Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

Szpaku

Zadomawiam się
Korzystam z oferty pstryk na liczniku gdzie mam tylko podłączaną ładowarkę, pierwszy miesiąc wyszedł całkiem nieźle:

1000010334.png

Czyli cena końcowa średnio 0,34 zł/kWh.

Co do taryfy na dystrybucję to podczas podpisywania umowy z pstryk wybierasz jaką chcesz, ja mam g13. Pytałem czy można zmienić na g14dynamic ale na razie jeszcze nie mają takiej możliwości ale pracują nad tym.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Korzystam z oferty pstryk na liczniku gdzie mam tylko podłączaną ładowarkę, pierwszy miesiąc wyszedł całkiem nieźle:

View attachment 26877

Czyli cena końcowa średnio 0,34 zł/kWh.

Co do taryfy na dystrybucję to podczas podpisywania umowy z pstryk wybierasz jaką chcesz, ja mam g13. Pytałem czy można zmienić na g14dynamic ale na razie jeszcze nie mają takiej możliwości ale pracują nad tym.
Cen dynamicznych Tauron też nie można łączyć z dystrybucją G14dynamic, tylko mrożoną energię G11. Ale jak na to dokładniej popatrzyłem, to G14dynamic słabo pasuje do cen z giełdy. Wcale nie ma dobrej korelacji zielonych godzin Kompasu z dołkami na giełdzie - czasem ceny energii są ujemne, a Kompas na żółto czyli ceny dystrybucji jak w szczycie wieczornym G13. Do tego wskazania Kompasu zmieniają się z godziny na godzinę, a ceny na rynku dnia następnego są ustalane raz na dobę. Może mieć to sens w domu/mieszkaniu, ale do samego ładowania auta słabo.

Szpaku

Zadomawiam się
Cen dynamicznych Tauron też nie można łączyć z dystrybucją G14dynamic, tylko mrożoną energię G11. Ale jak na to dokładniej popatrzyłem, to G14dynamic słabo pasuje do cen z giełdy. Wcale nie ma dobrej korelacji zielonych godzin Kompasu z dołkami na giełdzie - czasem ceny energii są ujemne, a Kompas na żółto czyli ceny dystrybucji jak w szczycie wieczornym G13. Do tego wskazania Kompasu zmieniają się z godziny na godzinę, a ceny na rynku dnia następnego są ustalane raz na dobę. Może mieć to sens w domu/mieszkaniu, ale do samego ładowania auta słabo.
Często najniższe ceny energii w marcu były 12:00 - 13:00 gdzie na g13 jest to jeszcze szczyt przedpołudniowy. Więc pomyślałem, że właśnie g14 załatwi sprawę ale to muszę jeszcze sobie po sprawdzać jak to wygląda, a na razie i tak nie jest ta taryfa w pstryku dostępna.

Elon

Zadomawiam się
Pstryk ma minus bo wymaga zasięgu wifi żeby mieć prąd więc niestety u mnie odpada.

Pozostali operatorzy sprzedają tak żeby dynamicznych nikt nie używał, energa chce opłatę handlową i umowę na 2 lata, śmiech

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Pstryk ma minus bo wymaga zasięgu wifi żeby mieć prąd więc niestety u mnie odpada.

Pozostali operatorzy sprzedają tak żeby dynamicznych nikt nie używał, energa chce opłatę handlową i umowę na 2 lata, śmiech
Tauron ma uczciwą ofertę bez opłat handlowych. Ciekawe czy da się jej ofertę zamówić poza jego rejonem. Jak masz Energę, to jest spora szansa, że masz też licznik zdalnego odczytu, a wtedy powinno się dać.

Masta20PL

Zadomawiam się
Jestem na taryfie G12W, obecnie w enerdze mam równo po 50groszy netto za 1Kwh, natomiast opłatę sieciową mam zmienną i tu jest 40 groszy i 8 groszy. Mam elektryczne ogrzewanie, grzeję tylko w nocy, wychodzi po 58 groszy netto, jak bedzię w pstryku? Zostanę na taryfie G12W w enerdze i tam bedę płacił opłatę sieciową zmienną?

Myślę, tak jak już ktoś wcześniej pisał energia będzie tania ale za to jej przesył będzie drogi i tu mogą "wygrać" Ci co mają PV.

Vicek

Użytkownik

Kilka lat temu jak podpisywałem umowę z Energą można było wziąć "gołą" taryfę operatora bez opłat handlowych, ku wielkiemu niezadowoleniu pań z BOKu.

Nestor

Fachowiec
Oj źle chyba policzył, latem pozaszczyt jest aż do 19, szczyt wieczorny do 22, czego raczej nie uwzględnił i wziął cały rok jak dla zimy (ostatni screen).
Poza tym w G13 pozaszczyt jest w weekendy i wszystkie dni wolne od pracy, a w G12w tylko soboty i niedziele.
Na zdrowy rozum: energia jest mrożona, dystrybucja pozaszczytowa w G13 tańsza i więcej jest godzin pozaszczytowych. Jak jeszcze do tego dojdzie dyspozycyjny pobór auta w godzinach pozaszczytowych to musi być z giełdowymi dystrybucja G13 tańsza.
A może wziąłeś do porównania ceny energii niemrożone?

Możesz podać same historyczne procenty w poszczególnych strefach taryf G12w i G13, to wystarczy do porównania.

Gdzies w polowie chatu podalem mu konkretne liczby na ktorych powinien pracowac.

Jak liczylem na kartce, to uzylem liczb spoza tarczy energetycznej zeby wiedziec jak to sie bedzie ksztaltowalo w przyszlosci. Wyniki sa dosyc zbiezne.

G12W ma najnizsza cene pozaszczytowa, wiec to jest idealne miejsce na pobor duzej ilosci pradu. Zakladajac codzienne ladowanie 5-10kw, to podwoi moje dzienne zuzycie, ale calosc tego przypadnie na niski okres.

Nie jestem pewien jego wyliczen z pstrykiem. Ciekawe czy moglbym zalozyc osobny licznik tylko na pstryka i sobie ladowac w niskich godzinach? Tylko tutaj musiala by byc integracja z EVSE, bo reczne ustawianie ladowania codziennie nie wchodzi w gre. Go-e ma integracje, ale chyba tylko z kilkoma operatorami?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Jestem na taryfie G12W, obecnie w enerdze mam równo po 50groszy netto za 1Kwh, natomiast opłatę sieciową mam zmienną i tu jest 40 groszy i 8 groszy. Mam elektryczne ogrzewanie, grzeję tylko w nocy, wychodzi po 58 groszy netto, jak bedzię w pstryku? Zostanę na taryfie G12W w enerdze i tam bedę płacił opłatę sieciową zmienną?
Tak. Jeśli byłbyś w stanie zbuforować ciepło tylko w godzinach z zerowymi cenami na giełdzie płaciłbyś 8 gr/kWh za dystrybucję pozaszczytową i duperele i 10 gr/kWh marży Pstryk. Gdy w cenach ujemnych, to tylko za dystrybucję i duperele (tego nie przeskoczysz), a marża zmniejszałaby ujemność cen energii.

Myślę, tak jak już ktoś wcześniej pisał energia będzie tania ale za to jej przesył będzie drogi i tu mogą "wygrać" Ci co mają PV.
Akurat ciepło jest tanio akumulować, a jak nastawiają wiatraków, to zimą będzie więcej taniej energii na rynku.
scenarusz_0_wykres_4_uid_63241ef8e0ef8.png

Najnowsze dyskusje