Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

cwireq

Posiadacz elektryka
Ten pstryk wydaje sie ciekawy. Jednakowoż z jednej strony mowia, ze chca byc przejrzysci, z drugiej - nie moglem sie doszukac historycznych cen ani w apce ani na stronie. Ciezko cos modelowac nie majac danych z grudnia i lipca.
Wszedzie chwala sie ograniczeniem do ceny maksymalnej, jednak to jest narzucone ustawowo. Ciezko powiedziec jak to wystrzeli po zniesieniu tychże.

Zastanawiam sie nad tym nie majac instalacji PV.
Ceny historyczne znajdziesz tutaj

Dodaj 10gr na ich opłatę handlowa i 14gr na dystrybucję w godz pozaszczytowych

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
A porownywales to moze z G12W ? Mi jakas symulacja z pstryka pokazala roznice moze 10% pomiedzy rachunkami.
Dystrybucja w pozaszczycie G12w to 11 gr/kWh.
Dystrybucja w pozaszczycie G13 to 9 gr/kWh, a pozaszczyt stanowi większą liczbę godzin.
W niedynamicznych, dla wszystkich liczników jakie sprawdzałem, G13 też zawsze wygrywa z G12w (można zrobić symulację dla danych historycznych w eLiczniku).

Nestor

Fachowiec
Zrobilem jeszcze raz symulacje pstryka vs dane historyczne z taurona. Mam G12W, staram sie lekko swiadomie z niej korzystac. Nie laduje jeszcze auta, i tutaj moze byc ten duzy zysk. Przydalby sie jeszcze tylko EVSE, który jest w stanie ogarnąć dynamiczne ceny energii.

Anyway, 4100kW w 2024. ~4300 w tauronie, 3700 w pstryku. 15% taniej. Prąd za 10-30gr do ładowania auta pewnie tutaj bedzie robil roznice, zwlaszcza po zamknieciu zamrożenia cen. Pytanie czy rzeczywiscie bedzie spadał mocno poniżej poziomu Taryfy 2 w G12W. Zalozenie jest takie, ze auto i tak ładowało by się w nocy, a 85% uzycia to i tak bedzie jazda miejska, wiec 10-15kW dziennie.

Nestor

Fachowiec
Dystrybucja w pozaszczycie G12w to 11 gr/kWh.
Dystrybucja w pozaszczycie G13 to 9 gr/kWh, a pozaszczyt stanowi większą liczbę godzin.
W niedynamicznych, dla wszystkich liczników jakie sprawdzałem, G13 też zawsze wygrywa z G12w (można zrobić symulację dla danych historycznych w eLiczniku).
Dzieki za info, patrzac po stawkach troche trudno to sobie zasymulowac.
Wydaje mi sie ze przejrzalem caly eLicznik i nie znalazlem miejsca zeby zasymulowac oplaty w innej taryfie. Gdzie to znajde?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Dzieki za info, patrzac po stawkach troche trudno to sobie zasymulowac.

Wydaje mi sie ze przejrzalem caly eLicznik i nie znalazlem miejsca zeby zasymulowac oplaty w innej taryfie. Gdzie to znajde?
Dane historyczne za cały rok, porównaj "wg innych strefach czasowych" i "z innym rokiem". kWh z tabelki w poszczególnych strefach mnożysz razy sumę ceny energii oraz opłat zmiennych w "szczegółowych stawkach dystrybucyjnych" z moich linków powyżej.

Nestor

Fachowiec
Dane historyczne za cały rok, porównaj "wg innych strefach czasowych" i "z innym rokiem". kWh z tabelki w poszczególnych strefach mnożysz razy sumę ceny energii oraz opłat zmiennych w "szczegółowych stawkach dystrybucyjnych" z moich linków powyżej.
Dzieki, dla mnie 'strefa czasowa' ma zupelnie inne znaczenie :D

Poprosilem Cezarego G zeby policzyl dla mnie rzeczy i wyszlo mu to:
1744323597827.png

Wczesniej policzylem sobie na kartce uzywajac 'cen brutto' z tabeli na szczycie podanych cennikow i roznica wyszla mi w okolicach 120zl na korzysc G13.

Wrzucilem mu tez raport, ktory ktos podlinkował, i wypluł cos takiego:
1744324152975.png

Na koniec troche się rozpędziłem. Skoro przeczytał sobie raport TGE, to niech wyciagnie z niego wnioski.

1744324445767.pngWychodzi mi ze G12W nadal jest konkurencyjne.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Oj źle chyba policzył, latem pozaszczyt jest aż do 19, szczyt wieczorny do 22, czego raczej nie uwzględnił i wziął cały rok jak dla zimy (ostatni screen).
Poza tym w G13 pozaszczyt jest w weekendy i wszystkie dni wolne od pracy, a w G12w tylko soboty i niedziele.
Na zdrowy rozum: energia jest mrożona, dystrybucja pozaszczytowa w G13 tańsza i więcej jest godzin pozaszczytowych. Jak jeszcze do tego dojdzie dyspozycyjny pobór auta w godzinach pozaszczytowych to musi być z giełdowymi dystrybucja G13 tańsza.
A może wziąłeś do porównania ceny energii niemrożone?

Możesz podać same historyczne procenty w poszczególnych strefach taryf G12w i G13, to wystarczy do porównania.

Last edited: