Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

STMS

Pionier e-mobilności
A w G12r będzie droższa taryfa dzienna.
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem

Słowo klucz „taryfy niższe”

G12R to nadal taryfa ustalona z góry i zatwierdzona przez URE

To właśnie jest zabezpieczenie przed cenami z giełdy czego w pstryku nie będzie bo oni nie mają obowiązku stosować stawek maksymalnych

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem

Słowo klucz „taryfy niższe”

G12R to nadal taryfa ustalona z góry i zatwierdzona przez URE

To właśnie jest zabezpieczenie przed cenami z giełdy czego w pstryku nie będzie bo oni nie mają obowiązku stosować stawek maksymalnych
Nie, nie rozumiesz. G12r ma taką charakterystykę, że ma bardzo tanią noc i bardzo drogi dzień. Teraz drogi dzień jest limitowany tarczą. Jak się tarcza skończy, to prawdopodobnie referencyjne ceny G11 będą w okolicy 50 gr/kWh netto, może mniej. Charakterystyka G12r się też nie zmieni, więc noc będzie dalej tania, ale dzień drogi i już bez tarczy. Tak samo w zwykłym G13 pozaszczyt pewnie trochę potanieje, ale wieczór będzie sporo droższy. Tylko, że w G13 pozaszczyt trwa średniorocznie ok. 17 godzin na dobę, a wieczór 3, natomiast w G12r jest 12/12.

Masta20PL

Zadomawiam się
Coooo

Gdzie Ty widzisz ceny wyższe na wrzesień ENERGII ???
Pokaz chętnie zobaczę …
jestem przed kompem to mogę:
1744565151336.png

Obecnie jest:
1744565180307.png
Także w moim przypadku powinno się spiąć w pstryku.

STMS

Pionier e-mobilności
jestem przed kompem to mogę:
View attachment 27000

Obecnie jest:
View attachment 27001
Także w moim przypadku powinno się spiąć w pstryku.
To są na pazdziernik nie wrzesień to raz

a dwa juz ze 2 lata takie cenniki wcześniej zapowiadane nie weszły więc …

traktuj je jako straszak bo tylko do tego służą aby nieświadomych klientów sprzedawcy energii wpuszczali na nieopłacalne umowy długoterminowe

przypomnij sobie ten post w październiku

STMS

Pionier e-mobilności
Nie, nie rozumiesz. G12r ma taką charakterystykę, że ma bardzo tanią noc i bardzo drogi dzień. Teraz drogi dzień jest limitowany tarczą. Jak się tarcza skończy, to prawdopodobnie referencyjne ceny G11 będą w okolicy 50 gr/kWh netto, może mniej. Charakterystyka G12r się też nie zmieni, więc noc będzie dalej tania, ale dzień drogi i już bez tarczy. Tak samo w zwykłym G13 pozaszczyt pewnie trochę potanieje, ale wieczór będzie sporo droższy. Tylko, że w G13 pozaszczyt trwa średniorocznie ok. 17 godzin na dobę, a wieczór 3, natomiast w G12r jest 12/12.
Zobaczymy w październiku

teraz to gdybanie

od półtora roku to najlepsza taryfa mimo, że co chwila energa straszy podwyżkami albo panie udają że takiej taryfy nie ma …

Masta20PL

Zadomawiam się
To są na pazdziernik nie wrzesień to raz

a dwa juz ze 2 lata takie cenniki wcześniej zapowiadane nie weszły więc …

traktuj je jako straszak bo tylko do tego służą aby nieświadomych klientów sprzedawcy energii wpuszczali na nieopłacalne umowy długoterminowe

przypomnij sobie ten post w październiku
Racja do września od października. Patrzę na to co jest teraz, teraz mocno wydaje mi się i to ja podejmuje to "ryzyko" nikogo nie namawiam, że opłaca mi się przejść do pstryk dla ilu PLN? Nie wiem, podoba mi się ich apka, zobaczę jakie mam zużycie prądu w jakich godzinach. Do października będę wiedział ile kosztuje mnie pstryk, ile będzie kosztować mnie nocne ogrzewanie domu, zobaczę ile w enerdze.

marco_25

Pionier e-mobilności
Czy da się jednoznacznie powiedzieć, że Pstryk jest bardziej opłacalny niż G12? Jeszcze nie mam BEV. Więc pytanie bardziej o potrzeby gospodarstwa domowego.
Nie da się bez analizy rachunku w rozbiciu godzinowym. Jeśli chodzi o samą cenę prądu i tak wyjdzie to lepiej lub w najgorszym wypadku tak samo (przynajmniej do września)

Cena prądu w przypadku pstryka będzie taka jak na giełdzie plus ich marżan ale dystrybucja zależy od rejonu (w danym obszarze jest monopol dystrybucyjny) i dlatego najlepiej zobaczyć jak się rozkłada zużycie w godzinach. Gdy masz LZO (licznik zdalnego odczytu) to niektórzy operatorzy pozwalają samodzielnie zrobić taką symulację np Tauron.
Ja mam taką sytuację że używam pstryka w domu a w garażu respect energy z uwagi na ładowanie w nocy.
Na tą chwilę wnioski są następujące dla pstryka:
Styczeń poniżej ceny mrożenia
Luty powyżej ceny mrożenia
Marzec poniżej ceny mrożenia
Kwiecień jak do dziś to 30% niżej niż cena ustawowa (dwa dni gdy to pstryk płacił za energię razem z wszystkimi kosztami dystrybucji)

Także nawet jakby nie było mrożenia ceny byłbym na plus a to dopiero początek sezonu na PV. Tylko gwiazdka jest taka że już od dłuższego czasu stosujemy w domu taryfę G13 także przejście na ceny dynamiczne było tylko zmianą przyzwyczajeń, na inne godziny ustawia się zmywarkę, pralkę i suszarka to wystarczy żeby się nie przejmować rachunkiem. Raz w roku każdy może bezpłatnie zmienić dostawcę prądu dlatego teraz jest idealny moment na przetestowanie dostawcy prądu z taryfą dynamiczną.
Mam nadzieje że pomogłem, kody polecające wywaliłem ze stopki także to nie jest naganianie :)