Tesla Y Nowy Model LAUNCH SERIES dostępny na polskiej stronie. - 264 990 :)

umcus

Pionier e-mobilności

umcus

Pionier e-mobilności
Swoją drogą, czy jest możliwość zapisania wysokości podnoszenia klapy bagażnika, ale tylko w danej lokalizacji?

PAIT

Fachowiec
I koniecznie z s3xy commanderem (knobem) - kierunki i blind spot warning w listwie led bardzo się spodobały żonie + wyłączanie ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości - a już na pewno w cenie netto to super deal.

Jak podłączyłeś commandera? Takie same wtyczki są jak w 3 Highland?
Bo ja kupiłem w pre-orderze ze strony producenta i wysłali mi już na początku lutego jak jeszcze aut na drogach nie było. Wyslali mi z jakimiś przejściówkami na starego Y czy coś.
Po kontakcie kazali czekać na oficjalne informacje i tak zostałem z S3XY Buttons w szafie od dwóch miesięcy.. ^.^
Oficjalnych informacji nie ma, nic nowego nie przysłali.. meh

umcus

Pionier e-mobilności
Jak podłączyłeś commandera? Takie same wtyczki są jak w 3 Highland?
Bo ja kupiłem w pre-orderze ze strony producenta i wysłali mi już na początku lutego jak jeszcze aut na drogach nie było. Wyslali mi z jakimiś przejściówkami na starego Y czy coś.
Po kontakcie kazali czekać na oficjalne informacje i tak zostałem z S3XY Buttons w szafie od dwóch miesięcy.. ^.^
Oficjalnych informacji nie ma, nic nowego nie przysłali.. meh
Ha. Też tak kupiłem w preorderze. Mi wysłali z końcówkami od TM3HL chyba. Napisałem do nich w piątek 28/03 po próbie montażu, że "elo ziomy, chyba coś nie pykło, co mam robić". W ciągu 20 minut dostałem odpowiedź:
It seems that we shipped your order by mistake.

The wiring you currently have would not fit the new Juniper. We tested and made new cables for the Model Y, and our logistics team will ship them today.

We are sorry for the mistake, and the new wiring should bewith you next week.

Kable wysłali w poniedziałek, we wtorek 1.04 były u mnie. Ja bym przełknął dumę i napisał do nich raz jeszcze :)

Swoją drogą, mam wrażenie, że w Juniperze ja się zdecydowanie bardziej szarpałem z plastikami niż to na filmach widziałem. No i u nas nieco inaczej są gniazda położone niż w HL, ale to pikuś.

PAIT

Fachowiec
Ha. Też tak kupiłem w preorderze. Mi wysłali z końcówkami od TM3HL chyba. Napisałem do nich w piątek 28/03 po próbie montażu, że "elo ziomy, chyba coś nie pykło, co mam robić". W ciągu 20 minut dostałem odpowiedź:
It seems that we shipped your order by mistake.

The wiring you currently have would not fit the new Juniper. We tested and made new cables for the Model Y, and our logistics team will ship them today.

We are sorry for the mistake, and the new wiring should bewith you next week.

Kable wysłali w poniedziałek, we wtorek 1.04 były u mnie. Ja bym przełknął dumę i napisał do nich raz jeszcze :)

Swoją drogą, mam wrażenie, że w Juniperze ja się zdecydowanie bardziej szarpałem z plastikami niż to na filmach widziałem. No i u nas nieco inaczej są gniazda położone niż w HL, ale to pikuś.
Dobra, po powrocie z Belgii będę do nich uderzał.
Dzięki 😅

maarec

Nowy na Forum
Krótkie podsumowanie po pierwszej nieco dłuższej trasie - 189 km z Płocka do Warszawy i z powrotem.

Wiem, że pewnie byłbym zadowolony w większości elektryków, ale Juniperem jeździ mi się obłędnie dobrze. Cisza (*), komfort, a jak trzeba to zarówno napęd jak i audio daje czadu :) Jedynie procenty na razie idą dość mocno w dół na te 189 km poszło 36 kWh, przy temperaturze w jedną stronę ok 7 stopni i ok 11-13 w drugą. Tyle, że spuszczę kurtynę milczenia na temat dynamiki jazdy oraz jazdy zgodnie z ograniczeniami (a ja przeważnie jeżdżę spokojnie i przeważnie +15 max - to jest mój próg bólu w kwestii mandatów, z których ostatni dostałem ze 20 lat temu). Jechałem na chill ale z s3xy knob i kick-down przydał się parę ładnych razy.

