Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

STMS

Pionier e-mobilności
Jak macie w Enerdze pół doby 15 gr/kWh taniej niż tarcza to jest to faktycznie do przeanalizowania dla domu - póki jest tarcza. Tak niskie ceny w nocy w tej taryfie są jednak równoważone bardzo drogim dniem, za który aktualnie dopłaca państwo w tarczy - ale to się skończy.

nikt nie da gwarancji, że się skończy - narazie do 30 X masz takie ceny a co będzie po 1 listopada zobaczymy

jak bym słuchał sprzedawców energii to pewno bym dopłacał do pstryka a jest jak jest to korzystam - oddają mi część z moich podatków ...

tu masz dokładne wyliczenia Energa G12R - ciężko pstryka zrobić tak aby wyjść taniej
w zasadzie musiałbym nic innego nie robić tylko planować dzień w dzień

a ja mam to w nosie i wiem że ZAWSZE CODZIENNIE mam tanio od 22 do 7 i od 13 do 16

1744381225674.png

daniel

Señor Meme Officer
Panowie, z szacunkiem ... i pomyślcie chwilę czy druga strona nie ma racji w swoim rozumowaniu zamiast dodawać posty minuta po minucie, tak że nie nadążam z ich czytaniem, nie mówiąc o zastanowieniu się 😂 bo ja zaczynam to odbierać tak, że "nie czytam co ktoś inny do mnie pisze, przecież ja zawsze mam rację" 😅
Przychylam się do wniosku. Może jakiś moderator też?
Zwłaszcza @STMS mógłby poskromić swoje ADHD i napisać jednego posta zamiast trzech.

1744381270579.png

Masta20PL

Zadomawiam się
Ja mam g12w place w nocy 62grosze
W dzień 62 grosze.
W pstryk mam gwarancję że wiecej jak 62 grosze nie zapłacę. Będę prał, suszył, grzał dom, grzał wodę, lądował auto, zmywal w 13-15 i zobaczymy co z tego będzie ;) wiem ile we wrześniu będzie kosztował prąd w enerdze zobaczymy jak będzie w pstryk.

Elon

Zadomawiam się
a co z resztą dnia ?

masz osobny licznik na dom i osobny Pstryk na samochód ?
dla mnie za dużo roboty aby zaoszczędzić może ze 200 zł na 2 miesiące
Reszta dnia niewielkie zużycie, oszczędność polega głównie na kontrolowanym zużyciu przez ładowanie samochodu.

G12r w dzień też nie jest tania, 1.11zł, pstryk bywa tańszy i droższy ale to już mnie mało interesuje, nie mam paranoi żeby myśleć kiedy włączyć czajnik, po prostu średnia ma wyjść niska.

nie wiem jak pstryk ale zgodnie z prawem energetycznym taryfę nie możesz zmieniać częściej niż raz na 12 miesięcy u swojego operatora ... ot taki dziwny przepis
Zgadza się ale sprzedawcę możesz zmieniać ile chcesz. Dystrybucji w ogole nie zmieniam, cały czas g12w

STMS

Pionier e-mobilności
Ja mam g12w place w nocy 62grosze
W dzień 62 grosze.
W pstryk mam gwarancję że wiecej jak 62 grosze nie zapłacę. Będę prał, suszył, grzał dom, grzał wodę, lądował auto, zmywal w 13-15 i zobaczymy co z tego będzie ;) wiem ile we wrześniu będzie kosztował prąd w enerdze zobaczymy jak będzie w pstryk.
tylko zapomniałeś o opłatach ... ja płacę jak widać powyżej 38 gr netto + opłaty

STMS

Pionier e-mobilności
Reszta dnia niewielkie zużycie, oszczędność polega głównie na kontrolowanym zużyciu przez ładowanie samochodu.

G12r w dzień też nie jest tania, 1.11zł, pstryk bywa tańszy i droższy ale to już mnie mało interesuje, nie mam paranoi żeby myśleć kiedy włączyć czajnik, po prostu średnia ma wyjść niska.

Zgadza się ale sprzedawcę możesz zmieniać ile chcesz. Dystrybucji w ogole nie zmieniam, cały czas g12w

pokaż rachunek G12W - chętnie sprawdzę opłaty i porównam do G12R

STMS

Pionier e-mobilności
No place w enerdze 62 grosze plus opłaty w pstryk maks 62 grosze plus opłaty. Ja starej daty bez kompa nie zrobię wam screenow

no to jak ma być tanio skoro ja mam 63 gr brutto ale ze wszystkim a nie tylko samą energię ... ?

STMS

Pionier e-mobilności
G12W - narazie znalazłem to ... nie wiem jak to ma się opłacić skoro różnica to NIECAŁY 1 grosz 🤣

chętnie poznam przesył i inne opłaty @Elon ... podzielisz się prawda ?

1744382497603.png