Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Gdzies w polowie chatu podalem mu konkretne liczby na ktorych powinien pracowac.

Jak liczylem na kartce, to uzylem liczb spoza tarczy energetycznej zeby wiedziec jak to sie bedzie ksztaltowalo w przyszlosci. Wyniki sa dosyc zbiezne.

G12W ma najnizsza cene pozaszczytowa, wiec to jest idealne miejsce na pobor duzej ilosci pradu. Zakladajac codzienne ladowanie 5-10kw, to podwoi moje dzienne zuzycie, ale calosc tego przypadnie na niski okres.
Te taryfy są policzone jeszcze w kryzysie energetycznym. Jak się skończy tarcza, ceny będą znacznie niższe. Przed wojną ceny strefy G13 to było mniej więcej 50%/100%/150% ceny G11. Po '22 jest jakby do każdej strefy (której nikt nie płaci, bo jest mrożenie) dołożony stały narzut. Myśle, że po odmrożeniu ta taryfa wróci do pierwotnego kształtu.

G12w ma nieco tańszy pozaszczyt, ale sporo mniej godzin tego pozaszczytu w roku. A lodówka pracuje non-stop.

Nie jestem pewien jego wyliczen z pstrykiem. Ciekawe czy moglbym zalozyc osobny licznik tylko na pstryka i sobie ladowac w niskich godzinach? Tylko tutaj musiala by byc integracja z EVSE, bo reczne ustawianie ladowania codziennie nie wchodzi w gre. Go-e ma integracje, ale chyba tylko z kilkoma operatorami?
Możesz wydzielić przyłącze na osobny licznik. Go-e ma integrację z europejskimi cenami giełdowymi. Z tego, co widziałem na YT zadajesz mu próg cenowy dla którego ma załączyć ładowanie. Domyślam się, że można mu też zakazać ładować np 7-13 i 16-22 w dni robocze.

Elon

Zadomawiam się
Tauron ma uczciwą ofertę bez opłat handlowych. Ciekawe czy da się jej ofertę zamówić poza jego rejonem. Jak masz Energę, to jest spora szansa, że masz też licznik zdalnego odczytu, a wtedy powinno się dać.
Nie ma ceny maksymalnej tak jak pstryk ale nawet gdybym z tego zrezygnował to nie da się zamówić na mój region.
Energa rozlicza co 2 miesiące a tauron wymaga co miesiąc, może dlatego...

Licznik zdalnego odczytu mam ale nic nie zrobię, porażka. Jedyna opcja to pstryk który wymaga wifi, kpina.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Nie ma ceny maksymalnej tak jak pstryk ale nawet gdybym z tego zrezygnował to nie da się zamówić na mój region.

Licznik zdalnego odczytu mam ale nic nie zrobię, porażka. Jedyna opcja to pstryk który wymaga wifi, kpina.
Upewnij się, czy nie możesz zmienić cyklu rozliczeniowego na jednomiesięczny. W Tauronie dostępne są rozliczenia rzeczywiste jedno i dwumiesięczne, a prognozy pół- i roczne.

Jak potrzebujesz tarczy to pewnie do domu, a nie garażu. A jak do domu, to czemu nie da się wifi dociągnąć jakimś repeaterem choćby?

Swoją drogą Pstryk mógłby licznik wprowadzić z jakimś modemem komórkowym albo LPWAN.

Elon

Zadomawiam się
Tylko gdybam z tym okresem rozliczeniowym bo Tauron pokazuje dla regionu że nie i koniec a na liście wymagań widzę m.in. okres rozliczeniowy.

Tarczy aż tak bardzo nie potrzebuję ale lepiej jak jest niż nie ma.

Mieszkam w bloku i po piętrach nie rozstawię repeaterów żeby zasięg był w rozdzielni. Obecnie ładuję na G12w w hali garażowej, dynamiczna byłaby fajną zmianą ale tak to jest zorganizowane żeby za wiele osób nie zmieniło.

Szpaku

Zadomawiam się

Zwróć uwagę, że wifi jest potrzebne tam gdzie masz bezpieczniki a nie tam gdzie masz licznik, bo właśnie przy bezpiecznikach pstryk montuje swój moduł. Ja na początku byłem pewny, że to przy liczniku jest potrzebne wifi i niepotrzebnie kombinowałam.

Elon

Zadomawiam się
Zgadza się ale prąd mam do hali i do mieszkania więc muszą zamontować miernik w rozdzielni żeby opomiarować wszystko

Masta20PL

Zadomawiam się
ja nie wiedzialem, ze jest taryfa G12as. Tam 1Kwh kosztuje 20 groszy w godzinach 22-6 chyba to mi wyjdzie taniej niz pstryk 20 groszy + marza.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Ja dociągnąłem Ethernet z węzła teletechnicznego w garażu. Wg aktualnych norm do mieszkania trzeba doprowadzić dwie skrętki. Do jednej mam sygnał dostawcy, drugą miałem wolną. Więc tą drugą spuściłem z powrotem swój LAN i zainstalowałem miniaturowy access point przy miejscu postojowym.