konrad.zielinski
Posiadacz elektryka
A w G12r będzie droższa taryfa dzienna.jak mrożenia nie będzie tzn że taryfy będą niższe a Ty nie będziesz miał zabezpieczenia przed cenami wysokimi w pstryk
A w G12r będzie droższa taryfa dzienna.jak mrożenia nie będzie tzn że taryfy będą niższe a Ty nie będziesz miał zabezpieczenia przed cenami wysokimi w pstryk
Nie przeczytałeś ze zrozumieniemA w G12r będzie droższa taryfa dzienna.
CooooZawsze można gdybać na stronie enerdze są wyższe ceny na wrzesień
Nie, nie rozumiesz. G12r ma taką charakterystykę, że ma bardzo tanią noc i bardzo drogi dzień. Teraz drogi dzień jest limitowany tarczą. Jak się tarcza skończy, to prawdopodobnie referencyjne ceny G11 będą w okolicy 50 gr/kWh netto, może mniej. Charakterystyka G12r się też nie zmieni, więc noc będzie dalej tania, ale dzień drogi i już bez tarczy. Tak samo w zwykłym G13 pozaszczyt pewnie trochę potanieje, ale wieczór będzie sporo droższy. Tylko, że w G13 pozaszczyt trwa średniorocznie ok. 17 godzin na dobę, a wieczór 3, natomiast w G12r jest 12/12.Nie przeczytałeś ze zrozumieniem
Słowo klucz „taryfy niższe”
G12R to nadal taryfa ustalona z góry i zatwierdzona przez URE
To właśnie jest zabezpieczenie przed cenami z giełdy czego w pstryku nie będzie bo oni nie mają obowiązku stosować stawek maksymalnych
jestem przed kompem to mogę:Coooo
Gdzie Ty widzisz ceny wyższe na wrzesień ENERGII ???
Pokaz chętnie zobaczę …
To są na pazdziernik nie wrzesień to razjestem przed kompem to mogę:
View attachment 27000
taryfa | Energa
Taryfa Energa-Obrót SA dla poszczególnych grup taryfowych G11 Taryfa podstawowa Strefa rozliczeniowa: jedna stawka za prąd przez całą dobę Cena brutto...www.energa.pl
Obecnie jest:
View attachment 27001
Także w moim przypadku powinno się spiąć w pstryku.
Zobaczymy w październikuNie, nie rozumiesz. G12r ma taką charakterystykę, że ma bardzo tanią noc i bardzo drogi dzień. Teraz drogi dzień jest limitowany tarczą. Jak się tarcza skończy, to prawdopodobnie referencyjne ceny G11 będą w okolicy 50 gr/kWh netto, może mniej. Charakterystyka G12r się też nie zmieni, więc noc będzie dalej tania, ale dzień drogi i już bez tarczy. Tak samo w zwykłym G13 pozaszczyt pewnie trochę potanieje, ale wieczór będzie sporo droższy. Tylko, że w G13 pozaszczyt trwa średniorocznie ok. 17 godzin na dobę, a wieczór 3, natomiast w G12r jest 12/12.
Racja do września od października. Patrzę na to co jest teraz, teraz mocno wydaje mi się i to ja podejmuje to "ryzyko" nikogo nie namawiam, że opłaca mi się przejść do pstryk dla ilu PLN? Nie wiem, podoba mi się ich apka, zobaczę jakie mam zużycie prądu w jakich godzinach. Do października będę wiedział ile kosztuje mnie pstryk, ile będzie kosztować mnie nocne ogrzewanie domu, zobaczę ile w enerdze.To są na pazdziernik nie wrzesień to raz
a dwa juz ze 2 lata takie cenniki wcześniej zapowiadane nie weszły więc …
traktuj je jako straszak bo tylko do tego służą aby nieświadomych klientów sprzedawcy energii wpuszczali na nieopłacalne umowy długoterminowe
przypomnij sobie ten post w październiku
Nie da się bez analizy rachunku w rozbiciu godzinowym. Jeśli chodzi o samą cenę prądu i tak wyjdzie to lepiej lub w najgorszym wypadku tak samo (przynajmniej do września)Czy da się jednoznacznie powiedzieć, że Pstryk jest bardziej opłacalny niż G12? Jeszcze nie mam BEV. Więc pytanie bardziej o potrzeby gospodarstwa domowego.