Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

to_masz

Posiadacz elektryka
@daniel jak jesteś w Enea - to może badałeś temat czy Pstryk jako Sprzedawca może zgłosić dowolną taryfę do Operatora Sieci i jaka najbardziej się opłaca? Tutaj wszyscy mówią o cenie energii, a przy PV do tej pory ponad 50% moich rachunków to dystrybucja + opłaty stałe.

daniel

Señor Meme Officer
@daniel jak jesteś w Enea - to może badałeś temat czy Pstryk jako Sprzedawca może zgłosić dowolną taryfę do Operatora Sieci i jaka najbardziej się opłaca? Tutaj wszyscy mówią o cenie energii, a przy PV do tej pory ponad 50% moich rachunków to dystrybucja + opłaty stałe.
U mnie 2100 zużycie, 900 dystrybucja.
Nie wiem do końca co masz na myśli, że Pstryk zgłasza taryfę do Operatora.
Z tego co rozumiem Pstryk jest sprzedawcą energii, operatorem sieci zostaje Enea i jej wtedy nadal płacisz to samo co za dystrybucję do tej pory, a z Pstrykiem rozliczasz się co do zużycia.

Jusand

Posiadacz elektryka
U mnie 2100 zużycie, 900 dystrybucja.
Z tego co rozumiem Pstryk jest sprzedawcą energii, operatorem sieci zostaje Enea i jej wtedy nadal płacisz to samo co za dystrybucję do tej pory, a z Pstrykiem rozliczasz się co do zużycia.
Płacisz wszystko w Pstryk a on się rozlicza z Operatorem.

Nestor

Fachowiec
Ten pstryk wydaje sie ciekawy. Jednakowoż z jednej strony mowia, ze chca byc przejrzysci, z drugiej - nie moglem sie doszukac historycznych cen ani w apce ani na stronie. Ciezko cos modelowac nie majac danych z grudnia i lipca.
Wszedzie chwala sie ograniczeniem do ceny maksymalnej, jednak to jest narzucone ustawowo. Ciezko powiedziec jak to wystrzeli po zniesieniu tychże.

Zastanawiam sie nad tym nie majac instalacji PV.

to_masz

Posiadacz elektryka
Ten pstryk wydaje sie ciekawy. Jednakowoż z jednej strony mowia, ze chca byc przejrzysci, z drugiej - nie moglem sie doszukac historycznych cen ani w apce ani na stronie. Ciezko cos modelowac nie majac danych z grudnia i lipca.

ChatGPT: Pstryk to sprzedawca energii elektrycznej, który oferuje swoim klientom tzw. Plan Dynamiczny. W ramach tej oferty ceny energii są bezpośrednio powiązane z notowaniami na Rynku Dnia Następnego Towarowej Giełdy Energii (TGE). Oznacza to, że ceny energii zmieniają się w ciągu doby, odzwierciedlając aktualne warunki rynkowe. Klienci Pstryk mają dostęp do tych cen z wyprzedzeniem, co pozwala im planować zużycie energii w najbardziej korzystnych godzinach. Pstryk+4Pstryk+4Pstryk+4Business Insider Polska

Ceny te są publicznie dostępne dzień wcześniej i publikowane przez TGE — możesz je samodzielnie śledzić na stronie tge.pl.

Pstryk stosuje opłatę za obsługę, która pełni rolę marży. Wynosi ona 0,08 zł/kWh netto (czyli 0,0984 zł/kWh z VAT). Ta opłata jest doliczana do kosztu energii elektrycznej, który bazuje na cenach z Towarowej Giełdy Energii (TGE). Pstryk

W przeciwieństwie do wielu innych sprzedawców energii, Pstryk nie pobiera stałej opłaty handlowej. Zamiast tego, opłata za obsługę jest naliczana proporcjonalnie do zużycia energii, co oznacza, że płacisz ją tylko za faktycznie zużyte kilowatogodziny. Dzięki temu, przy niższym zużyciu energii, opłaty są mniejsze. WysokieNapiecie.pl

