Odwrót Polenergii od elektromobilosci - skazani na monopol GW?

cooler

Pionier e-mobilności
Włos mi się zjeżył po przeczytaniu artykułu o strategii Polenergii na najbliższe lata. A był moment gdy im mocno kibicowałem:

Ta strategia tłumaczy moim zdaniem ostatnie podwyżki cen ładowania - oni już chcą żeby im ten temat sam wygasł.

Czy naprawdę jesteśmy w tym kraju skazani na smrodliwe 20 letnie diesle z DE lub stare benzyny w gazie puszczające niebieskie bąki przy ruszaniu?

@Łukasz Bigo - chyba warto o tym napisać, wygląda na poważny cios w elektromobilość

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Po prostu nie lubią konkurencji

Wolą jak tatuś po układach robić dużą kasę gdzie nie ma konkurencji a jeszcze dotacje damy im z własnych podatków

View attachment 26281
Świetne podsumowanie, dokładnie tak sobie pomyślałem jak to przeczytałem.
Niski próg wejścia - jest be, bo konkurencja, tam gdzie tylko my dojściami I łapówkami możemy działać - tam się łatwiej obłowimy.
Szkoda, ale trzeba im pomóc i już nie ładować w miarę możliwości.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Eeeee, plunęli sobie z wiaduktu na samochody i teraz patrzą w co trafili. Zwykła zagrywka biznesowa w poszukiwaniu chętnych na wejście w spółkę, lub odsprzedaż. W interesach próżni nie ma. Nie będzie Polenergii, to będą inni.

cooler

Pionier e-mobilności
Tyle że po tym artykule nasuwa mi się pytanie: czy w PL ładowanie elektryków to jest biznes?

Wiem że jest paru z forum co dużo jeździ w trasy, ale ja w trasy (poza zasięgiem powrotu) nie jeżdżę BEV bo drogie ładowanie i mało komfortowe lokalizacje (oraz rzadko rozmieszczone przy trasie, co po prostu wkurza), więc jeżdzę tylko tam gdzie ładuję się ze swojego prądu lub wiem że jest tanio u celu.

Jeżeli większość z nas tak robi to jest samo nakręcająca spirala:

Drogo-> ludzie mniej jeżdżą w trasy BEV --> mniejsza zajętość stacji --> Podwyżka cen na stacji by nie generować strat --> Jeszcze mniejsza zajętość stacji --> firmy wygaszają biznes.

Czy to jest możliwy scenariusz upadku elektromobilości w PL?
Mamy na forum kogoś od operatora sieci ładowania?
Jest aż tak źle z opłacalnością czy to zwykła pazerność by się szybko kosztem bogatych właścicieli drogich nowych aut dorobić?

cooler

Pionier e-mobilności
Elektromobilność w Polsce wyewoluuje w wariant jazdy dookoła komina, bo dłuższe trasy przestaną się opłacać i będą męczące ze względu na mizerną infrastrukturę, w którą mało kto będzie chciał inwestować. Chyba całkiem realny scenariusz ?
Oby nie, ale ten artykuł dał mi do myślenia, czy aby właśnie w tą stronę to nie zmierza.

Ev3

Pionier e-mobilności
Tyle że po tym artykule nasuwa mi się pytanie: czy w PL ładowanie elektryków to jest biznes?

Wiem że jest paru z forum co dużo jeździ w trasy, ale ja w trasy (poza zasięgiem powrotu) nie jeżdżę BEV bo drogie ładowanie i mało komfortowe lokalizacje (oraz rzadko rozmieszczone przy trasie, co po prostu wkurza), więc jeżdzę tylko tam gdzie ładuję się ze swojego prądu lub wiem że jest tanio u celu.

Jeżeli większość z nas tak robi
Nie, większość tak nie robi, bo kwadrans ładowania w trasie nie powoduje u nich prób samobójczych....
To Ty masz tego typu fobie.
to jest samo nakręcająca spirala:

Drogo-> ludzie mniej jeżdżą w trasy BEV --> mniejsza zajętość stacji --> Podwyżka cen na stacji by nie generować strat --> Jeszcze mniejsza zajętość stacji --> firmy wygaszają biznes.
To samo dotyczy sklepów spożywczych, praktycznie wszystkich poza dyskontami....
Poważnie się boisz, że nie będzie gdzie bułek kupić?

pbr

Posiadacz elektryka

Jest aż tak źle z opłacalnością czy to zwykła pazerność by się szybko kosztem bogatych właścicieli drogich nowych aut dorobić?
Jesteśmy jako Polska w takim dziwnym trudnym momencie, że ż jednej strony ładowarek jest za dużo (o czym niedawno pisała redakcja) a z drugiej strony za mało.
Za dużo w stosunku do liczby samochodów przez co biznesy średnio się spinają bo obłożenie ładowarek małe więc generują mniejsze przychody niż firmy by chciały - więcej o tym w art. https://elektrowoz.pl/ladowarki/pol...o-ladowarek-srednie-oblozenie-dc-58-min-doba/

Za mało by dla zwykłego Kowalskiego w dowolnym EV podróżować po kraju bez zastanawiania się nad ładowarkami i ładowaniem (szczególnie w kontekście pokrycia dróg typu A i S).

To "za mało" odstrasza ludzi przed zakupem i masową adopcją EV co z kolei powoduje że jest "za dużo", a to "za dużo" wpływa na niechęć do inwestowania w nowe ładowarki co z kolei wpływa na to że jest "za mało". W takiej sytuacji rolą regulatora (państwa) jest to by z tego dołka nas wypchnąć z jednej strony przez programy jam mój elektryk które powodują że EV jest więcej (i powiedzmy że to jakoś tam działa - nie jest idealnie ale niech będzie), a z drugiej strony przez stymulowanie rozwoju sieci punktów ładowania co w mojej ocenie nie działa. Państwo ma instrumenty by z jednej strony zachęcać firmy do stawiania stacji (niestety to się dzieje bardzo słabo i głównie przez projekty bezpośrednio z UE) jak i jest w posiadaniu firm które mogłyby zainwestować w taką sieć (Orlen, Tauron, Enea itd.) a potem najwyżej ją odsprzedać biznesowi (niestety zamiast to stymulować takim Tauronom nakazano sprzedać większość ładowarek przez co przestały w to inwestować a w pewnym momencie to one budowały najwięcej punktów ładowania).
Nie wspomnę już o tym że firmy nie mają obowiązku w jakimś terminie dostarczyć mocy więc postawione ładowarki czekają latami na podłączenie (sam mam takie 4 3xBiedronka, 1xLidl gdzie rekordzista stoi od stycznia 2024 i czeka...)

Czy jest możliwy scenariusz upadku - wątpię, ale będzie to postępowało w tempie w jakim będzie to na nas wymuszały przepisy UE (AFIR) czyli coś tam musimy zbudować do 2027, 2030 i 2035.

less

Posiadacz elektryka

Mój id.7 to samochód służbowy żony. Jeździ nim też w trasy. Auto jest częściej ładowane na stacjach DC niż w domu. Używa karty ShellRecharge która sporo ogarnia. Od listopada 2024 mamy przejechane coś około 12 kkmów.
Reasumując są tacy co jeżdżą w trasy i ładuja się na stacjach komercyjnych. U siebie w robocie nie jest jedyną która jeździ elektrykiem.

Najnowsze dyskusje