Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

Masta20PL

Zadomawiam się
G12W - narazie znalazłem to ... nie wiem jak to ma się opłacić skoro różnica to NIECAŁY 1 grosz 🤣

chętnie poznam przesył i inne opłaty @Elon ... podzielisz się prawda ?

View attachment 26916
Tak, to co znalazłeś to ja płacę. W pstryk i mam maks 62groszy a w weekend coś tam na minus coś tam 40groszy i mi wychodzi że musi być mniej niż place teraz nawet jak nie będę warował ;p jeśli się mylę to się mylę i wracam do energii i tu i tu nie mam umowy.

daniel

Señor Meme Officer
zacznij pisać posty z tabletu z cytowaniem to zrozumiesz ... jak łatwo się je edytuje i wycina cytaty 🤣
Czasem piszę z telefonu i nie mam z tym problemu. Po prostu nie chce Ci się włożyć odrobiny wysiłku. Łatwiej spamować po 3 wiadomości naraz.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
G12W - narazie znalazłem to ... nie wiem jak to ma się opłacić skoro różnica to NIECAŁY 1 grosz 🤣

View attachment 26916
ale który operator?
np w enea g12w cennik w tabelce +0.005gr akcyza.
z tym że cena max to .5050

przesył T1 0.2736 T2 0.0825
ceny netto.
ale teraz mam respect energy z cenami T1 0.5040 T2 0.4208 netto

Attachments

• Screenshot_20250411_174216_Chrome.png
    Screenshot_20250411_174216_Chrome.png
    111,1 KB · Liczba wyświetleń: 7

Elon

Zadomawiam się

View attachment 26916
Mogę później podesłać ale jak jesteś ciekawy to wszystko masz na stronie operatora, póki co znalazłeś tylko cenę energii, jeszcze dystrybucja i jesteś w domu.
A jeśli jesteś ciekaw g12r vs g12w to oczywiście g12r ma najniższe ceny pojedyncze ale znacznie mniej tanich godzin, dlatego do domy wybiera się g12w.

STMS

Pionier e-mobilności
Mogę później podesłać ale jak jesteś ciekawy to wszystko masz na stronie operatora, póki co znalazłeś tylko cenę energii, jeszcze dystrybucja i jesteś w domu.
A jeśli jesteś ciekaw g12r vs g12w to oczywiście g12r ma najniższe ceny pojedyncze ale znacznie mniej tanich godzin, dlatego do domy wybiera się g12w.
Właśnie cen dystrybucji nie mogę znaleźć

Nie wiem czemu oni to ukrywają

to_masz

Posiadacz elektryka
Właśnie cen dystrybucji nie mogę znaleźć

Nie wiem czemu oni to ukrywają
Wszystkie muszą być opublikowane przez URE ... jedyne co to jakaś ustawa może wpływać na te wartości (ale to zakładam, że raczej w dół)...

Michal

Moderator
Ten pstryk wydaje sie ciekawy. Jednakowoż z jednej strony mowia, ze chca byc przejrzysci, z drugiej - nie moglem sie doszukac historycznych cen ani w apce ani na stronie. Ciezko cos modelowac nie majac danych z grudnia i lipca.
Wszedzie chwala sie ograniczeniem do ceny maksymalnej, jednak to jest narzucone ustawowo. Ciezko powiedziec jak to wystrzeli po zniesieniu tychże.

Zastanawiam sie nad tym nie majac instalacji PV.
Ja wrzuciłem kiedyś tutaj ceny dynamiczne energii, nie lądują się na razie automatycznie, ale co jakiś czas dorzucam paczkę brakujących dni:

tlisek

Tomek
Jakby kogoś ciekawiło / chciał sobie policzyć cenę końcową w Pstryk (akurat okolice Krakowa, bo podobno dystrybucja jest różna w zależności od regionu)

Dystrybucja zależy od tego czy jesteśmy w szczycie czy nie, i mamy tak:
W szczycie: (cena z TGE + 0.45PLN/kWh ) * 1,23
Poza szczytem: (cena z TGE + 0.17PLN/kWh ) * 1,23

Dziś założyli licznik, tydzień / dwa będę monitorował bez zmiany "przyzwyczajeń" / ustawiania automatyzacji dla bojlera itp. Później będę "kombinował", zobaczymy ile się uda oszczędzić. Od 01.06 zaczynają rozliczanie u nich.

Licznik można wpiąć bez problemu do Home Assistanta (to "zwykły" BleBox)

Attachments

• IMG_2911.PNG
    IMG_2911.PNG
    243,1 KB · Liczba wyświetleń: 12
  • IMG_2912.PNG
    IMG_2912.PNG
    235,5 KB · Liczba wyświetleń: 12