---

Cena TGE RDN https://www.tge.pl/energia-elektryczna-rdn

TGE historyczne raporty ma w formie obrazków/wykresów, bo kiedyś już z tym prasowałem (https://www.tge.pl/pub/TGE/files/statystyki/raporty_miesieczne/RAPORT_2024_10.pdf) ... numeryczne dane są płatne, ale można znaleźć w niektórych publikacjach

Chodzi mi o to, że nadal Enea Operator będzie mnie rozliczać po G12, a nie jakiś wynalazkach dynamicznych z kosmicznymi opłatami handlowymi?

Koszt dystrybucji dla zwykłego G12 z https://fotowoltaikaonline.pl/ceny-pradu/enea?utm_source=chatgpt.com#g12
1744285324060.png

daniel

Señor Meme Officer
Chodzi mi o to, że nadal Enea Operator będzie mnie rozliczać po G12, a nie jakiś wynalazkach dynamicznych z kosmicznymi opłatami handlowymi?
Wydaje mi się, że tak. Te rzeczy są niezależne od siebie. Zmieniasz sprzedawcę, a operatora nie.

Dlatego to jest tak bez sensu, że między 10-12 płacisz podwyższoną opłatę dystrybucyjną gdy sieć płacze o to, żeby pobierać energię.

peterow

Nowy na Forum
Jak wygląda oferta Pstryk vs ceny dynamiczne Tauron (+ dystrybucja G13)? Czy ktoś to analizował? Tauron również nie pobiera żadnej stałej opłaty za tę ofertę. Pstryk jest trochę problematyczny, bo osoby które mieszkają w bloku i mają ładowarkę w hali garażowej często nie mają zasięgu Wifi bez którego Pstryk nie ruszy.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Jak wygląda oferta Pstryk vs ceny dynamiczne Tauron (+ dystrybucja G13)? Czy ktoś to analizował? Tauron również nie pobiera żadnej stałej opłaty za tę ofertę. Pstryk jest trochę problematyczny, bo osoby które mieszkają w bloku i mają ładowarkę w hali garażowej często nie mają zasięgu Wifi bez którego Pstryk nie ruszy.
Ja tak mam, Tauron jest o grosz/kWh droższy i używa własnego licznika zdalnego odczytu, więc nie potrzebuje Wi-Fi. Apkę ma nie tak przyjazną, nie ma tarczy rządowej i programu poleceń, faktura zostaje jedna. Poza tym tak samo.
Jedno i drugie opiera się o fixing I RDN TGE i masz linka wyżej do surowych danych.
Czytelniejsza wizualizacja, chyba fixingu II, ale to prawie to samo, jest natomiast tu: https://energy-charts.info/charts/price_spot_market/chart.htm?c=PL
Na oko widać, że dołków jest dość, żeby jeździć za grosze. A zimą jest przynajmniej niegorzej niż w taryfach pozaszczytowych.

Last edited:

Nestor

Fachowiec
Ja tak mam, Tauron jest o grosz/kWh droższy i używa własnego licznika zdalnego odczytu, więc nie potrzebuje Wi-Fi. Apkę ma nie tak przyjazną, nie ma tarczy rządowej i programu poleceń, faktura zostaje jedna. Poza tym tak samo.
Jedno i drugie opiera się o fixing I RDN TGE i masz linka wyżej do surowych danych.
Czytelniejsza wizualizacja chyba fixingu II jest natomiast tu: https://energy-charts.info/charts/price_spot_market/chart.htm?c=PL
Na oko widać, że dołków jest dość, żeby jeździć za grosze. A zimą jest przynajmniej niegorzej niż w taryfach pozaszczytowych.
A porownywales to moze z G12W ? Mi jakas symulacja z pstryka pokazala roznice moze 10% pomiedzy rachunkami.

Najnowsze dyskusje