GreenWay Gorzów 200 KW

chris89

Posiadacz elektryka
Czy ktoś się tam ładuje? Od stycznia zgłaszam, że leci tylko 112 max, zwykle 80-90. Robiłem kilka zgłoszeń, jak nie moduł mocy do wymiany to zganiają na moją Teslę. Nie miałem nigdzie GW po drodze 200 KW więc bagatelizowałem, ale wczoraj byłem w Poznaniu i normalnie 195 KW leciało, a potem w Gorzowie znów około 100 więc ewidentnie coś u nich tam nie działa, a to moje ulubione miejsce bo blisko z autostrady, w połowie trasy i w teorii szybkie. Ktoś coś?

eimi

Pionier e-mobilności
Ostatnio MOP Malankowo GW 200kW byłem sam i leciało 99,8kW.
Te 200kW to nie są ładowarki 800V?

sh95

Entuzjasta elektromobilności
W Gorzowie to jest na 800V, mają 200-250A max. Więc te 112kW będzie i tak całkiem dobrym wynikiem.

Ale, BP Niepruszewo też jest na 800V, Malankowo również.

Dane zwracane przez API:
"connectorType": "Type2Combo",
"electricalProperties": {
"powerType": "DC",
"voltage": 920,
"amperage": 217,
"maxElectricPower": 200
},

Teoretycznie okolice 100kW to powinien być max dla aut 400V, ale zależnie od typu ładowarki, być może ma możliwość przekraczania maksymalnego (znamionowego) natężenia prądu, być może tylko przy konkretnych okolicznościach.
Jeśli jest tu jakiś elektroenergetyk od ładowarek to chętnie sam bym się dowiedział, jak to jest :)

chris89

Posiadacz elektryka
To jak teraz ładowarki na 800 powymieniają to nasze stare Tesle będą się maks 100 KW ładować? Bez sensu. Nie jest to kompatybilne wstecz? V4 też nie są na 1000V? I normalnie leci. Panie dajcie jakiegoś elektryka tutaj.

No i dlaczego przy Poznaniu leciało prawie 200 skoro też jest 800V?

daniel

Señor Meme Officer
To jak teraz ładowarki na 800 powymieniają to nasze stare Tesle będą się maks 100 KW ładować? Bez sensu. Nie jest to kompatybilne wstecz? V4 też nie są na 1000V? I normalnie leci. Panie dajcie jakiegoś elektryka tutaj.

No i dlaczego przy Poznaniu leciało prawie 200 skoro też jest 800V?

Jest kompatybilne wstecz, ale kabel jest wąskim gardłem. Jak masz 800V to dajesz kabel na 250A i ogłaszasz, że jest 200kW.

200kW / 800V = 250 A
200kW / 400V = 500 A

Jak bierzesz tylko 400V to na kablu 250A masz moc:
400V * 250A = 100kW

Możesz przy okazji wizyty popatrzeć czy na kablach nie masz napisane ile amperów potrafi puścić.

Kable na duży prąd są drogie. Pewnie jeszcze chłodzone cieczą.

Ev3

Pionier e-mobilności
To jak teraz ładowarki na 800 powymieniają to nasze stare Tesle będą się maks 100 KW ładować?

Nie stare, tylko wszystkie Tesle.
Tylko Cybertruck ma instalację 800V.

A melon woli bawić się w politykę niż iść do przodu z postępem, żeby dotrzymać kroku konkurencji.

eimi

Pionier e-mobilności
Nie stare, tylko wszystkie Tesle.
Tylko Cybertruck ma instalację 800V.

A melon woli bawić się w politykę niż iść do przodu z postępem, żeby dotrzymać kroku konkurencji.
Ale te nowe sa już stare

eimi

Pionier e-mobilności
Mi się wydaje że wcześniej na mop malankowo było 4x150W a teraz jest 4x200W, może je przerobili z 400V na 800V.