Tesla Y Nowy Model LAUNCH SERIES dostępny na polskiej stronie. - 264 990 :)

Gregory House

Nowy na Forum
Oficjalna instrukcja dla Junipera na stronie https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/ ma podane "Wersja oprogramowania: 2025.2", a obecnie mamy w autach 2024.44.58.X.

Chyba jeszcze kilka-kilkanaście dni temu (a na pewno tak mam w instrukcji PDF ściągniętej miesiąc temu z https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/Owners_Manual.pdf) w rozdziale "Funkcje Autopilota" \ "Ustawienia Autopilota" była mowa o opcji "Dwa kliknięcia" tak jak w Highlandzie.
Miejmy nadzieję, że to dodadzą niedługo, bo faktycznie to krok wstecz.
Jakie masz koła? 19 czy 20? Jak oceniasz poprawę komfortu względem przedlifta?

PAIT

Fachowiec
Mam jeszcze jedno pytanie, jak cisza wewnątrz i zawieszenie w porównaniu do golfa? Bardziej twardo/tak samo/bardziej miękko? Ciszej czy głośniej w środku?

Pytasz w dobrym momencie bo właśnie wróciłem z ostatniej przejażdżki Golfem przed jutrzejszą sprzedażą. 😅
Jeśli chodzi o zawieszenie - Tesla jest bardziej miękka i lepiej sobie radzi z wybieraniem nierówności. Przez swoją charakterystykę jest też bardziej "pontonem" niż Golf, z pewnością przy 160km/h+ bardziej pewnie czuje się w Golfie. Osobiście nie lubię jeździć szybko, więc mimo wszystko stawiam na komfort i Teslą jeździ mi się znacznie przyjemniej.
Wyciszenie różni się diametralnie. Jak wsiadłem do Golfa po 2 tygodniach jeżdżenia Teslą to sprawdzałem czy wszystkie drzwi i okna są na pewno zamknięte bo taki hałas był.. xD

Ale światła... pod względem jasności.. już nie widzę praktycznie żadnej różnicy.. ALE (!) pod względem działania to te w Tesli są goooooorsze... Tak na oko.. segmenty, które wygasza Tesla są 2x większe niż te w Golfie. Aż nie chce mi się wierzyć, że Tesla dała jeszcze mniej pixeli niż te marne kilkanaście (czy tam 30) na lampę w VW..
Prędkość wygaszania segmentów też w VW znacznie na plus. Prędkość i jakość wykrywania aut - bardzo mocno na plus do VW. Myślę, że VW celnie wygasza segmenty "w czas" w 85% przypadków, a Tesla.. obiektywnie w 60% przypadków.
Znacznie częściej mrugają mi długimi, gdy jadę Teslą, aniżeli Golfem.

Podsumowując. Bardzo się cieszę z Tesli, i po przejażdżce Golfem jestem utwierdzony w 100%, że dokonałem lepszej wymiany. Już nie wspominam tu nic o tym jak zajebiście nieprzyjemnie jeździ się silnikiem spalinowym. 😅 Hałasuje, trzęsie, odczuwa się rozsprzęglanie i zasprzęglanie skrzyni (DSG).. Wciskasz pedał przyśpieszenia, a to zamiast jechać to buczy i się trzęsie >.<

Po weekendowej trasie nad morze (350km w dwie strony w jeden dzień), uważam, że na trasie też super się spisuje Tesla. W przyszłym tygodniu jadę do Belgii, więc będzie kolejny sprawdzian. Kompletnie mi nie przeszkadza wizja 30min ładowania co 250-300km. Nawet z chęcią sobie odpocznę ^.^

PS. Jutro publikuje film z wyjazdu nad owe morze, więc zainteresowanych zapraszam już teraz. Będzie test zasięgu na 100% baterii, test zużycia przy 120 i 140 km/h.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Pytasz w dobrym momencie bo właśnie wróciłem z ostatniej przejażdżki Golfem.

Podsumowując. Bardzo się cieszę z Tesli, i po przejażdżce Golfem jestem utwierdzony w 100%, że dokonałem lepszej wymiany. Już nie wspominam tu nic o tym jak zajebiście nieprzyjemnie jeździ się silnikiem spalinowym. 😅 Hałasuje, trzęsie, odczuwa się rozsprzęglanie i zasprzęglanie skrzyni (DSG).. Wciskasz pedał przyśpieszenia, a to zamiast jechać to buczy i się trzęsie >.<

Po weekendowej trasie nad morze (350km w dwie strony w jeden dzień), uważam, że na trasie też super się spisuje Tesla. W przyszłym tygodniu jadę do Belgii, więc będzie kolejny sprawdzian. Kompletnie mi nie przeszkadza wizja 30min ładowania co 250-300km. Nawet z chęcią sobie odpocznę ^.^

PS. Jutro publikuje film z wyjazdu nad owe morze, więc zainteresowanych zapraszam już teraz. Będzie test zasięgu na 100% baterii, test zużycia przy 120 i 140 km/h.
Super odpowiedź, dzięki takiej mi trzeba było, a moje pytanie jest stąd, że właśnie jeżdżę golfem tylko o generację wcześniejszą albo 2? Tj. VII.

Jak jest z miejscem na tylnej kanapie? Tyle samo czy więcej w Tesli?

Czekam na test i udanej podróży :)

Hermes

Posiadacz elektryka
Mi nikt nie miga, że oślepiam. A już 20 tys. km zrobiłem na matrixach teslowych.
Jest tylko 1 sytuacja kiedy to się dzieje - jeśli jezdnie są oddzielone np. żywopłotem i wtedy Tesla nie widzi, że coś jedzie, więc oślepia kierowców TIRów. Bo oni jako jedyni wystają ponad np. żywopłot (czy inną barierę pomiędzy jezdniami).
IMHO albo masz coś źle ustawione(?) albo piszesz o takim właśnie przypadku.

umcus

Pionier e-mobilności
Ja jeszcze zauważyłem, że parę razy dostali po oczach kierowcy samochodów z kiepskimi światłami. No ale to nie mój problem, że komuś żal wydać 14 zł na żarówkę.