Tesla zawyża przebieg?

boa

Pionier e-mobilności

Ironeska

Fachowiec
Chyba nawet podczas testów zasięgu na carwow wyszło im że tesla przejechała o 10 czy 12 km więcej niż faktycznie

lvlthn

Pionier e-mobilności
Hm, a to nie jest tak, że tesla zbiera informacje z kilku źródeł, np. czujniki abs w kołach, GPS, prędkość z wału silnika?

Trochę mało wiarygodne, żeby tesla zbierała informacje tylko na podstawie GPS.
Bo jak ma liczyć przebieg, jak np. jest w tunelu albo zgubi chwilowo zasięg GPS 🤣

Zadałbym pytanie jeszcze inaczej, skąd mamy pewność, że INNI nie oszukują?
Prędkościomierze w innych autach to jedynie 'sugestia', odczyty prędkości dla różnych marek są tak różne że to materiał na dobry artykuł

boa

Pionier e-mobilności
Hm, a to nie jest tak, że tesla zbiera informacje z kilku źródeł, np. czujniki abs w kołach, GPS, prędkość z wału silnika?

Trochę mało wiarygodne, żeby tesla zbierała informacje tylko na podstawie GPS.
Bo jak ma liczyć przebieg, jak np. jest w tunelu albo zgubi chwilowo zasięg GPS 🤣

Zadałbym pytanie jeszcze inaczej, skąd mamy pewność, że INNI nie oszukują?
Prędkościomierze w innych autach to jedynie 'sugestia', odczyty prędkości dla różnych marek są tak różne że to materiał na dobry artykuł
może żyłem w epoce kamienia do tej pory mentalnie, ale byłem przekonany, że w autach stosowany jest najprostszy możliwy system, czyli mnożenie obwodu koła przez liczbę obrotów osi. Tu jest margines na inaczej dobrane / wpisane rozmiary kół, ale to parę procent ewentualnie, a jak ktoś ma seryjne koła to powinno się zgadzać. Jeśli producenci przeszli na zupełnie inne systemy, to byłoby to dla mnie odkrycie, że przebieg auta jest w gruncie rzeczy umowny ;P

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Bjorn niejednokrotnie sprawdzał to na stwoim odcinku testowym. Wskazania Tesli są bardzo bliskie rzeczywistej odległości(podczas testu zasięgu nie było potrzeby przeliczania zużycia względem rzeczywistej odległości). Inne marki najczęściej zaniżają. Możesz poszukać jego wyniki testów. Koło nie jest wiarygodne, wpływ tutaj ma rodzaj opony, ciśnienie, poślizg, no i wiadomo że prawe koło zrobi inny dystans niż lewe, trzeba by średnią wyciągać. ;-)

lvlthn

Pionier e-mobilności
Trzeba brak jedną rzecz pod uwagę, tesla ma kopa, koła lubią się zaślizgać.
To że koło się obróci dwa razy w miejscu, nie znaczy że przejechało 2 metry do przodu :)
Oczywiście są to drobne wartości, ale ziarko do ziarka i mamy błąd.

Dlatego odczyty z różnych źródeł, żeby dane były poprawne.

boa

Pionier e-mobilności
Trzeba brak jedną rzecz pod uwagę, tesla ma kopa, koła lubią się zaślizgać.
To że koło się obróci dwa razy w miejscu, nie znaczy że przejechało 2 metry do przodu :)
Oczywiście są to drobne wartości, ale ziarko do ziarka i mamy błąd.

Dlatego odczyty z różnych źródeł, żeby dane były poprawne.
ale żeby ludzie mówili, że 25% czy ponad 100%? dla mnie to niepojęte, więc albo te błędy są olbrzymie, albo ludzie d*bilni

TomRS

Pionier e-mobilności
Najlepszy cytat z tego tekstu - "Niektórzy twierdzą, ze liczniki w ich autach zawyżają przebieg nawet o 117%, co jest absurdalnym wynikiem." ;) Jeśli faktycznie tak było, to ewidentnie awaria sprzętu :) U siebie nie zauważyłem żadnych znaczących odchyłek.

Last edited:

ClassicGOD

Leaf on the wind