konrad.zielinski
Posiadacz elektryka
Te taryfy są policzone jeszcze w kryzysie energetycznym. Jak się skończy tarcza, ceny będą znacznie niższe. Przed wojną ceny strefy G13 to było mniej więcej 50%/100%/150% ceny G11. Po '22 jest jakby do każdej strefy (której nikt nie płaci, bo jest mrożenie) dołożony stały narzut. Myśle, że po odmrożeniu ta taryfa wróci do pierwotnego kształtu.Gdzies w polowie chatu podalem mu konkretne liczby na ktorych powinien pracowac.
![]()
Jak liczylem na kartce, to uzylem liczb spoza tarczy energetycznej zeby wiedziec jak to sie bedzie ksztaltowalo w przyszlosci. Wyniki sa dosyc zbiezne.
G12W ma najnizsza cene pozaszczytowa, wiec to jest idealne miejsce na pobor duzej ilosci pradu. Zakladajac codzienne ladowanie 5-10kw, to podwoi moje dzienne zuzycie, ale calosc tego przypadnie na niski okres.
G12w ma nieco tańszy pozaszczyt, ale sporo mniej godzin tego pozaszczytu w roku. A lodówka pracuje non-stop.
Możesz wydzielić przyłącze na osobny licznik. Go-e ma integrację z europejskimi cenami giełdowymi. Z tego, co widziałem na YT zadajesz mu próg cenowy dla którego ma załączyć ładowanie. Domyślam się, że można mu też zakazać ładować np 7-13 i 16-22 w dni robocze.Nie jestem pewien jego wyliczen z pstrykiem. Ciekawe czy moglbym zalozyc osobny licznik tylko na pstryka i sobie ladowac w niskich godzinach? Tylko tutaj musiala by byc integracja z EVSE, bo reczne ustawianie ladowania codziennie nie wchodzi w gre. Go-e ma integracje, ale chyba tylko z kilkoma operatorami?