Taką mam podaną cenę całkowitą w Pstryk w G12w (rejon Tauronu)Co to za taryfa? Strasznie droga dystrybucja poza szczytem
Taką mam podaną cenę całkowitą w Pstryk w G12w (rejon Tauronu)Co to za taryfa? Strasznie droga dystrybucja poza szczytem
Mam apke, każdy może ściągnąć i podglądać ceny. Trochę nie zrozumiałe czy ta cena z apki to jest marża pstryk plus cena z giełdy plus opłata sieciowa ? Opłata sieciowa idzie do Energa przecież? Czy do tej ceny z apki trzeba doliczyć jeszcze opłatę sieciowa zmienna czyli w dzień 40groszy ?
Składniki ceny za 1 kWh | Pstryk | Inny sprzedawca |
Energia elektryczna czynna | fixing I RDN TGE + marża 0,0800 zł/kWh | Taryfa sprzedawcy - URE |
Opłata zmienna sieciowa | Taryfa Operatora - URE | Taryfa Operatora - URE |
Opłata jakościowa | 0,03188 zł/kWh ?? | 0,03188 zł/kWh ?? |
Opłata OZE | 0,0035 zł/kWh | 0,0035 zł/kWh |
Opłata kogeneracyjna | 0,0030 zł/kWh | 0,0030 zł/kWh |
VAT | 23% | 23% |
akcyza | 0,005 zł | 0,005 zł |
Ja zmieniłem Taryfę w Tauronie po 8 miesiącachnie wiem jak pstryk ale zgodnie z prawem energetycznym taryfę nie możesz zmieniać częściej niż raz na 12 miesięcy u swojego operatora ... ot taki dziwny przepis
Ja zmieniłem Taryfę w Tauronie po 8 miesiącach
Jest furtkaNie wiem jak to działa w praktyce ale chyba mogą odmówić
sprzedawca energii tylko ma wplyw na cene energii, dystrybucja wg lokalnego operatora sieci dystrybucyjnej OSD.
Składniki ceny za 1 kWh Pstryk Inny sprzedawca Energia elektryczna czynna fixing I RDN TGE
+ marża
0,0800 zł/kWhTaryfa sprzedawcy - URE Opłata zmienna sieciowa Taryfa Operatora - URE Taryfa Operatora - URE Opłata jakościowa 0,03188 zł/kWh ?? 0,03188 zł/kWh ?? Opłata OZE 0,0035 zł/kWh 0,0035 zł/kWh Opłata kogeneracyjna 0,0030 zł/kWh 0,0030 zł/kWh VAT 23% 23% akcyza 0,005 zł 0,005 zł
🔝 dobrze to rozumiem? do tego dochodzą nam opłaty miesięczne od dystrybutora:
- Opłata stała sieciowa
- Opłata mocowa
- Opłata przejściowa
- Opłata abonamentowa