więc zainteresowanych zapraszam już teraz. Będzie test zasięgu na 100% baterii, test zużycia przy 120 i 140 km/h.