Tak czy siak, Y to faktycznie wielkie i szerokie bydlę i wymaga lekkiego przyzwyczajenia, zwłaszcza na zwężeniach - był moment, gdzie na chwilę schowałem się na szerszym prawym pasie na tych robotach w okolicach mostu nad Wisłą przy Modlinie, bo bardzo niekomfortowo mi się wyprzedzało lewym.

Przetestowałem autopilota w korku - przyznam rację paru osobom co wcześniej to pisały, dla mnie nie nadaje się, zbyt gwałtownie rusza i hamuje nawet przy nastawieniu 30 km/h na chill. Po chwili wyłączyłem to, bo mnie tylko irytowało.
Autopilot i tempomat na krajówce ujdzie, choć miałem 1 hamowanie jak jechałem ze słońcem z tyłu.

Acha, z minusów jeszcze - żonie brak regulacji zagłówków totalnie nie leży, głowa za bardzo leci w tył - muszę kupić jakąś poduszkę pod szyję. Gdzieś to widziałem, ale nie pamiętam gdzie - będę dźwięczny za namiary, jakby ktoś znał temat.

Podsumowując: mimo wymienionych wad kupiłbym jeszcze raz.

I koniecznie z s3xy commanderem (knobem) - kierunki i blind spot warning w listwie led bardzo się spodobały żonie + wyłączanie ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości - a już na pewno w cenie netto to super deal.

Jaram się tym autem jak EV podczas ładowania :)

*) Z wyjątkiem np. kostki brukowej czy bardzo nierównej nawierzchni jak się wolno jedzie, wtedy coś ewidentnie bardzo delikatnie stuka - nie wiem czy nie klapa bagażnika.

View attachment 26555

View attachment 26558

Rozumiem, że screeny masz z aplikacji dodatkowej a nie z fabrycznej ? niby niepotrzebne, płacić nie zamierzam, ale czasem fajnie mieć.

fajnie jest się czasem poróżnić - ja przesiadam się z amerykańskiego Suva i śmieszy mnie jaki ten samochodzik jest malutki, dobrze że kupiony tylko do miasta, bo w bagażniku ledwo mieści się średni pies. Mam wrażenie, że wróciłem do czasów opla corsa :)

autopilota (podstawowego) jeszcze nie do końca ogarniam, wiem że działa, ale dla mnie jego przyśpieszenie do prędkości zadanej, po tym jak zwolnił się pas - rozpędza się jakby już prądu nie było.

jest to mój pierwszy elektryk, wczoraj minął tydzień, 700km za mną. Nie oddam go nikomu, oczywiście poza przerwą na 3 dni zmiany koloru :)

maarec

Nowy na Forum
pytanie dodatkowe dla ładujących w domu. Mam ładowarkę Wall conector gen3. Ustawiam moc na maxa - 12KW, a apka od fotovoltaiki pokzauje dużo mniej - ok 9,5 - 10 KW.

co oszukuje ?

umcus

Pionier e-mobilności
Rozumiem, że screeny masz z aplikacji dodatkowej a nie z fabrycznej ? niby niepotrzebne, płacić nie zamierzam, ale czasem fajnie mieć.
Tak, Teslamate zainstalowane jako plugin do Home Assistant.
Nie oddam go nikomu, oczywiście poza przerwą na 3 dni zmiany koloru :)
Jaki masz i na jaki zmieniasz?

umcus

Pionier e-mobilności
pytanie dodatkowe dla ładujących w domu. Mam ładowarkę Wall conector gen3. Ustawiam moc na maxa - 12KW, a apka od fotovoltaiki pokzauje dużo mniej - ok 9,5 - 10 KW.

co oszukuje ?
Może masz bardzo niskie napięcia? A może inwerter kompensuje sobie to z produkcją? Bez wiedzy, jak masz co podłączone i jakie masz napięcia, ciężko coś wymyśleć. Jaki inwerter?