kajwis

Nowy na Forum
Dofinansowanie stanowi przychód zwolniony od podatku w związku z tym, że dotacja pochodzi ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Co do zasady, z pewnymi wyjątkami, wydatki finansowane dotacją nie stanowią kosztów uzyskania przychodu (analogicznie jak otrzymane dofinansowanie nie stanowi przychodu). W tym przypadku natomiast mamy właśnie do czynienia z wyjątkiem gdzie wydatki pokryte tą konkretną dotacją będą w całości podlegać odliczeniu pomniejszając podstawę opodatkowania.
Dziękuję za wytłumaczenie! Pozdrawiam!

mattmd

Zadomawiam się
Też mi nie chcieli przyjąć wydruku z systemu ubezpieczalni i potwierdzenia przelewu, mimo, że leasingowi to wystarczyło. Musiałem agentkę prosić o podpis z pieczątka na tym wydruku (ewentualnie podpis kwalifikowany). Tylko takie potwierdzenie przyjmują w programie - nie ma dyskusji.

A jak wygląda potwierdzenie opłacenia polisy jeśli samochód mamy w wynajmie długoterminowy w którym polisę mamy w cenie?
Ktoś przerabiał?

MarcinIKS

Zadomawiam się
A jak wygląda potwierdzenie opłacenia polisy jeśli samochód mamy w wynajmie długoterminowy w którym polisę mamy w cenie?
Ktoś przerabiał?
No właśnie o to pytałem, bo mam taką sytuację i nie wiem jak z tego wybrnąć. Mam coś takiego jak Leasing jak Abonament, gdzie mam zagwarantowane ubezpieczenie auta na cały okres najmu i VWFS nie chce mi takiego potwierdzenia opłacenia polisy przekazać. W sumie się nie dziwię, bo pewnie jakoś hurtowo się z ubezpieczalnią rozliczają.
Dlatego ciekaw jestem, czy ktoś to w praktyce przerabiał i może coś podpowiedzieć.

Last edited: