Krótkie podsumowanie po pierwszej nieco dłuższej trasie - 189 km z Płocka do Warszawy i z powrotem.
Wiem, że pewnie byłbym zadowolony w większości elektryków, ale Juniperem jeździ mi się obłędnie dobrze. Cisza (
*), komfort, a jak trzeba to zarówno napęd jak i audio daje czadu

Jedynie procenty na razie idą dość mocno w dół na te 189 km poszło 36 kWh, przy temperaturze w jedną stronę ok 7 stopni i ok 11-13 w drugą. Tyle, że spuszczę kurtynę milczenia na temat dynamiki jazdy oraz jazdy zgodnie z ograniczeniami (a ja przeważnie jeżdżę spokojnie i przeważnie +15 max - to jest mój próg bólu w kwestii mandatów, z których ostatni dostałem ze 20 lat temu). Jechałem na chill ale z s3xy knob i kick-down przydał się parę ładnych razy.
Tak czy siak, Y to faktycznie wielkie i szerokie bydlę i wymaga lekkiego przyzwyczajenia, zwłaszcza na zwężeniach - był moment, gdzie na chwilę schowałem się na szerszym prawym pasie na tych robotach w okolicach mostu nad Wisłą przy Modlinie, bo bardzo niekomfortowo mi się wyprzedzało lewym.
Przetestowałem autopilota w korku - przyznam rację paru osobom co wcześniej to pisały, dla mnie nie nadaje się, zbyt gwałtownie rusza i hamuje nawet przy nastawieniu 30 km/h na chill. Po chwili wyłączyłem to, bo mnie tylko irytowało.
Autopilot i tempomat na krajówce ujdzie, choć miałem 1 hamowanie jak jechałem ze słońcem z tyłu.
Acha, z minusów jeszcze - żonie brak regulacji zagłówków totalnie nie leży, głowa za bardzo leci w tył - muszę kupić jakąś poduszkę pod szyję. Gdzieś to widziałem, ale nie pamiętam gdzie - będę dźwięczny za namiary, jakby ktoś znał temat.
Podsumowując: mimo wymienionych wad kupiłbym jeszcze raz.
I koniecznie z s3xy commanderem (knobem) - kierunki i blind spot warning w listwie led bardzo się spodobały żonie + wyłączanie ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości - a już na pewno w cenie netto to super deal.
Jaram się tym autem jak EV podczas ładowania
*) Z wyjątkiem np. kostki brukowej czy bardzo nierównej nawierzchni jak się wolno jedzie, wtedy coś ewidentnie bardzo delikatnie stuka - nie wiem czy nie klapa bagażnika.
View attachment 26555
View attachment 26558