Jakie opony zimowe do TM3 ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Supcio przygotowanie zimowe :)

Takie pytanie pomocnicze ;) Jeżeli chciałbym kupić felgi (bo jeszcze nie mam w ogóle),to
a) muszą być jakieś specjalne jeżeli mam czujniki ciśnienia?
b) do kół AERO 18'', to będą 235/45R18 ?
c) jakie jest rozstaw śrub na zdjęciu?

Ciezko zrozumiec twoje pytanie :)
Czujniki pasuja do kazdych felg, kapsle aero nie pasuja do felg innych niz oryginalne.

t3sla4sun

Zadomawiam się
Gdzieś znalazłem:

8.5Jx18 ET40

- 8.5 to oznaczenie rozmiaru felgi – ma ona szerokość 8.5 cala (1cal=25.4mm),
- 18 to średnica felgi wyrażona w calach,
- ET40 to odsadzenie czyli wyrażona w milimetrach odległość płaszczyzny montażowej od płaszczyzny symetrii felgi.
- J - symbol oznacza J Samochody osobowe; JJ Samochody terenowe 4x4

To by się zgadzało dla Tesla Model 3 2021, AWD, Long Range, 18'' aero - czyli te standardy bez udziwnień ?

Attachments

• felga-2.png
    felga-2.png
    28,7 KB · Liczba wyświetleń: 66

t3sla4sun

Zadomawiam się
Ciezko zrozumiec twoje pytanie :)
Czujniki pasuja do kazdych felg, kapsle aero nie pasuja do felg innych niz oryginalne.
No w sensie jakie felgi na zimę muszę kupić.
To rozumiem, że zimą bez tych kapsli AERO będę śmigał.....

> Czujniki pasuja do kazdych felg
OK - o to mi chodziło :)

> jakie jest rozstaw śrub na zdjęciu?
Chodzi mi o to, czy są różne rozstawy na rynku, czy w 18'' jest ten jeden i tyle? Żeby nie kupić czegoś, co nie będzie pasowało

Attachments

• Screenshot 2021-11-29 at 11.19.35.png
    Screenshot 2021-11-29 at 11.19.35.png
    673,5 KB · Liczba wyświetleń: 75

krzyss

Pionier e-mobilności

MiKo

Posiadacz elektryka
Mam taki mały problem. Otóż samochód odbieram pewnie za tydzień a do tego czasu na 90% nie uda się kupić czujników. Zarówno 1490750-01-A jak i 1490701-01-B są niedostępne od ręki (allegro, tesla bezpośrednio, dystrybutorzy)

Zastanawiam się co ma większy sens?
  • kupić opony i założyć je na te same felgi co letnie i ogarnąć temat na dwa osobne komplety dopiero przy kolejnej zmianie na letnie
  • kupić opony i felgi i jeździć bez czujników do czasu dostawy lub całą zimę bez czujników

usrobo

Posiadacz elektryka
Mam taki mały problem. Otóż samochód odbieram pewnie za tydzień a do tego czasu na 90% nie uda się kupić czujników. Zarówno 1490750-01-A jak i 1490701-01-B są niedostępne od ręki (allegro, tesla bezpośrednio, dystrybutorzy)

• kupić opony i założyć je na te same felgi co letnie i ogarnąć temat na dwa osobne komplety dopiero przy kolejnej zmianie na letnie
  • kupić opony i felgi i jeździć bez czujników do czasu dostawy lub całą zimę bez czujników
ja kupuje same gumy i wymieniam, jak sie rynek unormuje to moze za rok będzie juz normalna cena bo 1500zł za czujniki to jeszcze nie pale pieniedzy

Szatan

Posiadacz elektryka

Jazda bez czujników będzie irytująca bo pewnie będziesz miał ‚alarm’ w systemie że brak czujników. Ja bym zmienił same gumy a na wiosnę podejmiesz decyzje czy chcesz osobny komplet zima/lato czy wymiana opon wystarczy

solik

Pionier e-mobilności
do cywilnych aut czujniki sa po 250-300 zl / sztuka wiec 1500 zl do tesli nie wydaja sie majatkiem przy cenie auta.. no ale jak ktos lubi wizualnie sprawdzac kapcie pod pryzmatem niepalenia pieniedzy :D tanio to juz bylo