Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

cwireq

Posiadacz elektryka
Ja przeszedłem na Pstryka. Ostatnio podladowalem Tesle w weekend za -1zl brutto (22kWh). Akurat były ceny ujemne.

1744219568837.png

Mam magazyn energii wraz z PV. Zima zakladam ze będę ladowal magazyn w dwóch godzinach w najniższej cenie. W razie czego jest miesiąc wypowiedzenia.

Na plus na pewno czytelna appka i live podgląd na zuzycie w domu i przyszły rachunek.

STMS

Pionier e-mobilności
Operatorzy dzwonią i biją się o klienta, proponowali stawkę 70 groszy na 2027 potem ktos inny 60groszy, jak bedzie zobaczymy.

to nadal się nie równa do G12R - bo ja mam 63 gr brutto [ zweryfikowałem swoją pamięć 😉 ] ale ze wszystkimi opłatami a nie tylko prąd

1744256214963.png

Masta20PL

Zadomawiam się
to nadal się nie równa do G12R - bo ja mam 63 gr brutto [ zweryfikowałem swoją pamięć 😉 ] ale ze wszystkimi opłatami a nie tylko prąd

View attachment 26830
ja miałem podobne stawki, podpisywałem umowę w 2021 roku na dwa czy 3 lata. Pani z energa dzwoniła jakoś 2 lata temu i proponowała umowę na 1,90zł/kwh nie podpisałem umowa wygasła i dostałem standardowe warunki czyli po 60groszt w szycie i poza szczytem opłata sieciowa 36 i 9 groszy. Mam tarywę G12W czyli tanie święta i weekendy.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Są jeszcze opłaty stałe.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Właśnie sobie popatrzyłem, że od września wzrastają ceny za prąd. Większość (takie >95%) mojego zużycia jest w taniej taryfie, więc wygląda na to, że rachunek mi wzrośnie o około 50%. 😲

Pora się chyba zainteresować dynamiczną taryfą. Tylko mam wątpliwości czy zimą nie będzie tak, że będzie jeden dołek dziennie i moje 10kWh mi nie wystarczy na 24h przy włączonej pompie ciepła.

View attachment 26791
To jest nieprawda. Te kalkulacje cen są sprzed półtora-dwóch lat i nie będą obowiązywały po 1 października. Aktualnie kontrakty roczne na giełdzie są sporo poniżej cen mrożonych. Dlatego rząd się waha czy przedłużać mrożenie, że ceny kalkulowane normalnie powinny wyjść podobnie, a nawet niżej niż mrożone - zwłaszcza pozaszczytowe. Ale nie wytłumaczysz tego w trakcie kampanii, więc kluczą.

I nie ma co się powoływać na Akademię Fotowoltaiki, której celem jest namówienie na założenie fotowoltaiki.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
no ale te są zawsze niezależnie od taryf - różnica miesięcznie wychodzi ok 10 zł więc pomijalne
Koszty stałe są różne i różnych dostawców, i zależne od odczytu (np. co miesiąc, czy co kwartał). U mnie to ponad 20 zł np. i przy miesięcznym zużyciu np. 200 kWh, to już wychodzi ponad 10 gr więcej na kWh.

daniel

Señor Meme Officer
I nie ma co się powoływać na Akademię Fotowoltaiki, której celem jest namówienie na założenie fotowoltaiki.
Też nie byłem pewien tego źródła, ale myślałem, że skoro tak autorytatywnie o tym piszą to, że to już jest przyklepane przez urząd. Dzięki za wyjaśnienie.

STMS

Pionier e-mobilności
Koszty stałe są różne i różnych dostawców, i zależne od odczytu (np. co miesiąc, czy co kwartał). U mnie to ponad 20 zł np. i przy miesięcznym zużyciu np. 200 kWh, to już wychodzi ponad 10 gr więcej na kWh.

ja też mam 20 zł x 2 miesiące - przy zużyciu 1200 kWh wychodzi 3,3 gr drożej ale

koszty stałe przy G12R są wyższe od G11 niecałe 10 zł miesięcznie czyli tak czy siak muszę je płacić a 20 zł przy 1200 kWh kompletnie nie czyni różnicy na korzyść G11