Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

Masta20PL

Zadomawiam się
Mam apke, każdy może ściągnąć i podglądać ceny. Trochę nie zrozumiałe czy ta cena z apki to jest marża pstryk plus cena z giełdy plus opłata sieciowa ? Opłata sieciowa idzie do Energa przecież? Czy do tej ceny z apki trzeba doliczyć jeszcze opłatę sieciowa zmienna czyli w dzień 40groszy ?

tlisek

Tomek
Mam apke, każdy może ściągnąć i podglądać ceny. Trochę nie zrozumiałe czy ta cena z apki to jest marża pstryk plus cena z giełdy plus opłata sieciowa ? Opłata sieciowa idzie do Energa przecież? Czy do tej ceny z apki trzeba doliczyć jeszcze opłatę sieciowa zmienna czyli w dzień 40groszy ?

Z tego co pamiętam, na appce nie widziałem pełnej ceny z dystrybucją dopóki nie miałem z nimi umowy (logiczne w sumie - nie wiedzieli gdzie jestem)

I dla mnie też jest to nieco niezrozumiałe - w jednym miejscu pisze, że "pełna cena zawiera wszystkie opłaty zmienne (cena energii, dystrybucja, VAT, akcyza) i nie zawiera stałych miesięcznych opłat dystrybucyjnych". Jest info "żeby je zobaczyć, przejdź do zakładki koszt prądu". Ale po przejściu do tej zakładki widzę dokładnie te same wartości (może 2gr różnicy).

Czyli na potrzeby obliczenia końcowej faktury dla mnie, powinien działać mój wzór podany wyżej

Edit:
Na przykładzie, dziś między 19 a 20 mam zużycie 1.38kWh, "pełna cena" na pstryk to 1.39PLN/kWh (cena z TGE + 0.45PLN/kWh ) * 1,23.

Licząc mamy 1.92PLN. W zakładce "Koszt prądu" mam 1.94PLN

to_masz

Posiadacz elektryka
Składniki ceny za 1 kWhPstrykInny sprzedawca
Energia elektryczna czynnafixing I RDN TGE
+ marża
0,0800 zł/kWh
Taryfa sprzedawcy - URE
Opłata zmienna sieciowaTaryfa Operatora - URETaryfa Operatora - URE
Opłata jakościowa0,03188 zł/kWh ??0,03188 zł/kWh ??
Opłata OZE0,0035 zł/kWh0,0035 zł/kWh
Opłata kogeneracyjna0,0030 zł/kWh0,0030 zł/kWh
VAT23%23%
akcyza0,005 zł0,005 zł

🔝 dobrze to rozumiem? do tego dochodzą nam opłaty miesięczne od dystrybutora:
  • Opłata stała sieciowa
  • Opłata mocowa
  • Opłata przejściowa
  • Opłata abonamentowa

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
nie wiem jak pstryk ale zgodnie z prawem energetycznym taryfę nie możesz zmieniać częściej niż raz na 12 miesięcy u swojego operatora ... ot taki dziwny przepis
Ja zmieniłem Taryfę w Tauronie po 8 miesiącach

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Składniki ceny za 1 kWhPstrykInny sprzedawca
Energia elektryczna czynnafixing I RDN TGE
+ marża
0,0800 zł/kWh
Taryfa sprzedawcy - URE
Opłata zmienna sieciowaTaryfa Operatora - URETaryfa Operatora - URE
Opłata jakościowa0,03188 zł/kWh ??0,03188 zł/kWh ??
Opłata OZE0,0035 zł/kWh0,0035 zł/kWh
Opłata kogeneracyjna0,0030 zł/kWh0,0030 zł/kWh
VAT23%23%
akcyza0,005 zł0,005 zł

🔝 dobrze to rozumiem? do tego dochodzą nam opłaty miesięczne od dystrybutora:
  • Opłata stała sieciowa
  • Opłata mocowa
  • Opłata przejściowa
  • Opłata abonamentowa
sprzedawca energii tylko ma wplyw na cene energii, dystrybucja wg lokalnego operatora sieci dystrybucyjnej OSD.

adamusek

Posiadacz elektryka
na marginesie widzieliście RCEm za marzec ? 18gr/kwh niechlubny rekord...

Najnowsze dyskusje